نماد آخرین خبر

طلای سرخ امیدی نو برای کشاورزان خمین

منبع
ايرنا
بروزرسانی
طلای سرخ امیدی نو برای کشاورزان خمین

ایرنا/ خمین - ایرنا - در دل دشت‌های طلایی خمین، جایی که آفتاب با مهربانی بر خاک می‌تابد و نسیم پاییزی عطر زندگی را در فضا می‌پراکند، زعفران چون نگینی سرخ بر انگشتری طبیعت می‌درخشد و هر گل زعفران روایتگر داستانی از صبر و عشقی است که ریشه در فرهنگ کشاورزی این دیار دارد .

به گزارش ایرنا، خمین با بهره‌گیری از اقلیم معتدل، خاک حاصلخیز و تلاش بی‌وقفه کشاورزان سخت‌کوش، به یکی از قطب‌های نوظهور کشت زعفران در ایران بدل شده است و زعفران خمین نه تنها جلوه‌ای از زیبایی و طراوت است، بلکه نمادی از امید، اشتغال‌زایی و توسعه پایدار در منطقه به شمار می‌رود.

آبان ماه و آذرماه هرسال در کنار رنگ نارنجی پاییز می‌توان رنگ بنفش زعفران و عطر آرامش بخش این گیاه دارویی و غذایی را در شهر حس کرد.

آگهی‌های به کارگیری کارگر برای چیدن گل زعفران، تصاویر مختلف از برداشت این گیاه خوش و آب و رنگ در شبکه‌های اجتماعی و فروش خانگی این محصول گران نشان دهنده استقبال مردم خمین از تولید زعفران در روزهای پاییزی که دل آسمان نمی‌گیرد، است.

طلای سرخ امیدی نو برای کشاورزان خمین 

زعفران به عنوان یکی از رستنی‌های استراتژیک حوزه کشاورزی علاوه بر خاصیت و کاربری متنوع، ارزش افزوده بالایی دارد و این گیاه کم آب‌بر به تازگی در بین بهره‌برداران خمین اقبال بالایی پیدا کرده و زینت بخش کشت و کار این خطه شده است.

گیاه زعفران در دوران خواب زمستانی هم نیاز به آبیاری ندارد و رویششان در فصل سرد پاییز و زمستان موجب می‌شود که این گیاه آفات و بیماری‌های مهمی نداشته و سمپاشی نیز احتیاج نداشته باشد که این مهم خود نمایه دیگری از مزایای زعفران است.

کشت زعفران چند ساله است و کشاورز فقط در یک سال هزینه کشت دارد و سال‌های بعد تنها حاصل دسترنجش را از این گیاه می‌گیرد، ضمن آنکه وزن کم، عدم نیاز به وسایل حمل و نقل مخصوص و سهولت نگهداری از ویژگی‌هایی است که می‌تواند در بازار فروش و صادرات برگ برنده باشد.

به گفته نایب رئیس شورای ملی زعفران در گفت و گو با ایرنا، برداشت محصول زعفران از ۱۰ مهرماه شروع و تا ۲۵ آذرماه ادامه خواهد داشت.

غلامرضا میری، سطح زیرکشت کنونی زعفران در کشور را ۱۲۷ هزار هکتار عنوان کرد و افزود: این کشت به طور عمده در استان‌های خراسان رضوی، خراسان جنوبی و خراسان شمالی متمرکز است، اما در مجموع ۲۷ استان به کشت زعفران می‌پردازند.

وی اشتغالزایی در صنعت زعفران را قابل توجه دانست و تصریح کرد: در حال حاضر ۷۰۰ هزار نفر به طور مستقیم در تولید زعفران و در مجموع حدود سه میلیون نفر در زنجیره کاشت، داشت، برداشت، فرآوری، توزیع، عرضه و صادرات این محصول فعالیت دارند.

نایب رئیس شورای ملی زعفران با بیان اینکه تولید زعفران با چالش‌های جدی روبرو است گفت: در گذشته کشاورزان بین یک تا ۲ هکتار کشت زعفران داشتند اما با افزایش سطح زیر کشت بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ هکتاری، دیگر امکان مدیریت سنتی برداشت، جداسازی و فرآوری وجود ندارد و کشاورز مجبور است گل زعفران را به فرآوری‌ کنندگان بفروشد.

میری زمان نگهداری گل زعفران را تنها ۴۸ ساعت دانست و افزود: این فرآوری‌ کنندگان که شمار آنان حدود یک‌هزار نفر برآورد می شود، هر ساله به دلیل کمبود نقدینگی مجبورند زعفران فرآوری شده را بلافاصله و گاهی زیر قیمت تمام شده به بازار عرضه کنند که این امر موجب نوسان شدید قیمت می‌ شود.

شهرستان خمین در جنوب استان مرکزی به‌عنوان یکی از قطب‌های تولید و کشت زعفران این روزها نیازمند نگاه ویژه تصمیم سازان و حمایت مسئولان اجرایی است تا بتواند زردی رخ طلای سرخش را التیام بخشد.

خمین رتبه نخست تولید زعفران در استان مرکزی را دارد چرا که خشکسالی الگوی کشت این شهرستان را به سمت محصولات کم‌آب‌بر تغییر داده و اقلیم منطقه نیز به تولید زعفران مرغوب پاسخ مثبت داده است.

طلای سرخ امیدی نو برای کشاورزان خمین 

پیش‌بینی ۵۵۴ کیلوگرم گل زعفران در خمین

برداشت زعفران از اراضی خمین نیز همزمان با سراسر کشور آغاز شده است و به گفته رئیس جهاد کشاورزی شهرستان، پیش‌بینی می‌شود ۵۵۴ کیلوگرم گل زعفران مرغوب در سال زراعی جاری از مزارع خمین برداشت و روانه بازار مصرف شد.

احمدرضا جعفری افزود: این میزان زعفران از سطح ۱۲۵هکتار اراضی مستعد کشت زعفران در خمین برداشت می‌شود.

رئیس جهاد کشاورزی خمین، با بیان اینکه این شهرستان در تولید زعفران جایگاه نخست استان مرکزی را دارد، تصریح کرد: خاک مستعد و آب و هوای نیمه گرمسیری، زمستان ملایم و تابستان گرم و خشک، محل مساعدی برای کشت و تولید این محصول است.

جعفری گفت: زعفران خمین با توجه به نوع خاک و شرایط آب و هوایی از نظر عطر، رنگ و طعم از کیفیت بالایی در کشور برخوردار است و با استانداردهای لازم مطابقت دارد.

رئیس جهاد کشاورزی خمین اضافه کرد: زعفران از محصولات مقاوم به خشکی است که در سال‌های اخیر کاشت آن در خمین به‌ویژه در بخش مرکزی آن که با کم‌آبی دست و پنجه نرم می‌کند، ترویج شده است.

جعفری با اشاره به ۳۲۵ بهره‌بردار زعفران در خمین افزود: تولید این محصول برای یک‌هزار و ۳۲۰ نفر اشتغال مستقیم و یک هزار و ۶۰۰ نفر اشتغال غیرمستقیم ایجاد کرده است.

طلای سرخ امیدی نو برای کشاورزان خمین 

زعفران خمین گمنام در نبود زنجیره تولید

فرماندار خمین گفت: با وجود ظرفیت‌های این شهرستان در تولید محصولات کشاورزی به ویژه زعفران، به دلیل تکمیل نشدن زنجیره تولید، این محصول کم آب بر اما پرسود خمین گمنام باقی مانده است.

وحید براتی زاده ادامه داد: انجمن‌ها و تعاونی‌های فعال برای محصولات کشاورزی خمین مانند گل شاخه بریده، عسل، لوبیا و زعفران تشکیل شده است و حمایت آنها برای توسعه این بخش‌های کشاورزی ضروری است.

وی بیان کرد: تقویت تعاونی‌ها و تامین تسهیلات مورد نیاز آن‌ها ضمن افزایش درآمد کشاورزان، زمینه عرضه مستقیم محصولات به بازار و توسعه اقتصادی شهرستان را فراهم خواهد کرد.

به گواه کارشناسان زعفران تولید خمین به‌دلیل شرایط خاص آب و هوایی از کیفیت بالایی برخوردار است و در صورت نگاه برنامه محور در حوزه کاشت، داشت و برداشت و بازاریابی و صادرات می‌توان در شرایط اقلیم خشک خمین و معضل جدی کم‌آبی از نعمت این گیاه کم‌آب، بهره برد و معیشت مردم و اقتصاد منطقه را به بهترین شکل مدیریت کرد.





آخرین خبر استان مرکزی در اینستاگرام : https://instagram.com/markazi_today