کشت ۱۷ نوع گندم به کشاورزان استان مرکزی معرفی شد

ایرنا/ رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی گفت: کشت ۱۷ نوع گندم، ۱۲ رقم جو، ۱۰ نوع لوبیا، ۱۵ رقم سیبزمینی و سه نوع نخود در این استان معرفی شده است.
غلامرضا گودرزی روز یکشنبه در نخستین رویداد ملی «روز درهای باز کشاورزی» در اراک، با بیان اینکه ۲۱ نهالستان و ۱۵ واحد حقیقی و حقوقی تولید بذر در این استان فعال است، افزود: ارتباط موثر کشاورزان با مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی به شناخت تولیدات و استفاده بهینه از آن کمک میکند.
وی بیان کرد: نیاز است کشاورزان با نتایج فعالیت این مرکز بیش از قبل آشنا شوند و این مهم به انتخاب بذر مناسب و افزایش راندمان به ویژه در شرایط تنش آبی کمک شایانی میکند و برگزاری نخستین رویداد ملی «روز درهای باز کشاورزی» میتواند مقدمه ارتباط موثرتر مرکز با کشاورزان باشد.
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی ادامه داد: رقمهای مختلف گندم و جو در ۲ نوع دیم و آبی در این مرکز کاشته شده است و مراحل مختلفی برای رسیدن به بذر مناسب گذرانده میشود.
گودرزی عنوان کرد: بذرهای اصلاح نشده رقمهای مختلف محصولی مانند گندم و جو را دارند و همین باعث میشود محصول نهایی، تولید حداکثری باتوجه به شرایط اقلیمی و منطقهای زمین کشاورزی نداشته باشد، زمانیکه بذر، مخلوط رقم گندمی باشد که در شرایط آب و هوایی متفاوت حجم مختلفی از محصول را دارد، راندمان کاهش پیدا میکند به همین دلیل یکسان بودن بذر مورد استفاده اهمیت ویژه دارد.
وی اظهار کرد: رقمهای مختلف گندم و جو در این مرکز کشت میشود، مراحل به این نحو است که از بوته گندم و جویی که کاشته شده یک خوشه مطلوب که تفرغ ژنتیکی ( تغییر در توالی DNA است که میتواند در یک ژن رخ دهد و باعث ایجاد یک تغییر دائمی در آن ژن شود) نداشته باشد انتخاب و مرحله پرورش یک انجام میشود، این خوشه دوباره کشت و محصول پرورش ۲ برداشت میشود.
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی اضافه کرد: بذر حاصل از پرورش مرحله ۲ به کشاورز داوطلبی که مزرعهای با امکان آبیاری تکمیلی داشته باشد واگذار و محصول پرورشی مرحله سه حاصل میشود که این بذر مادر و دارای گواهی بذر است و در اختیار بهرهبردار قرار میگیرد و به عنوان بذر اصلاح شده به فروش میرسد.
گودرزی گفت: تمام مراحل پیچیده ذکر شده برای به دست آوردن بذر اصلاح شده تک ژنتیکی است که کشاورز بتواند بر اساس مکان زمین زراعی و شرایط آب و هوایی منطقه بذر یکدست تهیه و راندمان افزایش و بیشترین میزان محصول برداشت شود.
وی تصریح کرد: رقمهای مختلف گندم و جو در این مرکز کنار یکدیگر کاشته و کشاورزان با حضور در این مجموعه میتوانند تفاوت رقمها در شرایط مختلف دمای هوا و میزان آب مصرفی را مشاهده کنند و در نهایت بذر مناسب وضعیت زمین خود را انتخاب کنند.
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی افزود: کشاورزان معمولا در کشت پیاز متضرر میشوند؛ چراکه بذر این محصول حاوی رقمهای مختلف است، در یک مرحله از کاشت پیاز به دلیل تفاوت ممکن است نیمی از پیاز قرمز، نیمی سفید یا نیمی رشد مناسب در یک شرایط آب و هوایی داشته باشد که رقم دیگر رشد نکند و همه این موارد باعث میشود محصول حداکثری با رشد پیاز در ابعاد مناسب حاصل نشود.
گودرزی ادامه داد: کشت رقمهای مختلف پیاز در این مرکز با هدف به دست آوردن بذر یکدست انجام میشود و برای جلوگیری از بذرافشانی گل پیاز و تغییرات ژنتیکی رقمها از روش پوشانندگی استفاده شده است که بذر با ژنتیک یکسان حاصل شود و در نهایت این بذرها به کشاورزان معرفی و میتوانند از بذر یکسان و مناسب زمین خود استفاده کنند.
وی همچنین در بازدید از باغچه درختان سنوبر هم گفت: استان مرکزی رتبه هشتم کشور در بستر مناسب رشد درخت سنوبر را دارد به همین دلیل رقمهای مختلف این درخت در بخشی دیگر از این مرکز کاشته شده که مواردی از جمله در قطر تنه درخت، ارتفاع و میزان برگ با هم تفاوت دارند و گونههای اصلاح شده به متقاضیان معرفی میشود تا کاشت این درخت را انجام دهند.
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی ادامه داد: بخش گیاهان دارویی، تحقیقات گیاه پزشکی، جنگلکاری، گلخانه مکانیزاسیون، تحقیقات مهندسی و آبخیزداری، تحقیقات علوم دامی و واحد ثبت گواهی بذر از جمله فعالیتهایی است که در این مرکز انجام میشود.
۶۷۰ هزار هکتار اراضی باغی و کشاورزی در استان مرکزی وجود دارد که یک و ۲ دهم درصد تولیدات کشاورزی مازاد بر نیاز استان به سایر مناطق ارسال می شود.
استان مرکزی با تولید حدود ۵۴ هزار تن گوشت سفید، ۵۳ هزار تن تولید گوشت قرمز، ۳۲۰ هزار تن شیر، حدود ۴۱ هزار تن تولید تخم مرغ از جایگاه ویژه ای در بخش کشاورزی و دامداری کشور برخوردار است.