آیتالله دری: صرفهجویی در مصرف آب ضرورتی انکارناپذیر است

ایرنا/ نماینده ولی فقیه در استان مرکزی با تأکید بر اینکه صرفهجویی در مصرف آب ضرورتی انکارناپذیر است، گفت: بحران آب به یکی از چالشهای اساسی کشور تبدیل شده و توجه به این مسئله برای حفظ منابع آبی و تأمین نیازهای آینده امری ضروری است.
آیتالله قربانعلی دری نجفآبادی افزود: تمامی آحاد جامعه باید در این راستا همگام شده و با رعایت نکات سادهای مانند کاهش زمان استفاده از آب و جلوگیری از هدررفت آن، به نسلهای آینده کمک کنیم.
وی ادامه داد: وضعیت آب در کشور و استان مرکزی نگرانکننده است. با توجه به تغییرات اقلیمی و کاهش بارندگیها، مواجهه ما با بحران آب اجتنابناپذیر است. این موضوع نه تنها برای کشاورزی بلکه برای تأمین آب شرب و صنعتی نیز تأثیر دارد.
نماینده ولی فقیه در استان مرکزی اظهار کرد: اصلاح الگوی مصرف آب به عنوان یک امر ضروری مطرح میشود. ما باید بدانیم که هر یک از ما میتوانیم نقش مؤثری در حفظ و صرفهجویی در مصرف آب ایفا کنیم. این اصلاح باید از خانوادهها آغاز شود، همه باید به یاد داشته باشند که آب یک نعمت خدادادی است و باید این نعمت را درست و اقتصادی استفاده کنیم.
آیتالله دری نجفآبادی با اشاره به هدر رفت بیش از حد آب در روشهای سنتی آبیاری در کشاورزی، بیان کرد: کشاورزی با استفاده از روشهای نوین و سیستمهای آبیاری معقول مانند آبیاری قطرهای میتواند به صرفهجویی قابل توجهی در مصرف آب منجر شود، از شیوههای قرقابی و بارانی در کشاورزی باید به شدت پرهیز شود، همچنین ترویج کشت محصولات کمآببر و بهینهسازی فرآیندهای کشاورزی از دیگر اقدامات لازم است. دولت باید به کشاورزان آموزش دهد و تسهیلاتی برای افرادی که به این روشها پایبند هستند، فراهم کند.
وی با اشاره به اهمیت فرهنگسازی در زمینه مصرف بهینه آب، ضافه کرد: فرهنگسازی بر عهده نهادهای مختلف، از جمله مدارس، دانشگاهها و رسانههای جمعی است. باید به مردم آموزش دهیم که هر فرد در مدیریت منابع آب نقش دارد، همچنین مساجد و مراکز مذهبی میتوانند در این زمینه پیش قدم شوند و با برگزاری همایشها و جلسات، مردم را تشویق به صرفهجویی کنند.
نماینده ولی فقیه در استان مرکزی همچنین بر لزوم همکاری نهادهای دولتی و خصوصی در جهت توسعه زیرساختهای مناسب برای مدیریت منابع آبی تأکید کر: دولت باید برنامهها و سیاستهای کلان را در این زمینه تدوین کند و به منظور تشویق مردم به مصرف بهینه آب، باید مشوقهایی ارائه دهد. این اقدام به کاهش مصرف آب و حفاظت از منابع آبی کمک میکند.
آیتالله دری نجفآبادی افزود: پیام من به مردم این است که در این شرایط همه باید با هم متحد شویم و در راستای حفاظت از منابع آب تلاش کنیم هیچ یک از ما نمیتواند در برابر تغییرات اقلیمی و کمبود آب بیتفاوت باشد، هر اقدام کوچک ما میتواند تأثیر بزرگی داشته باشد. پس باید به یاری همدیگر و با همت بلند، برای حفظ این نعمت بزرگ تلاش کنیم.
وی تاکید کرد: از وزارت نیرو انتظار داریم که تحت هیچ شرایطی مجوز شیوه آبیاری قرقابی و بارانی را صادر نکند، زیرا استفاده از این شیوههای آبیاری نه تنها نادرست است، بلکه باعث از بین رفتن حداقل 50 درصد منابع آبی کشور میشود. حتی در استان خوزستان که پرآبترین استان کشور محسوب میشود باید صرفه جویی و حفظ منابع آبی مورد توجه ویژه قرار بگیرد و حتی یک قطره آب شیرین این استان نباید وارد خلیج فارس شود و باید با بازچرخانی درست و اصولی در بخش صنعت مورد استفاده قرار بگیرد.
نماینده ولی فقیه در استان مرکزی ادامه داد: شورای عالی آب نیز باید بهطور فعال به مسئله مدیریت منابع آبی پرداخته و تمامی ارگانها باید نسبت به این مسئله حساسیت لازم را داشته باشند. در مناطقی که میتوان از منابع آب شور استفاده کرد، نباید اجازه داده شود که آب شیرین برای مصارف غیرضروری مصرف شود. تمامی این اقدامات لازم است تا ضمن حفظ منابع آبی کشور، از بحرانهای ناشی از کمبود آب جلوگیری کنیم و بستر مناسب برای توسعه پایدار فراهم شود.
آب مورد نیاز استان مرکزی از ۷۲۶ حلقه چاه، ۴۲ رشته چشمه و ۲۶ رشته قنات تامین میشود و در بخش شهری ۳۳۷ هزار مشترک و در روستاها ۱۶۹ هزار مشترک وجود دارد.