اقدامات دستگاه قضایی هرمزگان برای جلوگیری از سرقت فرآوردههای نفتی

تسنیم/ رئیس کل دادگستری هرمزگان مهمترین اقدامات دستگاه قضایی این استان برای جلوگیری از سرقت فرآوردههای نفتی و رفع ناترازی انرژی را تشریح کرد.
مجتبی قهرمانی، رئیس کل دادگستری هرمزگان در نشست تخصصی به منظور بررسی آخرین وضعیت اقدامات در حوزه پیشگیری از سرقت فرآوردههای نفتی (پالایشگاهها، انبارها، لولهها، میترها و ...) ، از انعقاد قرارداد 3 هزار و 500 میلیارد ریالی جهت تأمین، نصب و راهاندازی دستگاههای لیترشمار (میتر) در پالایشگاه نفت بندرعباس و تعیین ضربالاجل قانونی به منظور الزام نصب میتر در تمامی جایگاههای سوخت استان هرمزگان و ساماندهی وضعیت سکوهای بارگیری انبار شرکت نفت شهید رجایی خبر داد.
وی با اشاره به تأکیدات ریاست قوه قضائیه در خصوص ورود به حوزه تولید، توزیع و انبار سوخت و پیشگیری و مقابله با قاچاق فرآوردههای نفتی ابراز کرد: با حذف اقدامات سنتی و استفاده از ابزارهای نوین و پیشرفته، اقدامات خوبی در استان هرمزگان انجام شده، که هماکنون نیز تداوم دارد.
این مقام قضایی همچنین تأکید کرد: کارهای زیادی در این خصوص انجام نشده که میبایست به سرعت پیگیری و اجرایی شود.
وی افزود: با دستور قضایی تعدادی از جایگاههای عرضه سوخت شهرستان بندرعباس به سیستم میترینگ مجهز شده و با تعیین ضربالاجل به دیگر جایگاهها و شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی، مقرر شده تا 2 ماه آینده، تمامی جایگاههای عرضه سوخت استان نسبت به نصب میتر اقدام کنند.
ورود جدی دستگاه قضایی به موضوع انتقال نفت از انبار شهید رجایی به انبار نفت شهید باهنر، با نصب 4 دستگاه میتر در هفتههای اخیر (2 میتر در مبدأ و 2 میتر در مقصد)، به عنوان یک دستاورد مهم و قابل توجه استان در حوزه انتقال فرآوردههای نفتی، از دیگر محورهای سخنان رئیس کل دادگستری استان هرمزگان بود.
قهرمانی اعلام کرد: در ماههای اخیر، خریداری، تأمین و نصب مکانیکی میترهای مربوط به 12 رشته خطوط الحاقی تحت اختیار شرکت پخش فرآوردههای نفتی استان هرمزگان انجام شده، که با اعلام ضربالاجل به شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی مقرر شده جهت ادامه این فرآیند نسبت به نصب فلومیتر، مانیتورها و تجهیز تمامی خطوط اسکله بندر شهید رجایی به سیستم میترینگ، فوراً اقدام گردد.
این مقام قضایی افزود: با اعلام ضربالاجل 2 ماهه به شرکت پخش فرآوردههای نفتی استان هرمزگان جهت رفع نواقص و ساماندهی وضعیت سکوهای بارگیری انبار شرکت نفت شهید رجایی، بایستی تمامی خطوط به سیستم میترینگ و دوربینهای پلاکخوان مجهز شوند.
وی اعلام کرد: در هفتههای اخیر، نصب میترهای جرمی و دوربینهای پلاکخوان توسط شرکت پخش فرآوردههای نفتی در حوزه انتقال گاز مایع نیز انجام شده است.
قهرمانی تصریح کرد: روز گذشته قراردادی به ارزش 3 هزار و 500 میلیارد ریال جهت تأمین، نصب و راهاندازی میترهای پالایشگاه نفت بندرعباس نهایی شده است که بر اساس این قرارداد، ظرف 18 ماه آینده، میترهای این پالایشگاه، نصب و مورد بهرهبرداری قرار خواهند گرفت و علاوه بر آن، میترهای پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس نیز از ابتدای ورود دستگاه قضایی به این موضوع، راهاندازی شده و هماکنون در مدار میباشد.
بر اساس این گزارش، انعقاد قرارداد اسکن خطوط، انجام فرآیند اسکن تمامی لولههای تحت اختیار شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی طی 2 مرحله (از سال گذشته تاکنون)، خریداری یک دستگاه اسکن آشکارساز، انعقاد قرارداد با شرکت نظم آوران، پایش انسانی 141 کیلومتر از خطوط تحت نظارت و همچنین نصب دوربینهای پایش لحظهای روی خودروها و ...، از دیگر اقدامات مهم حوزه پیشگیری از قاچاق سوخت در ماههای اخیر بوده که رئیس کل دادگستری استان هرمزگان به آنها اشاره کرد.
قهرمانی گفت: بر اساس 2 فقره قرارداد منعقد شده با شرکتهای انتظام و استخدام اخیر نیروهای انسانی توسط شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه خلیج فارس، بیش از 395 کیلومتر از خطوط لوله، تحت نظارت نیروهای انتظام قرار گرفته است.
وی یادآور شد: اسکن 126 کیلومتر از خطوط تحت نظارت و اسکن مکانهای حساس و مشکوک به صورت موردی و مکرر نیز توسط شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه خلیج فارس در هفته اخیر انجام شده است.
رئیس کل دادگستری هرمزگان از اسکن 126 کیلومتر از خطوط تحت نظارت و اسکن مکانهای حساس و مشکوک به صورت موردی و مکرر و انعقاد قرارداد پیشرفته DAS (اسکن حرکتی و لرزشی) به مبلغ 22 میلیارد تومان، جهت پایش 460 کیلومتر خط لوله (از بندرعباس تا رفسنجان)، با حسگرهای دقیق حرکتی و لرزشی و بر پایه فیبر نوری به عنوان دیگر اقدامات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه خلیج فارس نام برد.
این مقام قضایی بیان کرد: شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه خلیج فارس نسبت به نصب سنسورهای فشار و دما در تمامی 460 کیلومتر لوله انتقال به منظور انجام نظارتهای مجدد و پشتیبان نیز اقدام کرده است.
وی همچنین، موضوع پایشهای پهپادی و حفاریهای مجاور خطوط لوله جهت نظارت سنتی و فیزیکی در کنار اقدامات انجام شده را به عنوان موضوعات در حال انجام و در دست اقدام شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه خلیج فارس عنوان کرد.
قهرمانی در خصوص عدم نصب میتر بر روی 70 کیلومتر خط انتقال فرآوردههای خام و میعانات گازی از میدان هنگام (گَوَرزین قشم) به پالایشگاه بندرعباس و 60 مورد تعرض پی در پی به خط لوله مذکور نیز، گفت: علاوه بر تشکیل پرونده کیفری برای مسئولین مربوطه، شرکت نفت فلات قاره منطقه قشم موظف گردیده ظرف یک ماه، نسبت به انجام تمهیدات لازم به منظور نصب میتر در ورودی و خروجی خط و همچنین، اختصاص نیروی انسانی ناظر، اقدام نماید.
وی در ادامه با یادآوری اتصال نیروگاه هنگام و ایسین به خط لوله اصلی و نصب میتر در مبدأ و مقصد فرآورده های انتقالی در ماههای اخیر، این اقدام مهم را یک دستاورد قابل قبول و حائز اهمیت برشمرد و خاطرنشان کرد: با این اقدام، علاوه بر انتقال سوخت مورد نیاز این دو نیروگاه از طریق خط لوله و حذف تردد کامیونها، میزان 33 میلیون لیتر سوخت که در مخازن نیروگاه هنگام به مدت 3 سال بلااستفاده بود، به انبار نفت شهید رجایی و چرخه توزیع برگشت داده شد.
جلوگیری از فساد، انحرافات و رانت در حوزه قراردادهای نفتی و بانکرینگ از دیگر محورهای سخنان رئیس کل دادگستری استان هرمزگان بود که در این خصوص اعلام کرد: با همکاری سازمان بازرسی، بر فرآیندهای مرتبط با این موضوع نظارت خواهد شد تا ضمن شفافیت، سایر شرکتهای دارای صلاحیت نیز بتوانند در این حوزه فعالیت نمایند.
وی با تأکید بر موضوع رفع تصرف از همجواران غیر مجاز ابراز کرد: به منظور حفاظت و صیانت از خطوط، اقدامات مطلوبی انجام شده که در همین راستا مقرر گردیده ضمن اعلام مشخصات کامل این موارد (UTM) توسط شرکت پخش فرآوردههای نفتی و شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس، با هماهنگی دادستان مرکز استان، فوراً نسبت به رفع تصرف آنها اقدام خواهد شد.
قهرمانی در پایان با یادآوری اهمیت اقدامات قضایی انجام شده در حوزه پیشگیری از سرقت و قاچاق سوخت، خاطرنشان کرد: با مجموع این اقدامات، دستاوردهای قابل قبولی جهت جلوگیری از سرقت فرآوردههای نفتی و رفع ناترازی انرژی کشور محقق شده است.