سرمایهگذاری در عناب؛ فرصت طلایی توسعه داروسازی خراسان جنوبی

ایرنا/ بیرجند - ایرنا - عناب، مروارید سرخ خراسان جنوبی، با ترکیبات دارویی منحصربهفرد خود، فرصت طلایی برای سرمایهگذاری در صنعت داروسازی فراهم کرده است و میتواند علاوه بر ارتقای سلامت جامعه، به رونق اقتصادی استان نیز کمک کند.
به گزارش ایرنا، خراسان جنوبی با برخورداری از رتبه نخست تولید عناب در کشور و رتبه دوم جهانی، به عنوان قطب انحصاری و استراتژیک این محصول ارزشمند در ایران شناخته میشود. وجود بیش از پنج هزار و ۸۰۰ هکتار سطح زیرکشت و تولید سالانه حدود ۱۰ هزار تن عناب، این استان را به مهمترین مرکز تولید عناب در کشور تبدیل کرده است؛ بهگونهای که ۹۸ درصد عناب تولیدی کشور از خراسان جنوبی تأمین میشود.
این ظرفیت کمنظیر در کنار ویژگیهای منحصر بهفرد دارویی و غذایی عناب، زمینهای طلایی برای سرمایهگذاری در حوزه فرآوری، تولید محصولات دارویی و توسعه بازارهای صادراتی فراهم کرده است. عناب، میوهای با ترکیبات فعال زیستی متعدد، نه تنها در صنایع غذایی بلکه در صنایع داروسازی و درمانی جایگاه ویژهای دارد و در صورت بهرهبرداری علمی و صنعتی از آن، میتواند نقش مهمی در ارتقاء سلامت عمومی و توسعه اقتصاد گیاهان دارویی ایفا کند.
توجه به جنبههای علمی، درمانی و صنعتی عناب بیش از پیش ضرورت مییابد؛ چرا که این میوه نهتنها بخشی از هویت کشاورزی خراسان جنوبی است، بلکه میتواند به یکی از ارکان آیندهدار صنعت داروسازی کشور نیز تبدیل شود.
در ادامه مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا به تشریح ویژگیهای دارویی و کاربردهای گسترده این میوه ارزشمند پرداخت و اظهار کرد: اگر بتوانیم ۲ ماده مؤثر موجود در عناب( جوجوبوساید(آ) و جوجوبوساید(ب) را به صورت ماده پایه استخراج کنیم، ارزش این میوه در تولید دارو بسیار افزایش مییابد.
محسن پویان افزود: عناب دارای ترکیبات ویژه و متنوعی است که هر کدام میتواند منشاء ساخت داروی خاص برای درمان بیماریهای مختلف باشد.
در میوه خشک عناب بیش از ۱۰ نوع ترکیب تریتِرپن شناسایی شده که کاربردهای مهمی در تولید داروهای تخصصی دارد.
وی ادامه داد: در میوه خشک عناب بیش از ۱۰ نوع ترکیب تریتِرپن شناسایی شده که کاربردهای مهمی در تولید داروهای تخصصی دارد.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی با اشاره به ارزش غذایی عناب تصریح کرد: در هر ۱۰۰ گرم عناب تازه حدود ۶۹ میلیگرم و عناب خشک ۳۰ میلیگرم ویتامین C وجود دارد که نزدیک به نیاز روزانه انسان (۷۵ تا ۹۰ میلیگرم) است، بنابراین با مصرف ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم از این میوه میتوان نیاز روزانه ویتامین C را تامین کرد.
وی همچنین به ویتامینهای A، B۱، B۲، B۳ و املاح معدنی نظیر منیزیم اشاره کرد که در ۱۰۰ گرم عناب موجود است و منیزیم آن به میزان ۱۰ میلیگرم میتواند در کاهش دردهای عضلانی موثر باشد.
پویان در مقایسهای بین عناب و سایر میوهها گفت: عناب از نظر میزان ویتامین C پس از میوه کیوی در رتبه بالایی قرار دارد و در برخی کشورها مانند روسیه و بلاروس از درخت کاج به عنوان منبع ویتامین C بهرهبرداری میشود، در حالی که ما منابع بهتری برای تأمین ویتامین C داریم که از آن استفاده نمیکنیم.
وی به نتایج تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی بیرجند اشاره کرد و افزود: مطالعات انجام شده بر روی کودکان دبستانی نشان داد ۱۳.۴ درصد از آنها مشکلات چربی خون دارند و همچنین بررسی روی ۲ هزار و ۱۰۰ نفر از کارکنان دولت، نشان داد که کلسترول بالا یکی از عوامل سکتههای قلبی است و مصرف عناب تازه و فرآوردههای آن مانند شیره و شربت میتواند این مشکلات را کاهش دهد.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی درباره خواص درمانی عناب عنوان کرد: آزمایشات حیوانی نشان داده عصاره هیدروالکی عناب باعث کاهش ۶۷ درصدی تشنج در مبتلایان به بیماری صرع شده است.
وی ادامه داد: در عناب به دلیل وجود فلاونها و آلکالوئیدهای موثر، این میوه اثرات آرامبخشی و ضد اضطراب دارد و اثرات حفاظت سلولی و اثرات ضد دردی عناب در آزمایشات اثبات شده است و همچنین میتواند سلامت کبد را به ویژه در پیشگیری از کبد چرب ارتقا دهد.
عناب به دلیل وجود ترکیباتی چون جوجوبوساید نقش مهمی در بهبود حافظه و یادگیری و پیشگیری از آلزایمر دارد
پویان با بیان اینکه عناب به دلیل وجود ترکیباتی چون جوجوبوساید نقش مهمی در بهبود حافظه و یادگیری و پیشگیری از آلزایمر دارد، افزود: در کشورهای آلمان از ترکیبات این میوه برای تولید دارویی جهت پیشگیری از آلزایمر و ارتقای کیفیت خواب استفاده میشود.
وی با اشاره به کاربردهای دیگر عناب بیان کرد: این میوه در درمان عوارض دیابتی به دلیل فیبر بالای آن موثر است و در استرالیا دارویی از ترکیب میوه عناب و گل زرشک برای درمان بیماریهای پوستی لاعلاج مانند پسوریازیس ساخته شده است.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی به تحقیقات جدید درباره ترمیم زخم و بهبود زردی(یرقان) نوزادان اشاره کرد و افزود: این دارو که ترکیبی از عناب و ۲ گیاه دارویی دیگر است در آلمان تولید شده و مصرف عناب در دوران بارداری به میزان ۱۵۰ گرم توصیه میشود چرا که در رفع یبوست و بهبود عملکرد گوارشی موثر است و ناهنجاریهای جنینی را کاهش میدهد.
وی درباره کاربردهای عناب در دانش بومی گفت: عناب در افزایش شیر مادر و از بین بردن تب موثر است و عصاره برگ عناب جراحتهای کبدی را ترمیم میکند و برای تقویت پیاز مو کاربرد دارد.
پویان تصریح کرد: در کشورهایی مانند یونان از برگ عناب به عنوان محلولی برای ساخت دهان شویه و تقویت لثه استفاده میشود و همچنین میوه عناب در درمان سرفه و سرماخوردگی، رفع گرفتگی صدا و بیخوابی، تصفیه خون موثر است و حتی برای تهیه محلول شستشوی چشم از عناب استفاده میشود.
وی به نقل از ابوعلی سینا اظهار کرد: جوشانده عناب، انجیر، خرما و مویز برای سلامت ریهها و درمان بیماریهای ریوی بسیار موثر است و همچنین عناب به همراه کاهو میتواند در پیشگیری از سرطان نقش مهمی ایفا کند.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی خطاب به فعالان حوزه فناوری و سرمایهگذاران گفت: خراسان جنوبی ظرفیت بسیار بالایی در تولید فرآوردههای دارویی و غذایی از میوه عناب دارد که میتواند شامل داروهای ضد تشنج، تقویت حافظه، درمان نوزادی، ضد تب، تقویت لثه، درمان سرفه و سرماخوردگی، خونساز، تصفیه خون و کاهش کلسترول باشد.
وی تاکید کرد: امیدواریم با حمایتهای لازم و سرمایهگذاری مناسب بتوانیم این ظرفیت را در استان به منصه ظهور برسانیم و محصولات دارویی متنوع و ارزشمندی از میوه عناب تولید کنیم.