تاسوعا و رسالت «قلم»

ایرنا/ تاسوعا و روز «قلم» در تقویم شمسی ۱۴۰۴ همزمان شده است. تاسوعا یادآور وفاداری و مردانگی حضرت ابوالفضل العباس(ع) در تاریخ ثبت است. به نوعی باید آن را نمادی از پایمردی در مسیر حق دانست؛ همان رسالتی که بزرگان و اندیشمندان برای «قلم» قائل هستند.
نهم محرم یا تاسوعا نزد مسلمانان و محبان اهل بیت(ع) به ویژه مردم سمنان اهمیت زیادی دارد؛ این روز هنگامهای ارزشمند برای پاسداشت حرمت مقام و جایگاه حضرت عباس(ع) آموزگار بیبدیل فتوت و اسطوره وفا، حقطلبی و جوانمردی است که با شجاعت، جسارت و رشادتهای بیمانند خود در مقابل طاغوت زمان ایستاد و تا آخرین نفس پرچم اسلام را برافراشته نگهداشت.
از دلایل اصلی بزرگداشت تاسوعا، ابراز ارادت و احترام به شخصیت والای حضرت ابوالفضل العباس(ع) به عنوان دومین شخصیت حماسه عاشورا است.
امام صادق(ع) درباره تاسوعا میفرمایند: تاسوعا روزی است که امام حسین(ع) و یارانش در آن روز در کربلا محاصره شدند. سپاه شام پیرامونشان حلقه زدند. او را از حرکت بازداشتند و پسر مرجانه(ابن زیاد) و عمر بن سعد در آن روز شادمان که لشکری انبوه، به اختیار دارد. امام حسین(ع) و یارانش را ضعیف شمردند و یقین کردند که دیگر امام، یار و یاوری ندارند و مردم به مدد ایشان نخواهند آمد.
عظمت تاسوعا و پایداری حضرت عباس(ع) در حقطلبی
تاسوعا روایتی از رشادتها و جانفشانیهای علمدار کربلاست.
تاسوعا روایت حضرت ابوالفضل عباس(ع) شیر دلاور نینوا، علمدار دشت کربلاست که درس مردانگی و برادری را نه با کلمات، بلکه با عمل نوشت و قلمها ۱۴۰۰ سال است که هنوز از ادای حق و نوشتن عظمت آن بازنماندهاند و همچنان مینویسند و چون مینویسند این واقعه ماندگار و نسل به نسل منتقل میشود.
عظمت کربلا تنها در خاک و زمینِ آن نیست؛ در مفهومی است که از دل خون بیرون آمد و تا ابد، در جان آزادگان جهان ماندگار شد. کربلا سرزمینی است کوچک، اما آسمانی به وسعت تاریخ در دل دارد.
رسالت قلم در حفظ جایگاه حق
تاسوعا گواه عظمت ایستادگی، عشق و حقیقتی است که در مقابل ظلم زانونمیزند و قلم در نوشتن این عظمت فقط یک شی نیست؛ جان میگیرد و به احترام سقای کربلا، پاک، باادب، با بیطرفی و در کمال صداقت مینگارد.
مینگارد تا فراموش نشود که وفا هنوز زنده است. مینگارد تا دلی در این جهان نگوید که تنهاست، وقتی عظمت و حقطلبی عباس هست.
تاسوعا روز روایت پایمردی و حرمتداری حق است. وظیفهای که بر عهده قلم نهادهاند. اگر در نوشتن بلغزند حق و حقیقت ممکن است در فضای غبارآلود محو شود و این است اهمیت قلم.
همزمانی تاسوعا و «روز قلم»
همزمانی چهاردهم تیر ۱۴۰۴ با نام «روز قلم» با روز تاسوعا، همزمانی غریبی است. عظمت رسالت کربلاست که به قلم معنا میدهد. قلم نیز به شکرانه این لطف و وفا از این عظمت روایت میکند؛ عظمت و رسالتی که پایانش پیروزی حق بر باطل و آغاز یک سیره عملی برای زندگی بشر بود؛ راهی که تا امروز ادامه دارد، قلمی که مینگارد تا فراموش نشود.
خداوند حکیم، دانا و توانا در سوره قلم میفرماید: «قسم به قلم و آنچه می نویسد، تو به لطف پروردگارت دیوانه نیستی و بیگمان تو را پاداشی بی منت خواهد بود و راستی که تو را خویی والاست، به زودی خواهی دید و خواهند دید کدام یک از شما دستخوش جنونید و پروردگارت خود بهتر میداند چه کسی از راه او منحرف شده و او به راه یافتگان داناتر است».
قلم به عنوان جسمی بیجان در دستان نویسنده وقتی بر دل سپید کاغذ اثر میگذارد، چنان قدرتی دارد که میتواند به موضوع روح ببخشد، میتواند اتفاقی را در نظر مخاطبان پسندیده یا ناپسند جلوه دهد. جوهری در جان قلم است که میتواند هدایتگر باشد؛ همانگونه که به گواه تاریخ، واقعه کربلا هدایتگر بوده است.
افرادی که در مسیر ثبت واقعیت با رعایت اصل انصاف و بیطرفی، بر دل سپید صفحهای مینگارند تا مخاطب قضاوت کند و حقانیت شناخته شود، افرادی که قلم خود را نمیفروشند، انسانهای آزاده و وارستهای هستند که همواره مورد احترام و در پیشگاه وجدان جایگاهشان والاست.
جلال آل احمد چه زیبا گفت که «اگر میفروشی همان به که بازوی خود، ولی قلم را هرگز».
پاسداشت ماه محرم در دارالمرحمه سمنان
ماههای محرم و صفر در استان سمنان شور و حال خاصی دارد به طوری که تکیهها، هیاتها، مساجد و مکانهای مذهبی از جمله حرم مطهر حضرت یحیی(ع) و امامزاده علی ابن جعفر(ع) سمنان از روز آغازین محرم سیاهپوش شدند.
تکیهها چادر سیاههایی را برای میزبانی از عزاداران حسینی در ورودی تکیه علم کردند.
مداحان اهل بیت عصمت و طهارت نیز در سوگ شهادت امام حسین(ع) و یاران با وفایش برای عزاداران نوحهسرایی میکنند.
دیار دارالمرحمه سمنان در روزهای تاسوعا و عاشورا میزبان خیل عظیم عزاداران حسینی برای تماشای آیینهای خاص و کمنظیر میشود و همه تلاش مردم از پیر و جوان و حتی کودکان و نونهالان، برگزاری باشکوه برنامههای این روزها و ترویج فرهنگ حسینی در بین نسل جوان جامعه است.
محرم از سالهای دور در استان سمنان بسیار شورانگیز و در شان عزاداری سرور و سالار شهیدان امام حسین(ع) برگزار میشد. امسال نیز از روزها قبل مردم و مسوولان در پی تدارک برگزاری آیینهای این ماه ماتم هستند.
آیینهای نخلگردانی، یاعباس یا عباس، چل چلا، وا زینب و سنگزنی از جمله شیوههای خاص عزاداری در سوگ شهادت سید و سالار شهیدان امام حسین(ع) در استان سمنان از میراث معنوی به ثبت رسیده در فهرست آثار ملی است که از تاریخی بودن ارادت مردم این خطه به فرهنگ عاشورا حکایت دارد.