نماد آخرین خبر

طلای خراسان جنوبی در مسیر شکوفایی؛ از توسعه معادن تا اشتغال پایدار

منبع
ايرنا
بروزرسانی
طلای خراسان جنوبی در مسیر شکوفایی؛ از توسعه معادن تا اشتغال پایدار

ایرنا/ بیرجند - ایرنا- خراسان جنوبی با برخورداری از ذخایر غنی طلا و توسعه معادن فعال در سال‌های اخیر، گام بلندی در مسیر رونق اقتصادی شرق کشور برداشته است. استخراج بیش از یک میلیون و ۲۷۴ هزار تن کانسنگ طلا از ابتدای امسال و ایجاد صدها فرصت شغلی پایدار در شهرستان‌های مرزی، نشان از جایگاه روبه‌رشد این استان در تولید و فرآوری طلای کشور دارد.

به گزارش ایرنا، خراسان جنوبی با وسعتی گسترده و ساختار زمین‌شناسی غنی، یکی از استان‌های مستعد معدنی کشور به شمار می‌رود که وجود ذخایر ارزشمندی از جمله زغال‌سنگ، مس، منگنز، سرب، روی و به‌ویژه طلا آن را به قطبی بالقوه در شرق ایران تبدیل کرده است.

در سال‌های اخیر با توسعه فعالیت‌های اکتشافی و بهره‌برداری، استان شاهد رشد چشمگیری در حوزه استخراج و فرآوری طلا بوده است؛ به‌طوری‌که از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از یک میلیون و ۲۷۴ هزار تن کانسنگ طلا از معادن فعال خراسان جنوبی استخراج شده است.

بنابر اعلام مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی، میزان استخراج اسمی کانسنگ طلا در معادن استان سالانه حدود یک میلیون و ۹۰۰ هزار تن برآورد می‌شود.

مهدی پارسا در این خصوص به رسانه‌ها گفت: از ابتدای امسال در معادن طلای استان بیش از ۳ میلیون و ۲۹۵ هزار تن باطله‌برداری و یک میلیون و ۲۷۴ هزار تن کانسنگ طلا استخراج شده که پس از فرآوری، حدود ۴۴۰ کیلوگرم طلای خالص از آن استحصال شده است.

وی یادآور شد: در حال حاضر هشت معدن طلا در خراسان جنوبی شناسایی شده که پنج معدن شامل هیرد، شادان، گودکان، خونیک و خداآفرید فعال بوده و سه معدن دیگر در مرحله تجهیز و آماده‌سازی قرار دارند.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی گفت: مساحت کل معادن طلای استان به حدود ۱۳۶ کیلومتر مربع می‌رسد و ذخیره قطعی کانسنگ طلا در این معادن بالغ بر ۶۶ میلیون تن برآورد شده است.

پارسا افزود: با توجه به پراکندگی ذخایر طلا در نقاط مختلف استان، به‌ویژه در شهرستان‌های نهبندان و خوسف، برنامه‌ریزی برای توسعه فعالیت‌های اکتشافی و جذب سرمایه‌گذار در دستور کار قرار دارد.

سهم عمده معادن هیرد و شادان در استخراج

وی بیشترین سهم استخراج کانسنگ طلا را مربوط به معدن شادان در شهرستان خوسف و معدن هیرد در شهرستان نهبندان دانست و افزود: این دو معدن نه تنها از بزرگ‌ترین ذخایر طلای شرق کشور محسوب می‌شوند، بلکه در زمینه فرآوری و تولید طلای خالص نیز نقش محوری دارند.

وی اظهار کرد:  اکنون سه واحد فرآوری طلا در استان فعال بوده که شامل واحد فرآوری هیرد در نهبندان و دو واحد فرآوری شادان و گودکان در شهرستان خوسف است و این واحدها با استفاده از فناوری‌های روز، بخش قابل توجهی از فرآیند استحصال طلا را در داخل استان انجام می‌دهند تا از خام‌فروشی جلوگیری‌کنند.

اشتغال پایدار در مناطق مرزی

فعالیت معادن طلای خراسان جنوبی زمینه اشتغال مستقیم ۵۴۸ نفر را فراهم کرده و صدها فرصت شغلی غیرمستقیم نیز در بخش‌های خدماتی، حمل‌ونقل و تأمین مواد اولیه ایجاد کرده است.

پارسا در این زمینه گفت: وجود معادن طلا در مناطق مرزی، به‌ویژه شهرستان‌های نهبندان و خوسف، نقش مهمی در تثبیت جمعیت و رونق اقتصادی این مناطق داشته و موجب افزایش انگیزه برای سرمایه‌گذاری در شرق کشور شده است.

کارشناسان حوزه معدن بر این باورند که خراسان جنوبی با در اختیار داشتن بیش از ۶۶ میلیون تن ذخیره کانسنگ طلا، می‌تواند در آیند�� نزدیک به قطب سوم تولید طلا در ایران تبدیل شود.

اما تحقق این هدف، مستلزم سرمایه‌گذاری بیشتر در بخش‌های اکتشاف عمیق‌تر، به‌روزرسانی فناوری‌های فرآوری، توسعه صنایع پایین‌دستی و ایجاد زیرساخت‌های انرژی و حمل‌ونقل است.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان نیز بر همین نکته تأکید کرد و گفت: تمرکز ما بر افزایش بهره‌وری و تکمیل زنجیره ارزش در حوزه طلاست. تلاش داریم با حمایت از سرمایه‌گذاران و توسعه واحدهای فرآوری جدید، ارزش افزوده طلا را در استان حفظ کنیم و از صادرات مواد معدنی خام جلوگیری شود.

مدیر مجتمع معدنی خراسان جنوبی هم چندی پیش از ورود نخستین محموله تجهیزات کارخانه فرآوری طلای خونیک خبر داد و گفت: عملیات ساخت این کارخانه با پیشرفت فیزیکی ۴۵ درصد تا پایان سال جاری به بهره‌برداری خواهد رسید.

علیرضا جلالیان بیان کرد: عملیات احداث این واحد با ظرفیت تولید ۴۰۰ کیلوگرم شمش طلا از بهمن ماه ۱۴۰۲ شروع شد و با بهره‌برداری از این پروژه زمینه اشتغال مستقیم ۲۵۰ نفر فراهم خواهد شد.

وی سرمایه‌گذاری مورد نیاز این طرح را ۲۱ میلیون دلار ارزی و بیش از هفت هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: بر اساس پیش‌بینی سرمایه‌گذار، کارخانه تا پایان سال جاری وارد چرخه تولید خواهد شد.

رشد چشمگیر استخراج طلا در خراسان جنوبی، نمادی از حرکت پایدار این استان به سمت اقتصاد معدنی و اشتغال مولد است. با تداوم روند فعلی و حمایت از سرمایه‌گذاری‌های جدید، معادن طلا می‌توانند به محور توسعه اقتصادی شرق کشور تبدیل شوند و علاوه بر تأمین بخشی از طلای مورد نیاز کشور، سهم قابل توجهی در رونق اقتصادی، کاهش بیکاری و تثبیت جمعیت در مناطق مرزی ایفا کنند.





آخرین خبر خراسان جنوبی در اینستاگرام : https://instagram.com/skhorasan_today