جشنواره ملی آش در زنجان نماد فرهنگ غنی و اصیل ایرانی

ایرنا/ زنجان - ایرنا - هجدهمین دوره جشنواره ملی آش ایرانی با شرکت آشپزان ۳۰ استان ایران و چهار کشور دوست، برگزار و آش تمام نقاط کشور در ۱۵۰ غرفه با همدلی و اتحاد همه شرکت کنندگان پخت و عرضه شد و به اذعان بازیدکنندگان فضای شور و نشاط و تحرک اجتماعی که از اهداف مهم آن بود، به زیبایی محقق شد و این یکی از نمادهای فرهنگ غنی و اصیل ایرانی بوده که جشنواره را در مسیر جهانی شدن قرار داده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، جشنوارههای غذا یکی از هزاران رویدادهای فرهنگی و اجتماعی بسیار پرطرفدار محسوب می شود که همواره پرشور و با استقبال گسترده اقشار مختلف مردم برگزار می شود این جشنواره ها هرچند با عنوان یک یا چند نوع غذای ملی و محلی برگزار و در آن فرصتی برای آشنایی هر چه بیشتر عموم با طمع و مزه این غذاها و روش های طبخ و آداب و رسوم مربوط به سرو آن فراهم می شود، همچنین بستری برای آشنایی با فرهنگ و سنت های مناطق مختلف و ارایه صنایع دستی، معرفی موسیقیو دیگر رشته های هنری و لباس های محلی و خرده فرهنگهای حاکم است.
در این جشنواره ها علاوه بر معرفی و عرضه انواع غذا، نوشیدنی، تنقلات و خوراکی های متنوع و متعدد، معرفی و فروش محصولات کشاورزی محلی، بازیها و رقابت های ورزشی و آشپزی و دیگر سرگرمی های مفرح و با نشاط نیز بر جذابیت آن می افزاید.
آش نیز یکی از غذاهای ملی ایران است که در دل تاریخ همواره جایگاه ویژه ای داشته است و بهانه ای برای دورهمی های ایرانیان در مناسبت ها و مهمانی های مختلف است، نوع طبخ و سرو آش در هر منطقه از کشور متفاوت است اما به طور کلی این غذای کامل و محبوب به دلیل داشتن مواد مفید و مغذی همچون انواع سبزی و حبوبات، پروتیئن، کربوهیدراتها و لبنیات منبع تامین انرژی و انواع ویتامین های مورد نیاز بدن محسوب میشود و گاه نیز به عنوان غذای پیشگیری کننده از برخی بیماری ها و یا غذایی که در سرعت بخشیدن به روند درمان برخی بیماری ها به خصوص سرماخوردگی موثر از آن استفاده میشود.
بر همین اساس زنجان نیز یکی از استانهای است که انواع آش هایی که به ویژه با استفاده از سبزی های کوهی و محلی در آن پخته میشود از شهرت ملی برخوردار است به خصوص آش ترش زنجان در تمام نقاط کشور پرآوازه و معروف است و اغلب مهمانان منازل زنجانی ها و گردشگران این آش را در لیست غذاهای مورد علاقه خود قرار داده و آن را میل می کنند.
اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان نیز از این فرصت استفاده کرده و سالهاست که با برگزاری جشنواره آش، ضمن معرفی هرچه بیشتر غذاهای محلی این استان، تبلیغ جاذبه های گردشگری، آثار باستانی و صنایع دستی آن را در دستور کار خود قرار داده است در تلاش برای جذب هرچه بیشتر گردشگران و فراهم کردن رویدادی با نشاط و مفرح برای هم استانی ها و گردشگران از نقاط مختلف کشور است و امسال نیز این جشنواره در هجدهمین دوره برگزاری خود که از ۲۵ تا ۲۹ شهریور ماه در محل دائمی نمایشگاههای بین المللی کاسپین زنجان برگزار شد، با شرکت آشپزان چهار کشور هندوستان، افغانستان، پاکستان و عراق رنگ و بوی بین المللی به خود گرفت.
به همین مناسبت خبرنگار ایرنا برای اطلاع رسانی در خصوص نحوه برگزاری این جشنواه و میزان تحقق برنامه ها و اهداف پیش بینی شده برای آن با سیدمیکائیل موسوی، مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان زنجان گفت و گو کرده است:
ایرنا: برای برگزاری هرچه بهتر هجدهمین دوره جشنواره ملی آش ایرانی چه پیش بینی هایی انجام شده بود و چه میزن از آنها محقق شد؟
امسال قصد داشتیم این جشنواره را در فضای باز برگزار کنیم چراکه استقبال مردم از آش پخت و پز و سرو آش و برنامه های آیینی در فضای باز بیشتر است. اما با توجه به اینکه تعداد غرفه ها بالا بود و باید حدود ۴۰۰ غرفه برای این منظور پیش بینی می کردیم، طبق بازدیدها و بررسی های انجام شده، برگزاری آن در پارک بانوان و پارک ملت زنجان محقق نشد. در منطقه گردشگری گاوازنگ زنجان نیز که مدتی رها شده است و متولی خاصی ندارد، شرایط مطلوب نبود و از طرفی زمان کافی برای ساماندهی این منطقه از سوی شهرداری نداشتیم از همین رو به اجبار جشنواره را در محل دائمی نماشگاه های بین المللی کاسپین زنجان برگزار کردیم.
امیدواریم سالهای آینده منطقه گاوازنگ زنجان به شرایط مطلوبی برسد تا نوزدهمین دوره جشنواره آش در فضای باز و مفرح گاوازنگ برگزار شود چرا که تنوع و کششی که فضای باز در این گونه رویدادها دارد از سالن انتظار نمی رود. حدود ۴۰ غرفه آش از استان های مختلف کشور پیش بینی شده و چهار کشور دوست شامل هندوستان، افغانستان، پاکستان و عراق نیز امسال برای شرکت در این جشنواره اعلام آمادگی و با آش و غذاهای محلی خود در آن شرکت کردند.
۱۵۰ غرفه صنایع دستی هم پیش بینی شده بود و تمامی استانهای کشور هم برای شرکت در آن اعلام آمادگی کرده بودند که حضور یافتند به طوریکه در این نمایشگاه تنها با یک نگاه می شد صنایع دستی کل استانهای کشور را یکجا دید و از آنها خرید کرد. برای هر استان چهار غرفه صنایع دستی آماده سازی شد. با توجه به جذابیت این جشنواره و نمایشگاه همه استانها در آن شرکت کردند.
۵۰ غرفه نیز برای صنایع دستی استان زنجان آماده شد. برگزاری شبهای فرهنگی، موسیقی های محلی و سیاه چادرها از اقوام مختلف با غذاها و نان های محلی نیز پیش بینی شده بود که محقق شد.
ایرنا: جشنواره ملی آش ایرانی در زنجان چه تاثیری در جذب گردشگر به این استان دارد؟
استان زنجان ۲۴ رویداد و جشنوار فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را در تقویم گردشگری خود دارد که این امر موجب شده است، زنجان سومین استان کشور به لحاظ برگزاری رویدادها در این حوزه باشد.
امسال هم هجدهمین جشنواره ملی آش و نوزدهمین نمایشگاه ملی صنایع دستی در زنجان برگزار و در جهت ایجاد نشاط اجتماعی برای هم استانهای و مهمانان تلاش شد در برگزاری این رویدادها همچنین جاذبه ها گردشگری و آثار تاریخی و دیدنی استان را به مهمان معرفی کردیم. در واقع می توان گفت این جشنواره بعد از هجده دوره تجربه، هم اکنون به بلوغ خودش رسیده است.
تلاش کردیم امسال بار مالی برای دولت ایجاد نکنیم و جشنواره خود هزینه های خودش را تامین کرد.برای جذب گردشگر و مسافران بیشتر زیرساختهای استان ضعیف است، هتل های درجه بالا نداریم باید در این خصوص تلاش کنیم امکانات و تسهیلاتی برای تشویق سرمایه گذاران در نظر گرفته شود تا این زیرساختها و بسترهای مناسب برای حضور هر چه بیشتر گردشگران فراهم شود.
آسیب شناسی دوره های قبلی منجر به تنوع در برنامه های امسال جشنواره شد به طوریکه در این دوره تلاش بر تخصصی شدن آن بود در کنار جشنواره آش که بهانه ای برای ورود گردشگر به استان است تثبیت تقویم گردشگری مهم بود که این امر با تثبیت مکان استاندارد برای آن اتفاق می افتد. سعی کردیم با همکاری و هماهنگی شهرداری برنامه های مفرحی را در وهله اول برای شهروندان و سپس برای گردشگران داشته باشیم.
غذا بهانه ای برای دورهمی خانواده های ایرانی محسوب می شود، در جشنواه آش امسال سعی شد تنها به عنوان غذا به آن نگاه نشود بلکه بحث درمان و پیشگیری از بیماری ها به خصوص سرطان در برنامه گنجانده شد تا محصول خردمندانه حاصل از برگزاری هجدهمین دوره جشنواره آش باشد و این امر با کمک مراکز پزشکی و دانشگاههای علوم پزشکی که بحث پژوهش و رصد بازار را داشتند، پیگیری شد و جشنواره آش با این رویکرد و منشور جدید دنبال شد.
ایرنا: استقبال از هجدهمین جشنواره آش ایرانی چگونه ارزیابی شد؟
در مدت زمان برگزاری این جشنواره و نوزدهمین جشنواره صنایع دستی، هنرهای سنتی و سوغات کشورمان، زنجان میزبان خیل عظیمی از گردشگران و مهمانان از سراسر کشور بود
این دو جشنواره رویدادهای پرطرفدار و دو رویداد مهم از ۲۴ رویدادی است که همه ساله بر اساس تقویم گردشگری در استان برگزار می شود، امسال نیز زنجان میزبان آشپزان از چهار گوشه ایران، با اقوام مختلف و چهار کشور دوست بود. ۴۰ نفر از آشپزان ماهر در این رویداد شرکت کردند و با آش و صنایع دستی شهر و استان خود را معرفی کردند و چهار کشور هم با پخت و ارایه غذاهای محلی خود جذابیت بیشتری به آن بخشیدند.
آش در باورها و اعتقادات ما جایگاه خاصی دارد در مناسب های مختلف آن را پخته و احسان می کنیم. آش غذای سالم و ساده ای است که با توجه به استفاده از سبزیجات و تره های کوهی خاصیت دارویی نیز دارد برگزاری جشنواره های مختلف از جمله آش، طبغ ماهی ماهنشان، جغور بغور، نان و نمک در ایجرود، جشنواره سرآشپزان سجاس و به خصوص جشنواره بین المللی غذای اکو زنجان را به عنوان شهر خوراک در کشور مطرح کرده است در این رویداد میزبان ۱۵۰ نفر از هنرمندان سراسر کشور نیز بودیم که در غرفه های تعیین شده هنرهای خود را عرضه کردند.
میزبان عشایر کشور از استانهای گلستان، لرستان و چهار محال و بختیاری بودیم که با نصب سیاه چادر آداب، رسوم و فرهنگ خود را معرفی کردند. همچنین امسال اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان در راستای تحقق شعار سال زمینه سازی لازم را برای مشارکت بخش خصوص انجام داد و بخش خصوصی نیز به صورت مشارکتی به طور کامل در جشنواره حضور داشت.
ایرنا: شرکت کنندگان در جشنواره بر اساس چه ملاکهایی ارزیابی شدند؟
طمع و مزه، بهداشت، تزیین، آگاهی و اصالت پنج ملاکی بود که آشپزان بر اساس آن ارزیابی و امتیاز دهی شدند.
در جشنواره امسال بحث سلامت محور بودن خوراکی های ارایه شده بیشتر مدنظر بود و بر اساس نظر شورای سیاستگزاری ملاک های ارزشیابی و نحوه ارایه آن در غرفه ها با مخاطبان بود که رعایت نکات بهداشتی در غرفه ها بسیار مورد توجه قرار داشت.
بر این اساس در پایان جشنواره، مقام اول به فریبا محمودی بانوی زنجانی رسید و روانبخش نائب پاشایی و ویدا احمدیان از استان های اردبیل و ایلام به ترتیب دوم و سوم شدند.
سیده حمیرا شفیعی و سید احمد کاظمی نیز به ترتیب از شهرستان طارم و استان خراسان رضوی از سوی هیات داوران به مقام چهارم و پنجم رسیدند همچنین غرفه های فریده بالاگیری و سمیه جعفری نیز از استانهای کرمانشاه و زنجان به عنوان غرفه های اخلاق برگزیده شد.
از سوی هیات داوران مقام اول غرفه برتر نمایشگاه صنایع دستی کشور به رشته حصیر بافی استان مازندران رسید، غرفه نقاشی روی چرم استان البرز دوم و غرفه ساخت و سازهای سنتی استان زنجان نیز سوم شد.غرفه احجام چوبی از استان مرکزی نیز به عنوان غرفه منتخب معرفی شد.
همچنین در لیست تقدیر غرفه های خارجی نیز نمایندگان کشورهای عراق، هند، پاکستان و افغانستان به ترتیب اول تا چهارم شدند.
هجدهمین جشنواره ملی آش ایرانی و نوزدهمین نمایشگاه ملی صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور از ۲۵ شهریورماه امسال به مدت پنج روز در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی کاسپین زنجان برگزار شد.