نماد آخرین خبر

سال‌های خاکسترنشینی جام طلای مشگین‌شهر

منبع
ايرنا
بروزرسانی
سال‌های خاکسترنشینی جام طلای مشگین‌شهر

ایرنا/ اردبیل - ایرنا - جام زرین مشگین‌شهر متعلق به عصر آهن، نشانی طلایی از هویت تمدنی این شهرستان و حتی ایران باستان است اما ۱۱ سال بعد از کشف و ضبط، هنوز به علت تکمیل نشدن ساختمان موزه، در یک بانک نگهداری می‌شود و مردم و گردشگران در حسرت تماشای آن هستند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، خردادماه سال ۹۳ بود که خبر کشف و توقیف بزرگ‌ترین محموله قاچاق عتیقه شامل ۳۰۰ قلم سفالینه، ابزارآلات جنگی، زیورآلات زنانه، ظروف و مهر طلا، نقره و مفرغ در مشگین‌شهر منتشر شد.

یک جام طلایی بزرگ در بین اشیا خودنمایی می‌کرد که اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل اعلام کرد که این جام زرین، با جام مارلیک و حسنلو هم ارزش است و قدمت آن به هزاره‌ اول و دوم قبل از میلاد، زمان سکایی‌ها و عصر آهن ۲ برمی‌گردد.

اهالی بافرهنگ مشگین‌شهر اصرار داشتند که جام که در روستای احمد بیگلوی در این شهرستان نگهداری شود ، اهمیت جام زرین و ناتمام بودن ساختمان موزه استاندارد مشگین‌شهر سبب شد شایعاتی مبنی بر انتقال جام به شهرستانی دیگر برای نگهداری مطمئن‌تر مطرح شود و این حرف و حدیث‌ها بر نگرانی دوستداران پیشینه تاریخی منطقه افزود.

اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مشگین‌شهر در سال ۹۳ با تکذیب این شایعات اعلام کرد که جام زرین با مصوبه شورای تامین شهرستان در مکانی امن (بانک) نگهداری می‌شود و به محض تکمیل ساختمان موزه برای بازدید عموم به آن انتقال خواهد یافت و بالغ بر پنج میلیارد ریال نیز برای ساختمان موزه اعتبار اختصاص یافته و در صورت تامین اعتبار مناسب در سال آینده امکان افتتاح موزه تا ۲ سال دیگر وجود دارد.

در شهریورماه ۹۹ اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل درباره عملیات احداث موزه استاندارد مشگین‌شهر اعلام کرد که این پروژه تا سال ۹۷ با پیشرفت فیزیکی پایین رها شده بود اما اکنون جزو پروژه‌های اولویت‌دار میراث‌ فرهنگی استان است و با پیشرفت فیزیکی بیش از ۵۵ درصد پیگیری می‌شود تا در بهار سال ۱۴۰۰ به بهره‌برداری برسد.

بازدید وزیر وقت میراث فرهنگی از جام طلای مشگین‌شهر

سه سال پیش عزت‌الله ضرغامی ، وزیر وقت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در بازدید از ساختمان در حال احداث موزه باستان‌شناسی مشگین‌شهر گفت: این موزه، بزرگترین موزه باستان شناسی استان اردبیل است و با تکمیل آن علاوه بر انتقال اشیای موزه فعلی تعداد زیادی از آثار مکشوفه شهرستان که در دیگر مناطق کشور نگهداری می‌شود، به این مکان انتقال خواهد یافت.

وی در بازدید از جام زرین مشگین‌شهر نیز اظهار کرد که این جام بخشی از هویت و تمدن ایران است و باید تحقیقات بیشتری بر روی این اثر نفیس انجام شود.

وی قول داد که با اتمام ساختمان موزه باستان شناسی مشگین‌شهر این اثر نفیس در معرض بازدید عموم قرار بگیرد.

بعدها رئیس پژوهشگاه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز با حضور در محل نگهداری جام زرین مشگین‌شهر و معاینه آن اثر نفیس، اصالت آن را تایید کرد.

در روزهای اخیر در شبکه‌های اجتماعی از تلاش‌ها و حرف و حدیث‌هایی برای انتقال جام زرین مشگین‌شهر به مکانی دیگر و وجود برخی موانع برای انتقال جام زرین خبر داده شده است.

واکنش نماینده مردم به شایعه انتقال جام از شهرستان

بابک رضازاده ، نماینده مردم مشگین‌شهر در مجلس شورای اسلامی در واکنش به حرف و حدیث‌های پیش آمده به خبرنگار ایرنا گفت: جام زرین بخشی از هویت و پیشینه تاریخی این کهن دیار است و احدی حق انتقال این میراث گرانبها به هیچ جایی از کشور را ندارد.

وی تاکید کرد: مسئولان ذیربط به‌جای تلاش شبانه‌روزی برای انتقال جام همت به‌خرج دهند و ساختمان موزه مشگین‌شهر را تکمیل کنند تا این گنجینه نفیس و میراث فرهنگی با ارزش در مکان شایسته قرار گرفته و در رونق صنعت گردشگری شهرستان نیز موثر باشد.

مسئولان و اهالی مشگین‌شهر به خوبی به تاثیر جاذبه‌هایی نظیر منطقه تاریخی "شهر یئری" و پل معلق در جذب گردشگران داخلی و خارجی به این شهرستان، واقف هستند و اطمینان دارند که در معرض دید قرار گرفتن جام زرین در ساختمان موزه نیز بر رونق صنعت گردشگری و چرخه اقتصادی حاصل از آن در مشگین‌شهر خواهد افزود.

حدود ۱۱ سال از زمان کشف جام طلای مشگین‌شهر می‌گذرد و علاقه‌مندان به تاریخ و میراث فرهنگی و قاطبه مردم این شهر برای تکمیل ساختمان موزه و تماشای آن ارثیه فرهنگی و کهن منطقه روزشماری می‌کنند.

شهرستان مشگین شهر با ۱۵۵ هزار نفر جمعیت در شمال غرب اردبیل از آثار تاریخی متعدد از جمله قلعه قهقهه ، کاروانسرای قانلی بولاغ ، مقبره سیدسلیمان فخرآباد ، کهنه قلعه ، چند حمام قدیمی و آب‌های گرم معدنی شابیل و قینرجه برخوردار است و سایت تاریخی شهر یئری با ده‌ها پیکره سنگی با حدود هشت هزار سال قدمت در این شهرستان واقع شده است.





آخرین خبر اردبیل در اینستاگرام :https://instagram.com/ardabil__today

دانلود اپلیکیشن آخرین خبر