ساز عاشیقهای اردبیل به مناسبت هفته ایثار و مقاومت کوک شد

ایرنا/ جشنواره یک روزه عاشیقهای استان اردبیل به مناسبت سوم خرداد سالروز آزادی خرمشهر و هفته ایثار و مقاومت و با هدف معرفی میراث موسیقی سنتی و هنرمندان آن در مجتمع فرهنگی و هنری فدک آغاز شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل روز یکشنبه در خصوص جشنواره عاشیق های این استان اظهار کرد: این جشنواره به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و انجمن موسیقی این استان برای نخستین بار با شرکت حدود ۱۲۰ عاشیق یا نوازنده ساز سنتی عاشیق از شهرستانهای بیله سوار و پارس آباد مغان، مشگین شهر، اردبیل و خلخال برگزار میشود.
امیر رجبی افزود: برنامههایی از جمله تک نوازی، گروه نوازی، تجلیل از عادل الیفی عاشیق پیشکسوت اردبیلی و گرامیداشت یاد و خاطره محمد سلامی هنرمند فقید موسیقی از اردبیل و داوود رحیمی و بهزاد علیزاده از عاشیقهای فقید شهرستان خلخال و همنوازی برای وحدت ملی در این جشنواره در نظر در نظر گرفته شده است و کارگاه آموزشی با حضور استادان فن نیز دایر می کنیم.
وی ادامه داد: این رویداد هنری و فرهنگی زمینه برگزاری جشنواره بین المللی عاشیق ها با شرکت نوازندگانی از کشورهای ترکیه، جمهوری آذربایجان و گرجستان و ایران در اردبیل به مناسبت هفته وحدت اسلامی در شهریور ماه امسال است و از تجربه رویداد امروز برای برگزاری شکوهمند جشنواره بین المللی استفاده خواهد شد.
رجبی خاطرنشان کرد: عاشیق های استان اردبیل همیشه از اهل بیت (ع)، ایران، وطندوستی، اتحاد ملی، صلابت و استواری ایرانیان، شاه اسماعیل صفوی و دده قربانی استاد فقید و پیشکسوت خودشان سروده و خوانده اند و حافظان حماسه و عرفان مردمی محسوب می شوند.
معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل نیز در این رابطه گفت: هنر عاشیقی در این استان میراث زنده ای از فرهنگ، تاریخ و تمدن ایران و منطقه است و اشعار این نوازندگان سینه به سینه حفظ و منتقل شده است و صف آرایی عاشیق ها بر صحنه ها و سن های جشنواره ها نماد همبستگی و اتحاد ملی است که با زبان هنر و موسیقی بیان می شود.
سعید نوریان با اشاره به تاریخ پیدایش عاشیق ها اظهار کرد: عاشیق، تنها یک نوازنده یا شاعر نیست بلکه راوی تاریخ، عارف سیار و وجدان بیدار مردمی است که با ساز قوپوز (ساز عاشیقی)، دردها، امیدها و رؤیاهای یک قوم را زمزمه میکند.
وی افزود: از اوزانهای باستان تا عاشیقهای معاصر، این هنر در گسترهای از آناتولی تا قفقاز و از آذربایجان تا آسیای میانه، پیوندی ناگسستنی با هویت فرهنگی مردمان ترک زبان داشته است و امروزه، عاشیقها نه تنها به عنوان هنرمندان سنتی، بلکه به عنوان نماد مقاومت فرهنگی شناخته میشوند.
نوریان با بیان اینکه نام عاشیق ها یا اوزان ها در کشورهایی مثل جمهوری آذربایجان، ترکیه، گرجستان، قزاقستان، مصر ، سوریه، عراق ، ازبکستان، ترکمنستان، روسیه و اکثر شهرهای ایران به چشم میخورد، افزود: در گذشته که رسانهای مثل تلویزیون، رادیو و اینترنت و شبکههای اجتماعی نبود، عاشیقها به عنوان رسانه قدرتمند در میان مردم به بیان حقیقت با زبان شعر و آواز با نوای دلنشین ساز در گردهمایی ها، عروسیها و مجالس میپرداختند و مردم را با داستانهایی از شجاعت قهرمانان، از جنگ ها، حکومت شاهان، از عشقهای حقیقی و گذشتگان آشنا می کردند.
استان اردبیل با ۱۲ شهرستان در شمال غرب ایران واقع شده است و انجمن موسیقی و هنرمندان کثیر این رشته در مرکز و شهرستانهای استان زیر نظر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مشغول فعالیت هستند.