باشگاه خبرنگاران/ماهي صبور نوعي ماهي از راسته "شگ ماهيان" است که حداکثر تا 61 سانتيمتر قد و تا 800 گرم وزن دارد .البته ميانگين قد اين ماهي 42 سانتي متر و ميانگين وزن آن 680 گرم اعلام شده است .
اين ماهي در آبهاي شور سواحل اقيانوس آرام،درياي عمان و خليج فارس زندگي ميکند اما براي تخم ريزي به رودخانه ها مي آيد. فصل تخم ريزي اين ماهي از فصل بهار شروع مي شود و تا پايان تابستان ادامه مي يابد.
يکي از نواحي بسيار مهم زيست ماهي صبور خليج فارس و يکي از مناطق مهم تخم ريزي آن رودخانه هاي اروند رود و بهمن شير است .متاسفانه به علت آلودگي هاي زيست محيطي و صيد بي رويه حتي در فصل تخم ريزي ، روز بروز صيد اين ماهي کاهش يافته و حيات آن از مرز خطر نيز گذشته است . علاوه بر آن قيمت اين ماهي به علت کاهش صيد آن بسيار گران شده و گاه تا هر کيلو 200 هزار تومان رسيده است.
اين ماهي در سفره غذايي اهالي جنوب کشور جايگاه ويژه اي دارد و گراني آن موجب محروم شدن بسياري از شهروندان از خريد اين ماهي مغذي شده است.
يک از ماهي فروشان آباداني گفت: صيد اين ماهي خيلي کم و قيمت آن خيلي زياد شده است و من که خودم ماهي فروش هستم از اول سال تا حالا فقط يکبار موفق شدم ماهي صبور بخورم.
يک صياد آباداني نيز گفت: سالهاي گذشته هر قايق که به آب ميزد روزانه 200 تا 250 کيلو ماهي صبور صيد ميکرد و امسال به زحمت ميتواند روزانه 20 کيلو صيد کند.
خانم دکتر سلطاني يکي از فعالان محيط زيست يکي از منابع مهم کاهش جميت ماهي صبور در صيدگاههاي منطقه را آلودگي محيط زيست و بويژه ورود پسابهاي شهري و صنعتي به رودخانه هاي اروند و بهمن شير اعلام کرد و گفت:پسابهاي زيادي به اين دو رودخانه وارد مي شود که بيش از ظرفيت خود پالايي رودخانه است و لذا درصد آلودگي در اين دو رودخانه بسيار بالا رفته و به طبع آن ماهي هاي زيادي تلف مي شوند.
جاويد رييس اداره محيط زيست خرمشهر در گفتگو با خبرنگار گروه استان هاي باشگاه خبرنگاران جوان از آبادان ؛گفت : متاسفانه فقط در خرمشهر در 8 نقطه پسابهاي شهري وارد رودخانه کارون در محدوده خرمشهر مي شود .
البته آلودگي رودخانه کارون ، آلودگي رودخانه هاي مرتبط با آن يعني بهمن شير و اروند رود را نيز به دنبال دارد.
آبسيه رييس ايمني پتروشيمي آبادان ، پساب کارخانه پتروشيمي آبادان را مبرا از آلودگي دانست و گفت : پساب پتروشيمي آبادان بصورت کاملا شفاف ، فيلتر شده و با تصفيه کامل وارد اروند رود مي شود و مقدار اين پساب تصفيه شده هم خيلي زياد نيست.
خانم دکتر سلطاني در مورد تصفيه پسابهاي صنعتي گفت: شايد کارخانه هاي منطقه آلودگي ميکروبي را از پسابهاي خود بزدايند اما آلودگي صنعتي را چه کار ميکنند؟
دهقان رييس اتحاديه صيادان خوزستان نيز گفت: سدهاي زيادي بالا دست رودخانه کارون ساخته شد که اين سدها ، ورودي آب به رودخانه هاي منطقه را کاهش داده و همين امر ضريب آلودگي را در اين رودخانه ها افزايش داده است .
وي افزود : نگاه توسعه اي به ساخت سد و استفاده از آب بالا دست رودخانه کارون موجب شد که پايين دست رودخانه کارون در محاسبات انها خيلي لحاظ نشود .
غضنفري مسول نظارت بر منابع طبيعي استان خوزستان گفت: "اي سي " يا املاح موجود در آب رودخانه هاي منطقه 9100 است که ميزان بسيار بالايي است .
به غير از آلودگي محيط زيست و صيد بي رويه ، بايد روشهاي غير قانوني صيد را هم به اين علل اضافه کرد .به عنوان نمونه برخي صيادان شبانه با استفاده از موتور برق ، اقدام به صيد ماهي ميکنند که غير قانوني و اقدامي بسيار خطر ناک در ضربه زدن به محيط زيست آبزيان است .
روند نزولي صيد ماهي صبور از سال 1394 آغاز شده و هر ساله نيز بيشتر مي شود و تاثير منفي زيادي روي زندگي و معيشت 50 هزار صياد خوزستاني گذاشته است .
چند تن از صيادان نيز در گفتگو با خبرنگار گروه استان هاي باشگاه خبرنگاران جوان از آبادان ؛ نيز از اوضاع صيد آبزيان در منطقه بسيار گله مند بودند و از مسولان خواستار چاره انديشي شدند.
يکي ديگر از صيادان گفت : اگر روند کاهش صيد به همين طريق سال به سال بيشتر شود ، سالهاي آينده ديگر هيچ ماهي براي صيد وجود نخواهد داشت .
البته اين را هم نبايد فراموش کرد که 70 گونه آبزي در رودخانه هاي منطقه مثل شوريده ، شانک و حلوا سفيد وجود دارد که حيات همه آنها هم در خطر است .
کاکايي رييس اداره شيلات آبادان نيز در اين زمينه گفت: طي جلساتي که در اين زمينه داشتيم بدنبال اين هستيم که مانع ورود پسابها به رودخانه هاي منطقه شويم .
حال بايد ديد که مسولان چه اقدام عاجلي براي نجات آبزيان منطقه مي کنند .آبزياني که معيشت بسياري از اهالي منطقه در گرو وجود آنهاست و اگر اين آبزيان نباشند علاوه بر نابود محيط زيست و اکو سيستم منطقه ، بايد منتظر افزوده شدن خيل بيکاران در منطقه باشيم.
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در ايتا
https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5
آخرين خبر در بله
https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار