سایه سرطان بر سر خانوادههای کرمانشاهی؛ هشدار به زنان ۳۰ تا ۷۰ ساله!

تسنیم/ مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت استان کرمانشاه با اشاره به اهمیت خودمراقبتی و غربالگری در پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر، از شهروندان خواست تا نسبت به انجام آزمایشهای دورهای و غربالگریهای تعیینشده اقدام جدی داشته باشند.
در جهان امروز که الگوهای زندگی به سمت کمتحرکی، تغذیه ناسالم، و افزایش استرسهای روزمره سوق یافتهاند، بیماریهای غیرواگیر به عنوان «قاتلان خاموش» سلامت عمومی، به معضلی جدی و فراگیر تبدیل شدهاند. برخلاف بیماریهای واگیر که اغلب با نشانههای حاد و مشخص همراه هستند، بسیاری از بیماریهای غیرواگیر همچون سرطانها، بیماریهای قلبی و عروقی، بیماریهای مزمن تنفسی و سکتههای مغزی بدون علامت آغاز میشوند و زمانی خود را نشان میدهند که فرصتهای طلایی برای درمان یا پیشگیری از آنها از دست رفته است.
در این میان، کشور ما نیز از این تهدید جهانی مستثنی نیست. آمارها نشان میدهد درصد قابل توجهی از مرگومیرها و ناتوانیهای بلندمدت در ایران بهویژه در میان زنان و سالمندان، ناشی از این دسته از بیماریهاست. این در حالی است که اکثر این بیماریها قابل پیشگیری یا قابل کنترل در مراحل اولیه هستند، مشروط بر آنکه جامعه به ضرورت غربالگری و مراقبتهای پیشگیرانه توجه کند.
در چنین شرایطی، اجرای طرحهای غربالگری سرطانهایی چون پستان، دهانه رحم و روده بزرگ توسط وزارت بهداشت در مراکز جامع سلامت، یکی از مؤثرترین و کمهزینهترین راهکارهای ملی برای کنترل بحران خاموش بیماریهای غیرواگیر بهشمار میرود، اما این سیاستها تنها در صورتی نتیجه میدهد که با مشارکت جدی مردم، بهویژه گروههای هدف همراه شود.
این مشارکت زمانی حاصل میشود که افراد باور داشته باشند که غربالگری، صرفاً یک چکاپ ساده نیست، بلکه اقدامی برای نجات زندگی، جلوگیری از فروپاشی خانوادهها، حفظ توانایی اقتصادی خانوار و جلوگیری از تحمیل بارهای سنگین درمانی بر نظام سلامت است. اگر حتی یک مادر، یک پدر یا یک همسر با تشخیص زودهنگام از چنگال سرطان نجات یابد، سلامت یک خانواده نجات یافته است.
سارا شاهآبادی، مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت استان کرمانشاه با اشاره به چهار گروه اصلی از بیماریهای غیرواگیر شامل بیماریهای قلبی و عروقی، سکتههای مغزی، بیماریهای مزمن ریوی و سرطانها، اظهار کرد: بخش قابل توجهی از این بیماریها با تغییر سبک زندگی و مراجعه منظم به مراکز سلامت، قابل پیشگیری یا درمان در مراحل اولیه هستند.
وی افزود: از سال 1395، سه نوع سرطان پستان و دهانه رحم در بانوان و سرطان روده بزرگ در هر دو جنس به صورت رایگان در مراکز خدمات جامع سلامت کشور مورد غربالگری قرار میگیرند.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت استان کرمانشاه گفت: این طرح نقش مهمی در شناسایی زودهنگام بیماریها داشته و در بسیاری از موارد، افراد بدون هیچ علائم ظاهری، در مراحل اولیه شناسایی و درمان شدهاند.
شاهآبادی عنوان کرد: بانوان بین 30 تا 70 سال، باید سالانه از نظر ابتلا به سرطان پستان و دهانه رحم غربالگری شوند، در این طرح، معاینه اولیه توسط مراقبان سلامت در مراکز بهداشتی انجام میشود و در صورت وجود علائم مشکوک، فرد برای انجام بررسیهای تخصصی مانند سونوگرافی یا نمونهبرداری به مراکز تشخیص ارجاع داده میشود.
وی افزود: تشخیص زودهنگام بسیار حیاتی است، در مراحل اولیه سرطان، درمان سادهتر و مؤثرتر است، اما در صورت پیشرفت بیماری و متاستاز به اندامهای دیگر، گزینههای درمانی محدود میشود و متأسفانه در مواردی دیدهایم که تأخیر در مراجعه باعث از دست رفتن مادر خانواده شده و انسجام آن خانواده از هم پاشیده است.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت استان کرمانشاه در زمینه سرطان روده بزرگ گفت: افراد بین 50 تا 70 سال، صرفنظر از جنسیت، باید هر سال برای انجام تست FIT (آزمایش تشخیص خون مخفی در مدفوع) به پایگاههای سلامت یا خانههای بهداشت مراجعه کنند.
شاهآبادی افزود: این تست کاملاً رایگان بوده و در صورت مشاهده مورد مشکوک، فرد برای بررسی بیشتر به مراکز تخصصی ارجاع میشود.
وی افزود: خودمراقبتی و مراجعه منظم به مراکز سلامت، نقش مهمی در حفظ سلامت فرد و خانواده دارد.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت استان کرمانشاه گفت: از همه شهروندان بهویژه در گروههای سنی پرخطر میخواهیم که این موضوع را جدی بگیرند زیرا پیشگیری همیشه آسانتر و کمهزینهتر از درمان است.