«سلیاک»؛ بیماری عجیب و ناشناخته در خراسانشمالی

ایرنا/ بجنورد- ایرنا- زندگی با سلیاک، سفری پر از محدودیت و اضطراب است؛ وقتی دوستان و خانواده در کنار هم از طعمهای خوشمزه لذت میبرند، بیماران استان با چشمانی پر از آرزو تنها نظارهگر هستند.
به گزارش ایرنا، در دنیای رنگارنگ غذاها، گاهی اوقات رنگی به نام «عدم» وجود دارد و افراد مبتلا به سلیاک، از خیلی غذاهای دلچسب تا عمر دارند، محروم هستند.
این افراد در مهمانیها و جشنها، با چشمانی پر از آرزو تنها می توانند تماشاگر سفرههای رنگین باشند و با قلبی سرشار از امید و روحی مقاوم به مبارزه با یک دشمن نامرئی میپردازند؛ دشمنی که در هر لقمه غذا، در هر مهمانی و در هر جمع خانوادگی کمین کرده است.
آنها میدانند که نمیتوانند به این لذتها دست یابند و همه مصیبتها هم زیر سر یک پروتئین به نام «گلوتن» است.
این گلوتن چراغ قرمز سلامتی بیماران مبتلا به سلیاک است؛ در هر خوراکی که موجود بود، نباید بخورید. هر جا هم که نبود، چراغ سبز است و میتوانید لذت ببرید.
این داستان بیماری کمتر شناخته شده افرادی در خراسان شمالی است که کمتر به آن پرداخته شده است.
زندگی با اضطراب
یکی از بیماران ابتلا به سلیاک میگوید: هر بار که دوستانم دور هم جمع میشوند و از غذاهای خوشمزه لذت میبرند، من تنها نشستهام و به یاد خاطرات گذشتهام فکر میکنم. طعم تلخ جدایی را به خوبی حس میکنم.
وی می افزاید: زندگی با سلیاک، به معنای زندگی با اضطراب است. هر بار که غذایی به دست میگیرم، ترس از عواقب آن مانند سایهای بر سرم سنگینی میکند.
یکی دیگر از آنها میگوید: «هر بار که به رستوران میروم، قلبم تندتر میزند، آیا این غذا واقعا بدون گلوتن است؟ آیا دوباره دچار درد و رنج خواهم شد؟ این نگرانیها، مانند زنجیری بر پاهای من سنگینی میکند.
سازگاری با زندگی بدون گلوتن
اما در دل این تاریکی، نوری از امید وجود دارد. بیماران مبتلا به سلیاک با تلاش و جستجو، راههایی برای سازگاری با شرایط خود پیدا میکنند.
آنها یاد میگیرند که چگونه غذاهای خوشمزه و سالم بدون گلوتن تهیه کنند، یکی از آنها با لبخندی بر لب میگوید: "من یاد گرفتهام که آشپزی کنم و غذاهایی درست کنم که نه تنها برای من مناسب باشد، بلکه برای همه لذتبخش باشد. این احساس قدرت و کنترل به من انرژی میدهد."
یکی دیگر از بیماران بیان میکند: "خانوادهام همیشه در کنارم هستند. وقتی آنها تلاش میکنند تا غذاهای بدون گلوتن برای من تهیه کنند، احساس میکنم که عشق و همدلی آنها مرهمی بر زخمهای من است."
علائم و چگونگی درمان سلیاک
مسوول بیماران خاص معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی می گوید: سو جذب ناشی از آسیب روده باریک، کم خونی، اسهال مزمن، درد شکم، اختلال رشد، خستگی، تهوع، سردرد، نفخ، یبوست، زخم های دهانی، ریزش مو از آثار ناشی از ابتلا به این بیماری است.
آزمایش خون و نمونه برداری از روده از جمله راه های تسخیص این بیماری است
مهری فرشاد می افزاید: آزمایش خون و نمونه برداری از روده از جمله راه های تسخیص این بیماری است.
وی یادآور می شود: تنها درمان بیماری سلیاک پیروی از رژیم بدون گلوتن در تمام طول عمر است به گونه ای که این افراد باید از مصرف غذاهای حاوی گندم، جو و جو دوسر مانند نان پرهیز کنند.
فرشاد با بیان اینکه امروزه غذاهای فرآیند شده و بسته بندی، حاوی گلوتن مخفی هستند، می گوید: بیماران سلیاک باید همیشه برچسب مواد غذایی را به دقت مطالعه کنند و از فاقد گلوتن بودن محصولات اطمینان حاصل کنند.
چتر حمایتی بر سر ۲۰۰ بیمار
مسوول بیماران خاص معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی می گوید: تاکنون ۲۰۰ بیمار مبتلا به سلیاک در استان شناسایی و ثبت شده است.
تاکنون ۲۰۰ بیمار مبتلا به سلیاک در استان شناسایی و ثبت شده است
وی می افزاید: این بیماران خدمات ویزیتهای تخصصی خود را در درمانگاه های ویژه دریافت میکنند به گونه ای که بیماران بزرگسال در بیمارستان امام حسن(ع) و بیماران کودک در بیمارستان امام رضا(ع) زیرپوشش خدمات قرار دارند.
فرشاد یادآور می شود:بیماران مبتلا به سلیاک در دسته بیماران خاص قرار نمیگیرند اما پرونده بیمهای آنها نشاندار شده و از طریق صندوق بیماران خاص حمایت میشوند.
وی ادامه می دهد: در این طرح، به صورت ماهانه تا سقف ۱۰ میلیون ریال هزینه مواد غذایی فاقد گلوتن به آنها پرداخت میشود.
فرشاد خاطرنشان می کند: همچنین در صورت بستری ۹۰ درصد هزینهها را بیمه و ۱۰ درصد را نیز خود بیمار پرداخت می کند.
به گفته وی، بیشتر خدمات این بیماران بهصورت سرپایی ارایه میشود و برای تشخیص قطعی لازم است افراد مشکوک به پزشک متخصص گوارش مراجعه و آزمایشهای لازم را انجام دهند.