ايسنا/ هنرمندان صنايع دستي کساني هستند که با استفاده از سادهترين ابزار، زيبايي و ماندگاري خلق ميکنند.
اين افراد به درکي از هنر رسيدهاند که حتي درشرايط سخت اقتصادي و با درآمدهاي اندک هم حاضر نيستند چشم بر هنر ببندند و براي کسب درآمد بيشتر از دنياي چوب، فلز، پارچه، شيشههاي رنگي و غيره دست بکشند و شغل ديگري انتخاب کنند، به همين دليل است که اکثر هنرمندان صنايع دستيکار شرايط اقتصادي مناسبي ندارند و با حداقلها روزگار ميگذرانند.
وقتي پاي صحبت و درد و دل فعالان رشتههاي مختلف صنايع دستي مينشينيم، گلايههايي ميشنويم که انگار سالهاست شنوندهاي نداشته و در سينه آنها انباشت شده است؛ اکثر هنرمندان صنايع دستي از بيتوجهي مسئولان نسبت به خود گله دارند و برايشان سوال است که چرا تنها در روزهاي خاصي از جمله هفته صنايع دستي از پس زمينه ذهني برخي خارج ميشوند و بعد از اين هفته باز فراموش ميشوند.
بدون شک اين هنرمندان انتظاراتي از مسئولان دارند که برآورده شدنشان انگيزهاي مضاعف براي ادامه حيات هنريشان فراهم ميکند؛ انتظاراتي که بيش از آن که مادي باشند معنويند و به راحتي برآورده ميشوند.
هنرمندان صنايع دستي بيمه نيستند
هنرمند منبت کار البرزي با اشاره به برخي مشکلات فعالان رشتههاي صنايع دستي به خبرنگار ايسنا ميگويد: مهمترين مشکل فعالان اين بخش نداشتن بيمه است؛ تا قبل از سال 93 هنرمندان رشتههاي مختلف صنايع دستي با اين انگيزه که تحت پوشش بيمه قرار ميگيرند و در آينده آب باريکهاي براي ادامه زندگي دارند با سختيهاي کارشان کنار ميآمدند و دست و دلشان براي توليد آثار فاخر نميلرزيد ولي از چهار سال قبل که تامين اجتماعي اين هنرمندان را تحت پوشش قرار نميدهد، نارضايتي و دلخوريهاي زيادي ميان آنها ايجاد شده است.
مزدک سميعي ادامه ميدهد: وقتي يک هنرمند بيمار ميشود و حتي پول کافي براي بستري شدن در بيمارستانهاي دولتي را هم ندارد چطور از او توقع داريم که واقعيتهاي زندگياش را کنار بگذارد و
براي خلق آثار هنري برجسته دل و جان بگذارد؟
وي ميگويد: در حال حاضر بسياري از هنرمندان صنايع دستي با دغدغه هزينههاي سرسام آور زندگي مثل کرايه خانه، خورد و خوراک، تامين هزينههاي فرزندان و ... دست و پنجه نرم ميکنند و بديهي است تا زماني که فکر و ذهن آسوده اي نداشته باشند صرفا به دنبال توليد آثار بازاري و خوش فروش هستند و اصلا به کيفيت فکر نخواهند کرد.
وي توضيح ميدهد: در حال حاضر بسياري از هنرمندان شاخص صنايع دستي با برگزاري دورههاي آموزشي و گرفتن هنرجو روزگار ميگذرانند و قيد وقت گذاشتن براي توليد اثر را زدهاند چون ميدانند در اکثر مواقع قيمت فروش آثارشان با ميزان زماني که گذاشته و زحمتي که کشيده اند تناسبي ندارد.
مکان خاص و دائمي براي فروش صنايع دستي در البرز وجود ندارد
اين هنرمند البرزي با گلايه از اينکه بازارچه و محل خاصي براي فروش صنايع دستي در استان وجود ندارد، بيان ميکند: بسياري از هنرمندان صنايع دستي کار استان آثارشان را براي فروش به نمايشگاههاي و مراکز خاص تهران عرضه ميکنند چون در البرز فضاي خاصي براي اين کار در نظر گرفته نشده است.
سميعي اضافه ميکند: هر چند در روزهايي از سال شاهد برپايي بازارچه صنايع دستي در کاخ مرواريد کرج هستيم ولي اغلب مردم از برپايي اين نمايشگاه ها مطلع نميشوند و به علاوه چون موقعيت مکاني کاخ مرواريد مناسب نيست؛ استقبال چنداني از اين نمايشگاهها صورت نميگيرد.
مواد اوليه هر روز گرانتر ميشود
هنرمند سفال و سراميک کار البرزي در ادامه با اشاره به ديگر مشکلات فعالان اين حوزه ميگويد: گراني مواد اوليه يکي ديگر از مشکلات هنرمندان اين حوزه است؛ مواد اوليه برخي از رشتههاي صنايع دستي وارداتي است و قيمتشان با نوسانات ارز روز به روز تغيير ميکند؛ قسمت غم انگيزتر ماجرا اين است که فروشندگان مواد اوليه داخلي هم از آب گل آلود ماهي گرفته و به بهانه بالا کشيدن دلار روز به روز به قيمت مواد اضافه ميکنند. با اين گراني طبيعتا قيمت تمام شده توليدات نيز بالا ميرود و چون قدرت خريد مردم پايين آمده آثار کمتر به فروش ميرسند.
وي با بيان اينکه متاسفانه فرهنگ خريد صنايع دستي در ميان مردم آن طور که بايد و شايد جا نيفتاده ميگويد: حتي در اين اوضاع نامناسب اقتصادي درصدي از مردم براي برخي کالاهاي لوکس خوب پول خرج ميکنند ولي حاضر نيستند مثلا نصف پولي که براي خريد يک کريستال چک هزينه ميکنند را براي خريد يک اثر فاخر که در داخل کشور توليد شده هزينه کنند و همين امر به اقتصاد صنايع دستي آسيب وارد کرده است.
هفت خوان دريافت تسهيلات بانکي
وي خاطر نشان ميکند: بايد فرهنگ قرار دادن صنايع دستي در سبد خانواده در ميان مردم نهادينه شود و اين امر با اطلاع رساني، تبليغات و همکاري دستگاههاي مختلف در معرفي صنايع دستي به مردم موثر خواهد شد.
وي اضافه ميکند: چند سالي ميشود ميراث فرهنگي اقدام به معرفي هنرمندان برخي رشتههاي شاخص صنايع دستي چون سفال و سراميک به بانکهاي عامل جهت دريافت تسهيلات بانکي ميکند ولي واقعيت اين است فرايند دريافت اين وامها سخت است و باعث ميشود اغلب هنرمندان قيد دريافت تسهيلات را بزنند.
اين هنرمند البرزي بيان ميکند: تا زماني که که مسئولان از هنرمندان حمايت مادي و معنوي کافي نداشته باشند و براي حفظ رشتههاي مختلف صنايع دستي دغدغه نداشته و دلسوزي نکنند، وضعيت هر روز بدتر اين ميشود و بعيد نيست به روزي برسيم که بسياري از رشتههاي صنايع دستي در کشور به فراموشي سپرده شوند.
وجود 5000 فعال صنايع دستي در البرز
معاون صنايع دستي ميراث فرهنگي البرز با اشاره به تعداد فعالان صنايع دستي استان توضيح ميدهد: در حال حاضر بيش از پنج هزار هنرمند در رشتههاي مختلف صنايع دستي در استان مشغول کار هستند.
سعيد اميني بيان ميکند: اين افراد به صورت انفرادي يا گروهي در رشتههايي مثل سفال و سراميک، چوب، گليم، روميزيهاي سنتي، کارهاي شيشهاي، چرمي، قاليبافي و ... فعاليت دارند.
وي با اشاره به مشکل بيمه اين هنرمندان ميگويد: از سال 93 هيچ يک از هنرمندان صنايع دستي نه تنها در البرز بلکه در کل کشور تحت پوشش خدمات بيمهاي قرار ندارند و تنها هنرمنداني که قبل از اين سال مدارک ارسال کرده و تحت پوشش قرار گرفتهاند هنوز بيمه برايشان رد ميشود.
اين مسئول اضافه ميکند: در حال حاضر از 5000 هنرمند صنايع دستي استان تنها 1000 نفر از خدمات بيمهاي بهرهمند هستند و در حال پيگيري موضوع بيمه ساير هنرمندان اين حوزه از سوي مجلس هستيم و اميد است به زودي مشکل حل شود و تمامي فعالان بيمه شوند.
ضرورت ايجاد بازارچههاي دائمي صنايع دستي در شهرهاي البرز
وي با اشاره به مشکل عدم وجود بازارچههاي دائمي صنايع دستي در استان ميگويد: در حال حاضر تنها شهرستان فرديس بازارچه دائمي صنايع دستي دارد و اين نياز در تمامي شهرهاي استان احساس ميشود. بايد شرايطي ايجاد شود در هريک از شهرستانهاي استان مکان ثابتي براي خريد صنايع دستي ايجاد شود تا مردم کم کم با اهميت حمايت از صنايع دستي آشنا شوند. علاوه بر اين هر يک از دستگاهها نيز ميتوانند فضاي خاصي را براي معرفي صنايع دستي استان اختصاص دهند تا چشم مردم با اين توليدات با ارزش آشنا شود.
وي با اشاره به نحوه پرداخت تسهيلات بانکي به هنرمندان صنايع دستي کار توضيح ميدهد: بدون شک با توجه به امکانات و اعتبارات محدود امکان اعطاي وام به همه 5000 نفر فعال صنايع دستي استان وجود ندارد به همين دليل هنرمندان بايد شرايطي احصاء کنند تا اين تسهيلات در قالب وام خود اشتغالي يا کارگاهي در اختيار آنان قرار گيرد.
اين مسئول ادامه ميدهد: براي دريافت وام خوداشتغالي هنرمند بايد مدرک شرکت در دورههاي آموزشي مربوط به رشته خود را از سازمان فني و حرفهاي دريافت کرده باشد. وام کارگاهي هم به هنرمنداني تعلق ميگيرد که براي چند نفر اشتغال زايي کرده و قصد توسعه کارگاه خود را دارند.
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در ايتا
https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5
آخرين خبر در بله
https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار