نماد آخرین خبر

استاندار خراسان جنوبی: مدیریت مصرف آب در همه شهرستان‌ها به‌صورت منظم دنبال شود

منبع
ايرنا
بروزرسانی
استاندار خراسان جنوبی: مدیریت مصرف آب در همه شهرستان‌ها به‌صورت منظم دنبال شود

ایرنا/ بیرجند- ایرنا-استاندار خراسان جنوبی گفت: کاهش بارندگی ۴۴ درصدی سال زراعی جاری ضرورت رعایت دقیق الگوی مصرف را دوچندان کرده است بنابراین مدیریت مصرف آب در همه شهرستان‌های استان به‌صورت منظم دنبال شود و هیچ منطقه‌ای نباید از این برنامه‌ها مستثنی باشد.

به گزارش خبرنگار ایرنا سید محمدرضا هاشمی روز شنبه در سی و پنجمین جلسه کارگروه سازگاری با کم آبی استان اظهار کرد: نصب کنتور و پایش مصرف آب توسط دستگاه‌های متولی امری ضروری است و مدیریت زمان و ذخیره‌سازی منابع آبی باید در اولویت برنامه‌ها قرار گیرد.

وی یادآور شد: برخی اقدامات نادرست یا غفلت‌ها می‌تواند شرایط کم‌آبی را تشدید کند و این موضوع نیازمند همکاری کامل همه دستگاه‌ها و مردم است.

استاندار خراسان جنوبی با اشاره به اهمیت فرهنگ‌سازی در مصرف آب گفت: آموزش و اطلاع‌رسانی به شهروندان درباره الگوی مصرف صحیح و استفاده از تجهیزات کاهش‌دهنده مصرف، مانند شیرهای کاهنده، نقش مهمی در کاهش فشار بر منابع آبی دارد.

وی انتخاب همیار آب در مدارس، اصلاح شبکه آب و توسعه کشت گلخانه ای را ضروری خواند و افزود: این اقدامات باید با هماهنگی دستگاه‌های اجرایی و کشاورزی استان انجام شود تا از هدررفت منابع جلوگیری شود.

هاشمی تصریح کرد: مدیریت مصرف آب در حوزه کشاورزی و شهری، استفاده بهینه از ذخیره‌سازی‌ها و رعایت الگوی مصرف، تنها راه عبور از خشکسالی است لذا انتظار داریم همه شهرستان‌ها و دستگاه‌های اجرایی با دقت و مسئولیت‌پذیری کامل برنامه‌های مدون مصرف آب را اجرا کنند تا تابستان آینده با کمبود شدید منابع مواجه نشویم.

وی همچنین از مجموعه‌های دانشگاهی و شرکت‌های دانش بنیان خواست تا در زمینه راهکارهای مدیریت مصرف آب ورود جدی داشته باشند و افزود: جداسازی آب شرب از فضای سبز هم مورد تاکید است که باید شهرداران به این مسئله توجه کنند.

مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی هم گفت: بر اساس تحلیل‌های هواشناسی، بیش از ۹۵ درصد از مساحت استان درگیر خشکسالی شدید و بسیار شدید است و وضعیت بارندگی در سال زراعی جاری نیز به‌شدت نامطلوب گزارش شده است.

جواد نخعی افزود: سال زراعی ۱۴۰۳–۱۴۰۴ را در شرایطی آغاز کرده‌ایم که میانگین بارش سال زراعی گذشته تنها ۷۰.۹ میلی‌متر بوده و نسبت به سال قبل از آن ۴۴ درصد کاهش داشته است، به همین دلیل سال گذشته از نظر بارندگی در وضعیت مناسبی قرار نداشتیم.

وی اظهار کرد: بیشترین بارش در سال زراعی گذشته با ۱۱۶ میلی‌متر در حاجی‌آباد زیرکوه و کمترین میزان با ۲۹.۱۴ میلی‌متر در طبس ثبت شده است، در شهرستان‌هایی مانند طبس و خوسف نیز بارندگی‌ها به ترتیب با ۶۲ و ۶۱ درصد کاهش نسبت به میانگین بلندمدت مواجه بوده است.

مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی گفت: در سطح کشور نیز تنها حدود ۶۰ درصد از بارشی که باید در سال آبی گذشته دریافت می‌شد، تحقق یافته و این وضعیت نشان می‌دهد کشور در شرایط کم‌بارشی گسترده قرار دارد.

وی افزود: در سال زراعی جدید که نیمی از پاییز سپری شده، تاکنون در خراسان جنوبی و بسیاری از استان‌های کشور تقریباً هیچ بارشی گزارش نشده است و میانگین بارندگی در استان نسبت به شرایط بلندمدت ۹۹.۹ درصد کاهش داشته که معادل تقریباً صفر میلی‌متر بارش مؤثر است.

نخعی تصریح کرد: میانگین بارش کشور از ابتدای سال زراعی تا کنون حدود ۰.۳ میلی‌متر بوده در حالی‌که باید ۱۳.۵ میلی‌متر می‌بود؛ بنابراین در سطح ملی نیز با ۸۶ درصد کاهش بارندگی مواجه هستیم.

وی افزود: تحلیل‌های دمایی نشان می‌دهد میانگین دمای هوای استان در سال زراعی جاری ۲۲.۳ درجه سلسیوس بوده که نسبت به میانگین بلندمدت ۱.۵ درجه افزایش داشته، افزایش دما به‌طور مستقیم موجب کاهش بارش‌های مؤثر و تشدید خشکسالی شده است.

مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی با استناد به شاخص‌های خشکسالی (SPI) گفت: نقشه‌های پایش اقلیمی نشان می‌دهد ۷۰.۵ درصد از مساحت استان درگیر خشکسالی بسیار شدید، ۲۲ درصد درگیر خشکسالی شدید،حدود سه درصد در شرایط متوسط است و تنها حدود یک درصد از مساحت استان در وضعیت نرمال قرار دارد.

وی افزود: شهرستان‌های بیرجند، بشرویه و خوسف به‌طور کامل تحت تأثیر خشکسالی شدید و بسیار شدید قرار گرفته‌اند و به جز نواحی محدودی در شمال قائنات و منطقه خضری، سایر نقاط استان شرایط بسیار بحرانی دارند.

نخعی در بخش دیگری از سخنان خود درباره پیش‌بینی فصلی بارش گفت: بر اساس تحلیل‌های سازمان هواشناسی، در ماه‌های آبان و آذر دمای هوا در شرق کشور نیم تا یک درجه بالاتر از نرمال خواهد بود و در ماه‌های آذر تا دی این اختلاف به یک تا دو درجه افزایش می‌یابد، از این رو، انتظار می‌رود بخش قابل‌توجهی از نزولات جوی به صورت باران و نه برف رخ دهد و فراوانی بارش‌های جامد (برف) در زمستان کاهش یابد.

وی افزود: پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد از آذر تا بهمن‌ماه وضعیت بارندگی در استان به حدود نرمال نزدیک می‌شود، اما در برخی مناطق از جمله زیرکوه، درمیان، سربیشه و بیرجند بارش‌ها همچنان پنج تا ۱۰ میلی‌متر کمتر از نرمال پیش‌بینی شده است.

مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی در پایان تأکید کرد: مدیریت منابع آب، صرفه‌جویی در مصرف و استفاده از الگوهای سازگار با شرایط اقلیمی، ضرورت حیاتی امروز استان است و همه دستگاه‌ها باید با همکاری مردم برای عبور از دوره خشکسالی شدید برنامه‌ریزی منسجم داشته باشند.





آخرین خبر خراسان جنوبی در اینستاگرام : https://instagram.com/skhorasan_today

دانلود اپلیکیشن آخرین خبر