طلای سرخ؛ محصول کمآبخواه و پربازده کویر یزد

ایرنا/ یزد- ایرنا- در دل اقلیم خشک و کمآب یزد، گیاهی میروید که نهتنها با شرایط سخت آبوهوایی سازگار است، بلکه به نماد بهرهوری و صرفهجویی در مصرف آب تبدیل شده است؛ زعفران، این طلای سرخ کویر، امروز یکی از محصولات ارزشمند و صادراتی استان به شمار میرود و هر ساله بر سطح زیرکشت و میزان برداشت آن افزوده میشود.
به گزارش ایرنا با توجه به محدودیت منابع آبی و شرایط سخت کشاورزی در استان، توسعه زعفران به عنوان محصولی کمآب و پربازده، نشاندهنده مدیریت هوشمند و برنامهریزی مدون در بخش کشاورزی است، این محصول، علاوه بر ارزش اقتصادی، نقش مهمی در اشتغالزایی، افزایش درآمد کشاورزان و تقویت صادرات غیرنفتی ایفا میکند و بهعنوان یک برند معتبر در بازارهای داخلی و بینالمللی شناخته می شود.
این محصول با مصرف پایین آب و بازده بالا، به یکی از محصولات اقتصادی و صادراتی مهم استان تبدیل شده است، پیشبینی میشود امسال از یکهزار هکتار سطح زیرکشت زعفران، حدود پنج تن برداشت شود، محصولی که علاوه بر ارزش اقتصادی، خواص دارویی متعددی نیز دارد.
گیاه زعفران این جواهر پاییزی در شرایط آب و هوایی خشک دارای عملکرد خوبی است لذا با توجه به شرایط اقلیمی کشور و یزد که در آن آب یکی از مهمترین عوامل محدود کننده توسعه کشاورزی است، تولید، گسترش و سرمایه گذاری این محصول از مزیت نسبی برخوردار است.
برداشت پنج تن زعفران در استان یزد
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد با اشاره به سطح زیرکشت و کیفیت محصول اظهار داشت: پیشبینی میشود امسال از هزار هکتار سطح زیرکشت زعفران حدود پنج تن برداشت شود این میزان محصول نشاندهنده اثرات مثبت دورههای آموزشی، مدیریت تغذیه مزارع و تلاش کشاورزان استان است.
"عباس حاج حسینی" افزود: زعفران تولیدی استان یزد علاوه بر کیفیت ممتاز، عطر و طعم ویژهای دارد و حدود ۸۰ درصد آن با برندهای مختلف به کشورهای همجوار صادر میشود.همچنین برنامهریزی برای صادرات مستقیم از استان در دست اقدام است تا جایگاه زعفران یزد در بازارهای بینالمللی بیش از پیش تثبیت شود.
وی با اشاره به اینکه زعفران محصول فصل سرد سال و کمآبخواه است، گفت: شهرستانهای بهاباد، تفت و مهریز بیشترین سطح زیرکشت این محصول را دارند و با اجرای طرحهای آموزشی و مدیریت تغذیه مزارع، کیفیت و کمیت محصول بهطور چشمگیری افزایش یافته است.
به گفته این مسئول زعفران تولید شده در استان دارای عطر و طعم ویژه بوده و از نظر کیفیت، دارای مزیت نسبی و ممتاز است که حدود ۸۰ درصد آن با برند های تجاری مختلف به کشور های همجوار صادر می شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد گفت: تلاش ما بر این است که با ارتقای کیفیت، بهرهوری و صادرات زعفران استان، جایگاه یزد به عنوان یکی از قطبهای تولید طلای سرخ در کشور و منطقه تثبیت شود و کشاورزان استان از مزایای اقتصادی آن بهرهمند شوند.
وی همچنین به اهمیت خواص دارویی زعفران اشاره کرد و افزود: زعفران نه تنها ارزش اقتصادی دارد، بلکه از فواید آن میتوان به کاهش قند خون، بهبود سلامت قلب، تقویت حافظه، بهبود بینایی، کاهش وزن و ارتقای روحیه اشاره کرد که این محصول را به یکی از گیاهان دارویی مهم کشور تبدیل کرده است.
سطح کل اراضی زیر کشت استان یزد ۱۱۰ هزار و ۷۱۵ هکتار است که از این میزان ۲۵ درصد محصولات زارعی و ۷۳ درصد محصولات باغی و ۲ درصد هم گلخانه ها تشکیل می دهند؛ سهم بخش کشاورزی استان از تولید ناخالص داخلی استان ۹.۸ درصد و سهم اشتغال بخش کشاورزی ۱۵ درصد و مساحت اراضی کشاورزی استان نسبت به کل کشور ۱.۳ درصد است.
سالانه یک میلیون و ۹۰۰ هزار تن محصولات کشاورزی در بخش های زراعت، باغبانی، دام، شیلات و گلخانه ای در این استان توسط بیش از ۸۷ هزار نفر از بهره برداران بخش کشاورزی تولید می شود.

















