آخرین وضعیت توزیع شیر در مدارس کرمانشاه

فارنت/ معاون آموزش و پرورش کرمانشاه با بیان اینکه امسال توزیع شیر در مدارس استان قطعی است، گفت: هفت گام برای اجرای طرح تاکنون برداشته شده است.
فردین یاوری، معاون پژوهش، برنامهریزی و توسعه منابع آموزش و پرورش استان کرمانشاه، با اشاره به اجرای طرح توزیع شیر در مدارس ابتدایی دولتی استان، از تلاش برای آغاز این طرح از آبانماه سال جار سخن گفت.
وی با بیان اینکه طرح توزیع شیر در مدارس یکی از برنامههای دولت در راستای ارتقای سلامت و بهبود تغذیه دانشآموزان است، اظهار کرد: در سال تحصیلی ۱۴۰۳ـ۱۴۰۲، این طرح با اختصاص اعتباری بالغ بر ۳۲ میلیارد تومان در ۲۸ نوبت، در مدارس شهری و روستایی دوره ابتدایی استان کرمانشاه اجرا شد.
معاون پژوهش، برنامهریزی و توسعه منابع آموزش و پرورش استان کرمانشاه با اشاره به اینکه طرح توزیع شیر از سال ۱۳۷۷ بهصورت پایلوت در مناطق محروم آغاز شد و در دهه ۸۰ بهصورت سراسری ادامه یافت، افزود: در سالهای اخیر، با فراز و نشیبهایی در سطح ملی مواجه بودیم، اما در سال تحصیلی ۱۴۰۵ـ۱۴۰۴ با توجه به تأکید دولت در قانون برنامه هفتم توسعه و قانون بودجه ۱۴۰۴، این طرح بهعنوان یک تکلیف قانونی برای وزارت آموزش و پرورش تعیین شده است.
به گفته وی، در سال ۱۴۰۳ نیز این طرح در قالب تخصیص ۱.۲ همت (هزار میلیارد تومان) در کشور اجرا شد که حدود ۳۵ درصد پوشش کشوری داشت و در استان کرمانشاه نیز با همین نسبت اجرا شد.
یاوری در خصوص فرآیند اجرایی طرح سال تحصیلی جاری، بیان کرد: هفت گام برای اجرای طرح تاکنون برداشته شده و هماهنگیهای ملی آن از فروردینماه آغاز شده است. در حال حاضر، استانها در انتظار نهایی شدن قراردادها با کارخانههای دارای گواهی استاندارد بالا هستند. طبق ضوابط، پس از انعقاد قرارداد، تولیدکننده باید ۱۰ روز قرنطینه محصول را رعایت کند تا توزیع از نظر بهداشتی مورد تأیید باشد.
یاوری همچنین از پیگیریهای انجامشده در سطح استانی خبر داد و افزود: در استان کرمانشاه، کمیته استانی توزیع شیر به ریاست استاندار و دبیری مدیرکل آموزش و پرورش تشکیل شده است. دستگاههایی نظیر دانشگاه علوم پزشکی، صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی، اداره استاندارد و تعزیرات نیز در این کارگروه عضویت دارند. امیدواریم با برگزاری جلسات نهایی در هفتههای آینده، توزیع شیر از آبانماه آغاز شود.
وی با تأکید بر اهمیت این طرح در جهت اصلاح ذائقه غذایی دانشآموزان و ترویج تغذیه سالم، گفت: هدف اصلی، هدایت دانشآموزان به سمت مصرف مواد غذایی سالم و مغذی است، تا علاوه بر تأمین نیازهای تغذیهای، از بروز مشکلاتی مانند چاقی و سوءتغذیه نیز جلوگیری شود.
معاون آموزش و پرورش استان کرمانشاه به اهمیت توزیع شیر در مدارس اشاره کرد و گفت: در بسیاری از کشورها، تا ۴۰ درصد از سرانه مصرف شیر در مدارس انجام میشود، در حالی که در کشور ما حتی در صورت توزیع کامل، این رقم به ۲ تا ۳ درصد میرسد. این نشان میدهد که باید بهطور جدی به فرهنگسازی و تغییر ذائقه غذایی دانشآموزان توجه شود.
وی اضافه کرد: بر اساس برنامهریزی انجامشده، توزیع شیر در مدارس قرار است دو تا سه روز در هفته انجام شود. این توزیع میتواند به یکی از سه شکل زیر صورت گیرد:
1- شیر پاستوریزه پاکتی (۲۰۰ میلیلیتری با نی): این نوع شیر دارای سختگیرانهترین استانداردهاست و فقط شرکتهایی مجاز به تولید آن هستند که در حداقل یک سال گذشته هیچگونه تخلفی از استانداردهای بهداشتی نداشتهاند.
2- شیر روز: این نوع شیر نیازمند زنجیره سرد از کارخانه تا مدرسه است. به این معنی که در تمام مراحل حمل و نگهداری، باید در دمای مناسب نگهداری شود تا از فساد جلوگیری شود.
3- شیرهای ویژه برای دانشآموزان با حساسیت یا شرایط خاص: برای این گروه از دانشآموزان نیز نوع خاصی از شیر در نظر گرفته شده و شناسایی آنها با همکاری خانوادهها و اولیای مدارس انجام خواهد شد.
یاوری افزود: نحوه توزیع نیز به گونهای برنامهریزی شده که در ۵ دقیقه پایانی زنگ استراحت در کلاس همراه معلم صورت گیرد، تا شیر بلافاصله مصرف شود و از نگهداری آن در کیف و فساد احتمالی جلوگیری شود. همچنین این موضوع سبب میشود که مصرف شیر در محیطی گروهی انجام شود که خود به فرهنگسازی کمک میکند.
وی به تجربه قبلی در برخی مناطق از جمله شهر کرمانشاه اشاره و بیان کرد: در روزهایی که شیر در مدارس توزیع میشد، فروش سایر خوراکیها به حداقل میرسید.
یاوری در پایان خواستار نگاه مثبت، برنامهریزی منسجم و نظارت دقیق استانی بر اجرای این طرح شد تا بتوان گامی مؤثر در خدمت به سلامت دانشآموزان کشور برداشت.