نماد آخرین خبر

قاچاق، تهدید خاموش تولید ملی

منبع
ايرنا
بروزرسانی
قاچاق، تهدید خاموش تولید ملی

ایرنا/ کرج - ایرنا - قاچاق به‌عنوان یک پدیدهٔ اجتماعی -اقتصادی، جریان غیرقانونی ورود یا خروج کالا، ارز، دارو، سوخت، و گاه انسان‌ را شامل می‌شود که در تقابل با مقررات دولتی و منافع عمومی اتفاق می‌افتد.

به گزارش ایرنا ، این پدیده ریشه در عوامل گوناگون مانند تفاوت قیمت‌ها و تعرفه‌ها بین بازارها، تقاضای سرکوب‌شده برای کالاهای ممنوع یا کم‌یاب، فقر و بیکاری که افراد را به فعالیت‌های غیرقانونی سوق می‌دهد و ساختارهای سازمان‌یافته جرائم که از شبکه‌های قاچاق بهره‌برداری می‌کنند.
قاچاق تنها یک فعل مجرمانه نیست؛ این پدیده سامانه‌های اقتصادی و اجتماعی را هدف می‌گیرد و به تدریج شبکهٔ اعتماد، شفافیت و رقابت سالم در اقتصاد را نابود می‌کند.

کاهش درآمدهای دولت به‌واسطهٔ فرار از پرداخت گمرک و مالیات، ضربه به تولیدکنندگان داخلی به‌خاطر ورود کالای بی‌کیفیت یا ارزان‌تر و ایجاد بازارهای سیاه که مانع رشد بخش رسمی اقتصاد می‌شود. ورود داروها، مواد غذایی یا کالاهای فاقد استاندارد سلامت می‌تواند سلامت عمومی را به خطر اندازد؛ قاچاق انسان و مواد مخدر نیز موجب فروپاشی خانواده‌ها و افزایش آسیب‌های اجتماعی می‌شود. منابع تأمین مالی گروه‌های سازمان‌یافتهٔ مجرمانه یا تقویت شبکه‌های قاچاق می‌تواند به افزایش خشونت، فساد در میان مسؤولان محلی و تضعیف حاکمیت قانون منجر شود؛ افزون بر این، قاچاق سلاح خطرات مستقیم امنیتی را تشدید می‌کند.

قاچاق، هرچند ریشه در مشکلات اقتصادی و اجتماعی دارد، آسیب‌های زیادی به کشور وارد می‌کند که نمی‌توان نادیده گرفت اما این پدیده باعث می‌شود تولیدکنندگان داخلی آسیب ببینند، سلامت مردم به خطر افتاده و امنیت جامعه ضعیف شود.

برای مقابله با قاچاق باید همه با هم همکاری کنیم؛ هم دولت باید قوانین و نظارت‌ها را قوی‌تر کند، هم مردم و کسب‌وکارها باید راه‌های قانونی را انتخاب کنند و هم کشورهای همسایه باید در این زمینه دست به دست هم بدهند. فقط با این همکاری‌ها می‌توانیم قاچاق را کاهش دهیم و جامعه‌ای سالم‌تر و امن‌تر بسازیم.

پیشگیری و همکاری؛ کلید موفقیت در مقابله با قاچاق کالا

فرمانده انتظامی استان البرزپیشگیری و همکاری؛ کلید موفقیت در مقابله با قاچاق کالا عنوان کرد و گفت : پلیس با قاطعیت با این جرایم برخورد کرده و اجازه جولان به قاچاقچیان نمی‌دهد.

سردار "حمید هداوند " اظهارکرد: قاچاق کالا معضلی است که علاوه بر خسارت‌های اقتصادی، سلامت و امنیت جامعه را تهدید می‌کند و پلیس این استان با همکاری سازمان‌های مربوطه، طرح‌های کنترل و گشت‌های مشترک مستمر را در مسیرهای اصلی قاچاق اجرا می‌کند.

پلیس علاوه بر طرح های کنترلی از فناوری‌های نوین برای ردیابی و شناسایی محموله‌های غیرمجاز بهره گرفته تا از ورود کالاهای قاچاق به بازار جلوگیری شود.

وی با اشاره به نقش مهم اصناف و واردکنندگان کالا در پیشگیری از قاچاق بیان کرد: یکی از توصیه های اصلی ما رعایت دقیق قوانین و مقررات واردات و عرضه کالا است که واردکنندگان باید تنها از مسیرهای رسمی اقدام کنند و از دریافت کالاهای فاقد مدارک معتبر پرهیز نمایند.

وی گفت: اصناف نیز باید قبل از خرید، اصالت و مجوزهای کالا را به دقت بررسی کرده و در صورت مشاهده موارد مشکوک، سریعاً موضوع را به مراجع ذیربط اطلاع دهند چرا که همکاری فعال و مستمر بین پلیس و فعالان اقتصادی کلید موفقیت در کاهش قاچاق است.

هداوند بیان کرد: قانون در حوزه قاچاق بسیار صریح و قاطع است و متخلفان قاچاق کالا با مجازات‌های سنگین شامل ضبط کالا، جریمه‌های مالی و در مواردی مجازات‌های کیفری مواجه می‌شوند.

فرمانده انتظامی استان البرز با تأکید بر نقش کلیدی مشارکت همگانی در مقابله با قاچاق کالا گفت: مقابله با قاچاق تنها وظیفه نیروی انتظامی نیست، بلکه همکاری و همراهی اصناف، واردکنندگان، تولیدکنندگان و تمامی اقشار جامعه می‌تواند ضامن موفقیت در این مسیر باشد.

وی اظهار کرد: همه فعالان اقتصادی ضمن رعایت قوانین و مقررات، در شناسایی و گزارش موارد مشکوک به نهادهای ذیربط مشارکت فعال داشته باشند و این تعامل و همکاری، علاوه بر حفظ سلامت بازار و حمایت از تولید داخلی، به ارتقای امنیت اقتصادی و اجتماعی استان البرز کمک شایانی خواهد کرد.
فرمانده انتظامی البرز درخصوص عملکرد پلیس امنیت اقتصادی درسال جاری در این استان گفت: امسال با اجرای ۲۲ طرح سراسری مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ۱۳۵ متهم دستگیر شده و ۲هزارو ۷۶۰ میلیاردریال انواع کالای قاچاق کشف شده است.

وی اظهار امیدواری کرد که با تلاش و همدلی همه دستگاه‌ها و اقشار جامعه، بتوان گام‌های مؤثری در جهت کاهش قاچاق کالا برداشت و بستری امن و سالم برای رشد اقتصاد ملی فراهم کرد.

شفافیت در زنجیره تأمین، کلید مبارزه با قاچاق کالا

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان البرز با تأکید بر اینکه قاچاق کالا یکی از تهدیدهای جدی علیه تولید ملی است، گفت: تا زمانی که شفافیت کامل در زنجیره تأمین و توزیع کالا ایجاد نشود، نمی‌توان انتظار کاهش پایدار قاچاق را داشت.
محمد انصاری در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: مقابله با قاچاق کالا نباید صرفاً به اقدامات پس از وقوع محدود شود، بلکه باید با رویکرد پیشگیرانه، بسترهای شکل‌گیری آن را از بین برد. در همین راستا، شناسایی حلقه‌های پنهان در جریان واردات، توزیع و فروش، از اولویت‌های اداره کل صمت در استان البرز است.

وی همچنین به نقش کلیدی فناوری‌های نوین در کنترل قاچاق اشاره کرد و گفت: "فناوری‌های نوین، مانند سامانه‌های الکترونیکی ثبت و رهگیری کالا، امکان کنترل بهتر و شناسایی سریع‌تر کالاهای غیرمجاز را فراهم کرده‌اند. ما در استان البرز با استفاده از این فناوری‌ها، تلاش می‌کنیم شفافیت در زنجیره تأمین کالا افزایش یابد و از ورود کالاهای قاچاق جلوگیری شود.
مدیرکل صمت البرز به اهمیت همکاری واردکنندگان قانونی و اصناف نیز اشاره کرد و اظهار داشت: واردکنندگان باید نسبت به ثبت اطلاعات کامل کالا، از مبدا تا مقصد در سامانه جامع تجارت و سایر زیرسامانه‌های مرتبط اقدام کنند.
وی افزود: اداره کل صمت استان البرز نیز به عنوان متولی نظارت بر بازار و فرآیندهای واردات و توزیع کالا، تلاش می‌کند با همکاری سایر دستگاه‌های مرتبط، اقدامات مؤثری در جهت پیشگیری و مقابله با قاچاق کالا انجام دهد.
انصاری با تأکید بر لزوم فرهنگ‌سازی در اصناف، بیان کرد: برخی تخلفات نه از روی نیت قاچاق، بلکه به دلیل ناآگاهی یا ضعف اطلاعاتی در زمینه قوانین و سامانه‌ها اتفاق می‌افتد. در همین راستا، برنامه‌ریزی برای برگزاری دوره‌های آموزشی هدفمند ویژه اتحادیه‌ها و فعالان اقتصادی در دست اجرا است تا آگاهی‌بخشی و مسئولیت‌پذیری در برابر قانون افزایش یابد.


وی در ادامه افزود: یکی از چالش‌ها، گردش غیرشفاف برخی کالاهای وارداتی در بازار است. به همین دلیل، بر ردیابی کالا از لحظه ورود به کشور تا عرضه نهایی تأکید داریم و از اصناف می‌خواهیم برای صدور فاکتورهای رسمی، درج اطلاعات در سامانه‌ها و ارائه مستندات همکاری کامل داشته باشند.
مدیرکل صمت البرز خاطرنشان کرد: اگر هر واردکننده و فعال صنفی، وظیفه قانونی خود را به‌درستی انجام دهد، بخش زیادی از زمینه‌های قاچاق حذف خواهد شد. ما در صمت البرز این آمادگی را داریم که در کنار نظارت، تسهیل‌گر فعالیت‌های شفاف و قانونی فعالان اقتصادی باشیم.

وی گفت: درنیمه اول سال جاری تعداد ۲۰۳ انبار مورد رصد قرار گرفته و یک هزار بازرسی از واحدهای مختلف انجام شده که ارزش ریالی پرونده‌های کشف شده بالغ بر ۱۸۰ میلیارد و ۲۸۹ میلیون ریال بوده است.
وی افزود: در بین گروه‌های کالایی، دخانیات با ۲۱ میلیارد و ۴۴۵ میلیون ریال، بالاترین ارزش ریالی قاچاق را به خود اختصاص داده و لوازم خانگی با ۱۰۰ میلیارد ریال و وسایل نقلیه و لوازم یدکی با ۵۰ میلیارد ریال در ردیف های بعدی قرار دارند.

انصاری یادآورشدکه همچنین بیشترین تعداد پرونده‌های قاچاق در گروه‌های کالایی دخانیات با ۱۰۶ پرونده و اقلام آرایشی و بهداشتی با ۳۲ پرونده بوده است.

ثبت ۲۵۲ پرونده قاچاق البرز

مدیرکل گمرک البرز با اشاره به اقدامات حوزه مقابله با قاچاق کالا در سال گذشته گفت: پارسال ۲۵۲فقره پرونده قاچاق توسط یگان‌های کاشف استان به ارزش سه‌هزار میلیارد ریال تشکیل شد؛ از این تعداد، حدود ۹۰ درصد مراحل رسیدگی قضایی رابه اتمام رسانده و موجب صدو�� حکم شده است .

رضا خورشیدی زاده اظهار کرد: بخش عمده پرونده‌ها مربوط به کالاهایی است که در مسیرهای عبوری کشف شده‌اند و ارتباطی با کالاهای ترخیص‌شده از گمرک استان ندارند.

وی تأکید کرد: کنترل‌های لازم در مبادی رسمی توسط گمرک انجام می‌شود و هیچ کالایی بدون نظارت و کنترل از گمرک استان خارج نمی‌شود.

مدیرکل گمرک البرز در زمینه برنامه گمرک در حوزه مقابله با قاچاق گفت: تمرکز اصلی دستگاه‌های نظارتی بر برخورد با قاچاق کلان است ؛کارشناسان گمرک در تعامل با دستگاه‌های قضایی و نظارتی، پرونده‌ها متشکله و ارجاعی از یگانهای کاشف و محاکم را با دقت و در چهارچوب وظایف قانونی بررسی و گزارش می‌کنند.





آخرین خبر البرز در اینستاگرام :https://instagram.com/alborztoday