خیارکاران خراسان شمالی در تله گرانی کود و بذر

ایرنا/ بجنورد- ایرنا- کشاورزان روستای زوارم در شیروان این روزها درگیر گرانی سرسامآور کود و بذر هستند؛ هزینههای تولید افزایش و محصول کاهش یافته، بهطوری که چرخه تولید خیار و خیارشور در این منطقه با مشکلات جدی مواجه است.
به گزارش ایرنا، ایرانیها از دیرباز در مهماننوازی و پذیرایی مشهور بودهاند و خیارشور از جمله پرمصرفترین شوریجات در ایران است.
تولید خیارشور بهعنوان یک صنعت تبدیلی، ارزش افزوده ۲ تا سه برابری نسبت به خیار خام ایجاد میکند و میتواند اشتغالزایی قابل توجهی داشته باشد.
روستای «زوارم» در شهرستان شیروان خراسانشمالی بهعنوان یکی از بزرگترین مراکز تولید خیار و خیارشور استان شناخته میشود.
محصولی که نه تنها سفرههای ایرانی را رنگین میکند، بلکه با فرآوری مناسب میتواند به فرصت اشتغال و کسب درآمد برای کشاورزان نیز تبدیل شود.
با این حال، کشاورزان و تولیدکنندگان خیار در خراسانشمالی سالها از نبود صنایع تبدیلی رنج بردهاند. اما صدور مجوزهای سرمایهگذاری و تسهیل شرایط فعالیت برای کارگاههای تولید خیارشور، مسیر توسعه پایدار این صنعت در استان را هموار کرده و نوید آیندهای روشن را برای کشاورزان میدهد.
صنایع تبدیلی با حفظ و فرآوری محصولات کشاورزی، ضمن کاهش خامفروشی و جلوگیری از ضایعات، امکان مصرف طولانیمدت محصول را فراهم میکنند و به توسعه اقتصادی و اجتماعی مناطق روستایی کمک میکنند.
دغدغههای خیارکاران
تامین کود و سم مورد نیاز زمین از مشکلات اصلی خیارکاران است.
«بابک رستمزاده» از کشاورزان زوارم میگوید: تامین نشدن مواد مغذی خاک، باعث کاهش رشد گیاهان، مقاومت پایین در برابر آفات و بیماریها و کاهش برداشت میشود و امسال سه هکتار خیار کشت کردهام اما حتی یک کیسه کود از جهاد کشاورزی دریافت نکردهام و شرایط نامساعد آب و هوا نیز بر عملکرد محصول تاثیر گذاشته است.
«رضا محمدینژاد» کشاورز دیگری از شیرآباد شیروان نیز می افزاید: تابستانهای بسیار گرم و شبهای سرد موجب شده تا تولید امسال تنها یک سوم سالهای گذشته باشد و پیشتر از سه هزار متر کشت خیار، ۶ هزار دبه خیارشور تولید، اما امسال از چهار هزار متر فقط ۱۰۰ دبه خیارشور تولید شده است.
افزایش چشمگیر قیمت نهادهها از جمله بذر، کود و سم نیز به دغدغههای کشاورزان افزوده است.
محمدینژاد میگوید: هر بسته بذر ۱۷۵ گرمی امسال تا ۲۲۰ میلیون ریال رسیده، در حالی که سال گذشته همین مقدار ۲۰ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال بود و دستمزد کارگران و هزینههای تولید هم با قیمت خیار تناسب ندارد.
کود فقط برای اراضی دارای حقابه
مدیر جهاد کشاورزی شیروان نیز در خصوص گلایه های خیارکاران می گوید: برداشت خیار در سطح ۲۵۵ هکتار آغاز شده و ۹۰ درصد محصول برای تولید خیارشور استفاده میشود و تولیدات این منطقه به استانهای خراسان رضوی، خراسان جنوبی و تهران ارسال میشوند.
«محمد صادق رضاقلیزاده» می افزاید: سه کارگاه مجوزدار تولید خیارشور در شهرستان فعال هستند و ظرفیت تولید سالانه آنها به همراه تولید خانگی حدود ۶ هزار و ۲۰۰ تن است.
وی می گوید: این فعالیتها به طور مستقیم و غیرمستقیم برای چهار هزار نفر در فصل برداشت اشتغال ایجاد کرده است و تامین نهادهها طبق الگوی کشت انجام میشود و کود فقط به اراضی دارای حقابه مجاز تخصیص مییابد.
با توجه به این ظرفیتها، خیارکاران میتوانند با بهرهگیری از روشهای صنعتی و استفاده از تسهیلات بانکی، ارزش افزوده بیشتری برای محصولات خود ایجاد کنند و اشتغالزایی در مناطق روستایی استان را گسترش دهند.
شیروان با جمعیتی بالغ بر ۱۵۷ هزار نفر و بیش از ۱۰۵ هزار هکتار عرصه کشاورزی و باغی، پتانسیل بالایی برای توسعه صنایع تبدیلی و بهبود وضعیت معیشتی کشاورزان خیارکار دارد.