نماد آخرین خبر

گام بزرگ ایلام برای گذر از ناترازی

منبع
ايرنا
بروزرسانی
گام بزرگ ایلام برای گذر از ناترازی

ایرنا/ گذر موفق از معضل ناترازی انرژی در برهه کنونی در گرو برنامه‌ریزی هدفمند و همراهی همگانی است، به گفته فعالان صنعت برق، نصب شمارنده‌های هوشمند برای پایش و مدیریت مصرف از اهمیت بالایی برخوردار بوده به طوری که در استان ایلام افزون بر هوشمندسازی ۱۰۰ درصدی شمارنده‌های مشترکان بخش‌های کشاورزی، اداری و صنعتی نصب شش هزار شمارنده خانگی نیز در دست اجرا است.

مقوله ناتراژی انرژی در چند سال گذشته به دلایل مختلف از جمله بی‌توجهی به توسعه زیرساخت‌های انرژی شکل گرفته و اکنون مشکلاتی را برای شهروندان به دنبال داشته است، تامین این انرژی برای مشترکان بخش‌های مختلف خانگی، صنعتی، کشاورزی و عمومی به خصوص در فصل گرم سال از اهمیت بیشتری برخوردار است که برای جلوگیری از قطعی آن باید تدابیری جهت ایجاد تعادل میان تولید و مصرف این انرژی اندیشیده شود.

در این ایام و با توجه به اینکه مدیریت مصرف انرژی به دغدغه ای مهم تبدیل شده است آنچه مهم به نظر می‌رسد توجه به این موضوع است که کاهش هزینه‌های برق تا حد زیادی به آگاهی هر فرد از شکل و نحوه درست و خطاهای موجود در شیوه مصرف بستگی دارد؛ موضوعی که با استفاده از ابزارهای پایشی جدید همچون «شمارنده هوشمند» قابل کنترل و مدیریت است.

کارشناسان انرژی نصب شمارنده‌های هوشمند را گام مهمی در مدیریت مصرف و نظارت موثر بر نوع مصرف برق توسط مشترکان می‌دانند و از این رو از سال ۱۳۹۸ برنامه توسعه استفاده از شمارنده‌های هوشمند آب و برق در وزارت نیرو به طور جدی دنبال شد.

در واقع مهمترین خاصیت شمارنده‌های هوشمند این است که با استفاده از فناوری هوشمند میزان دقیق مصرف برق را در هر زمان اندازه می‌گیرد و از طریق شبکه‌های ارتباطی مانند اینترنت اشیا، بلوتوث و… در لحظه به سامانه مرکزی می‌فرستد و حتی می‌تواند شخص را از میزان مصرف برق لحظه به لحظه محل زندگی خود آگاه کند.

همچنین می توان گفت که اندازه‌گیری هوشمند داده‌های مصرف دقیق و به‌روزی که این گونه دستگاه‌ها ارائه می دهند باعث شده تا شرکت‌ها و مصرف‌کنندگان مصرف انرژی را به طور مؤثرتری نظارت و مدیریت کنند که این اقدام باعث کاهش میزان مصرف انرژی خواهد شد.

نصب شش هزار شمارنده هوشمند در ایلام تا پایان خرداد

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق ایلام گفت: نصب شمارنده‌های هوشمند گام موثری جهت بهینه‌سازی مصرف برق، پایش دقیق بار شبکه و کنترل هوشمند مصرف انرژی محسوب می‌شود.

ولی‌الله ناصری افزود: نصب شش هزار دستگاه هوشمند در بخش خانگی و تجاری استان در دست اجرا است که تا ابتدای پیک مصرف (پایان خرداد جاری) نصب خواهند شد.

وی یادآور شد: شمارنده‌های هوشمند قابلیت ثبت و ارسال لحظه‌ای اطلاعات مصرف برق را دارند و این امکان را برای مشترک فراهم می‌کنند با آگاهی دقیق از میزان مصرف، رفتار مصرفی خود را مدیریت کند، همچنین این دستگاه‌ها نقش مهمی در کاهش تلفات انرژی، حذف خطای خواندن دستی، تشخیص تخلف و اصلاح زمان اوج بار دارند.

هوشمند سازی ۱۰۰ درصدی شمارنده‌های مشترکان

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق ایلام با بیان اینکه هوشمند سازی شمارنده‌های مشترکان اداری به صورت ۱۰۰ درصدی انجام شده است، یادآور شد: امکان کنترل از راه دور میزان مصرف برق و بررسی جریان، ولتاژ مصرفی برق مشترکان به ویژه چاه‌های کشاورزی، کنترل مصرف در ساعات پیک بار از جمله عمده‌ترین مزایای این دستگاه‌ها است.

وی بیان کرد: بخشنامه های زیادی برای ادارات ارسال شد که تکالیفی را در حوزه برق به اجرا درآورند تا در حوزه هوشمندسازی شمارنده‌ها اقدام کنند که همه ادارات رعایت کردند.

عبور از ناترازی برق تابستانی با کاهش ۵۰ مگاواتی برق در ایلام

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق ایلام بیان کرد: سال گذشته میزان بار مصرف استان ۴۹۰ مگاوات بود که در سال جاری به ۵۲۰ مگاوات خواهد رسید، بنابراین باید تلاش کنیم تا حدود ۵۰ مگاوات از این میزان را با برنامه‌ریزی و صرفه جویی کاهش دهیم.

ناصری توضیح داد: اگر در هر خانه و خانوار ۱۰ تا ۲۰ درصد کاهش مصرف برق داشته باشیم، با این اقدام میزان مصرف به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش خواهد یافت و محدودیت‌ها نیز برداشته خواهد شد.

وی اضافه کرد: در بخش روشنایی معابر نیز کوشش‌های بسیاری انجام گرفته و تاکنون ۱۵ هزار چراغ روشنایی به «ال ای دی» تغییر داده شده است.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق ایلام ادامه داد: در این بخش (روشنایی معابر) قراردادی با اعتبار ۲۰۰ میلیارد تومان توسط پیمانکار مربوطه منعقد شده که در این راستا مقرر است تا ۴۴ هزار چراغ معابر به لامپ‌های روشنایی کم مصرف ال ای دی تغییر داده شود که این میزان ۶۰ درصد معابر استان را شامل می‌شود.

وی به چالش‌های سرمایه‌گذاری صنعت برق در ۲۰ سال گذشته هم اشاره کرد و افزود: ناترازی میان تولید و مصرف برق که از سال ۹۷ تشدید شده، ناشی از کمبود سرمایه‌گذاری در این بخش است.

تجهیز یک‌هزار دستگاه اجرایی استان ایلام به سامانه پایش مصرف برق

ناصری با اشاره به اینکه عمده مشترکان برق در استان ایلام خانگی هستند و مصرف برق در بخش صنعت سهم اندکی دارد، ادامه داد که پیک مصرف سال گذشته ۴۹۰ مگاوات بود که پیش‌بینی می‌شود امسال به ۵۳۰ تا ۵۵۰ مگاوات برسد، بر این اساس، نیاز به مدیریت حدود ۴۰ مگاوات بار برق است که از طریق برنامه‌های مدیریت مصرف و صرفه جویی عملی خواهد شد.

مدیرعامل شرکت برق ایلام همچنین از تجهیز یک‌هزار اداره استان به سامانه پایش مصرف برق خبر داد و گفت که این ادارات موظف به کاهش ۲۰ درصدی مصرف برق خود نسبت به سال گذشته بوده و نیز چهار اداره به دلیل رعایت نکردن این مقررات با اخطار و محدودیت مواجه شده‌اند.

ناصری احداث سامانه‌های خورشیدی پشت بامی را از برنامه‌های اولویت‌دار وزارت نیرو دانست و افزود: تاکنون هشت اداره به پنل‌های خورشیدی مجهز شده‌اند و ۱۲ مورد دیگر در حال اجرا است.

وی اضافه کرد: برای صنایع نیز نصب نیروگاه خورشیدی به عنوان شرط قطع نشدن برق در زمان اوج مصرف در نظر گرفته شده است.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق ایلام ادامه داد که همه موتورهای کشاورزی استان به شمارنده‌های هوشمند مجهز شده‌اند.

ناصری بر اهمیت آگاه‌سازی و مشارکت همگانی در مدیریت مصرف برق تأکید کرد و گفت که ۳۶ بسته فرهنگی و آموزشی در قالب برنامه‌های مدرسه‌محور، محله‌محور و رسانه‌ای تهیه شده است که اجرای آنها در تابستان امسال در دستور کار قرار دارد.

پنل‌های خورشیدی؛ چشم‌انداز روشن برای جبران بخشی از ناترازی انرژی

استاندار ایلام با اشاره به پروژه‌های انرژی خورشیدی در استان، گفت: اکنون ۲۰ طرح در این حوزه در دست اجرا است که در مجموع نزدیک به ۲۱ مگاوات برق از انرژی خورشیدی تولید خواهد شد.

احمد کرمی افزود: این پروژه‌ها بخشی از سیاست‌های کلان کشور در جهت کاهش وابستگی به انرژی‌های فسیلی و استفاده از منابع انرژی پاک است.

استاندار ایلام تصریح کرد: این پروژه‌ها نه تنها به حل مشکل ناترازی انرژی در استان کمک خواهند کرد، بلکه زمینه‌ساز توسعه پایدار و ایجاد اشتغال در این حوزه نیز خواهند بود.

اخذ موافقت‌نامه احداث نیروگاه ۱۰۰ مگاواتی خورشیدی در ایلام

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام گفت: موافقت‌نامه اولیه از طرف وزارت نیرو برای احداث نیروگاه ۱۰۰ مگاواتی در استان اخذ و در این راستا بحث زمین برای احداث یک نیروگاه ۲۰ و ۲۵ مگاواتی در دشت‌ عباس دهلران و مهران مشخص و قرارداد آن‌ها منعقد شده است.

ناصری بیان کرد: همچنین موافقت‌ اولیه نیروگاه سه مگاوات و یک مگاوات نیز در استان صادر شده و به‌زودی کار اجرایی آنها آغاز خواهد شد.

وی تاکید کرد: نیروگاه ۳۰۰ کیلو واتی، ۲۰۰ کیلو واتی و ۱۷۰ کیلوواتی در استان احداث شده است و به شبکه متصل خواهد شد.

مدیرعامل شرکت توزیع برق استان ایلام با اشاره به راه اندازی نیروگاه‌های خورشیدی در مناطق محروم استان گفت: سه هزار نیروگاه خورشیدی پنج کیلو واتی تا یک‌سال آینده در مناطق کم‌برخوردار استان راه‌اندازی می‌شود که احداث آن‌ها با نظر نهادهای حمایتی هم در حال اجرا است.

ناصری بیان کرد: فرآیند دریافت پنل خورشیدی به این صورت است که پس از تقاضای مددجویان و بازدید از ساختمان، نیروگاه‌های خورشیدی پشت بامی برای مددجویان طراحی می‌شود.

وی تاکید کرد: این نیروگاه‌ها با تسهیلاتی که به مددجویان داده می‌شود از طریق پیمانکار راه‌اندازی شده و ضمن تولید و استفاده از برق این نیروگاه، میزانی از برق تولیدی نیز به شبکه تزریق خواهد شد.

مدیرعامل شرکت توزیع برق استان ایلام اضافه کرد: این نیروگاه‌ها برای مدت ۲۰ سال طراحی و از طریق وزارت نیرو، برق تولیدی به صورت تضمینی خریداری خواهد شد.

احداث هفت نیروگاه خورشیدی در ایلام تا سال آینده

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام از راه اندازی هفت نیروگاه خورشیدی خبر داد و گفت: نیروگاه‌های خورشیدی، گامی مهم برای افزایش ظرفیت تولید انرژی پاک در استان است.

وی بیان کرد: راه‌اندازی هفت نیروگاه خورشیدی با مقیاس ۲۱ مگاوات در هفت ساختگاه مناطق مختلف استان ایلام با اعتبار هر مگاوات ۳۰۰ میلیارد ریال در دست اقدام است.

ناصری با بیان اینکه در مجموع شش هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال برای احداث این نیروگاه‌ها در نقاط مختلف استان هزینه خواهد شد، افزود: اجرای این پروژه‌ها در مساحت ۳۵ هکتار انجام خواهد شد.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق ایلام یادآور شد: این پروژه‌ها تا قبل از آغاز پیک بار سال ۱۴۰۴ اجرایی خواهند شد ‌و تجهیزات آن‌ها آماده و پیمانکاران آن هم مشخص شده است.

ناصری گفت: تاکنون ۴۰۰ نیروگاه خورشیدی پشت بامی در مناطق مختلف استان راه‌اندازی شده که هرکدام سالانه ۹ هزار کیلو وات برق تولید می‌کنند.

ناصری اعتبار مورد نیاز برای ساخت سه هزار نیروگاه خورشیدی پشت بامی در استان را چهار هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال عنوان کرد.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق ایلام افزود: باهدف درآمدزایی برای قشر محروم تا پایان امسال با همکاری کمیته امداد امام خمینی(ره) استان و سازمان بسیج سازندگی سپاه امیرالمؤمنین(ع) استان ۳۳۰ پنل خورشیدی بر پشت بام خانه‌های مددجویان کمیته امداد نصب می‌شود.

راهکارهایی ساده برای مدیریت مصرف برق

مدیریت مصرف برق در بخش‌های مختلف بسیار حائز اهمیت است چرا که عامل اصلی قطعی برق در مقاطعی از سال ناترازی ایجاد شده میان تولید و مصرف آن است که این ناترازی نیز به خصوص در زمان خشکسالی و کاهش بارندگی‌ها در سال‌های متوالی، ورود زوتر از موعد چاه‌های کشاورزی به مدار بهره‌برداری، گرمای زیاد هوا و استفاده‌های غیرمجاز از این انرژی از جمله استخراج رمز ارزها تشدید می‌شود.

با این اوصاف راهکارهایی ساده برای مدیریت مصرف برق وجود دارد، به عنوان مثال با روشن‌شدن کولرها و لوازم خنک‌کننده در چهار ماه گرم سال یعنی از خرداد تا پایان شهریور مصرف برق کشور با یک جهش ۴۳ درصدی مواجه شده و تقریباً دوبرابر می‌شود، بنابراین یکی از بدیهی‌ترین راهکارهای مدیریت مصرف برق استفاده صحیح از لوازم خنک‌کننده محیط مثل کولرگازی است.

همچنین استفاده‌نکردن از وسایل پر مصرف برقی در اوج مصرف، کولرهای آبی روی دور کند، استفاده‌نکردن از وسایل پر مصرف برقی در ساعت اوج مصرف، خاموش‌کردن لامپ‌های اضافی، استفاده از لامپ‌های کم‌مصرف و استفاده از برچسب انرژی از دیگر راهکارهای ساده برای مدیریت مصرف برق در این فصل از سال است.

استان ایلام با ۶۲۰ هزار نفر جمعیت ۲۷۵ هزار مشترک برق دارد.





آخرین خبر ایلام در اینستاگرام :
https://www.instagram.com/akharinkhabar_ilam/