عکس/ کلوخپزان میراث زنده پاییز در اقلید





فارس/ با رسیدن زمان برداشت سیبزمینی، مردم اقلید با برپایی کورهای سنتی و پخت سیبزمینی، آیینی چندصد ساله را زنده نگه میدارند و شکرانه محصول زمین را جشن میگیرند.
کلوخپزان یک رسم سنتی و دیرینه در شهرستان اقلید است که با آغاز فصل برداشت سیبزمینی برگزار میشود. در این آیین، مردم گرد هم میآیند تا به شکرانه محصول سیب زمینی، کورهای از کلوخ بسازند و سیبزمینیها را در آن بپزند.
این مراسم از گذشتههای دور تا امروز بهعنوان یکی از میراثهای فرهنگی ناملموس مردم اقلید حفظ شده است.
برای برپایی کوره، ابتدا زمینی خاکی و شخمزده انتخاب شده و کلوخها به شکل گنبدی مخروطی روی هم چیده میشوند. سپس هیزمها روشن شده و پس از آماده شدن کوره، سیبزمینیها در لایههایی از کلوخ و خاک پخته میشوند.
پس از حدود پنجاه دقیقه، سیبزمینیهای پخته شده از کوره بیرون آورده شده و با نمک، فلفل یا سایر طعمدهندهها سرو میشوند.
این سنت علاوه بر سیبزمینی، در برخی موارد برای پخت میوه و حتی تکههای مرغ نیز اجرا میشود و همچنان جلوهای از همبستگی و جشن برداشت محصول در اقلید را نشان میدهد.