ايرنا/بي قراري بادهاي ۱۲۰ روزه سيستان واقع در شمال سيستان و بلوچستان با اينکه نفسهاي تابستان به شماره افتاده و بوي پاييز ميآيد گويا تمامي ندارد بادهايي که تقريبا پنج ماهي از آغاز فصل وزش آنها ميگذرد و تبديل به تکراريترين خبر استان در نيمه نخست امسال شدهاند.
همين صبح امروز سه شنبه بيشينه سرعت باد در زابل به بيش از ۱۰۰ کيلومتر بر ساعت رسيد و هواي زابل را در عاشوراي حسيني آلوده کرد. اما اين هوا نيز مانع حضور پر شور مردم پنج شهرستان شمالي استان در مراسمهاي مذهبي اين روز نشد.
به گفته کارشناسان هواشناسي، پيامدهاي بادهاي ۱۲۰ روزه تنها به يک شهرستان محدود نميشود، بلکه نوار شرقي ايران و نوار غربي کشورهاي افغانستان و پاکستان را نيز درگير مي کند.
تنها خبرگزاري ايرنا در يک ماه اخير حدود ۲۰ خبر از وضعيت بادهاي ۱۲۰ روزه سيستان منتشر کرده که همين اخبار گواه بر جولان اين بادها در سيستان و بلوچستان است.
با اين وجود مديرکل هواشناسي سيستان و بلوچستان معتقد است امسال وزش بادهاي ۱۲۰ روزه کمتر از پارسال بوده است.
محسن حيدري گفت: در مرداد امسال روزهاي توفاني در زابل با کاهش ۵۷ درصدي نسبت به مرداد سال گذشته همراه بوده. همچنين تعداد روزهايي که به واسطه وزش بادهاي ۱۲۰ روزه ديد افقي به ۵ هزار متر و کمتر از آن کاهش يافته نيز، مرداد امسال ۴۵ درصد کاهش يافته است.
وي به گزارش تحليلي مرداد امسال اشاره کرد و افزود: مرداد امسال حداقل نيمي از کشور شاهد وقوع پديدههاي خاکداري بود که شعاع ديد افقي را به ۵ هزار متر و کمتر از آن کاهش داد.
مديرکل هواشناسي سيستان و بلوچستان ادامه داد: در اين ماه علاوه بر استانهاي پرگردوغبار کشور نظير سيستان و بلوچستان، کرمان و خوزستان، غبار سر از استان هاي پرباران و مرطوب کشور نيز در آورده و در استان گيلان نيز مشاهده شد.
وي ادامه داد: اگرچه پديده گردوغبار در برخي شهرهاي شمالي کشور گزارش شده اما ميزان تکرار اين پديده نسبت به سيستان و بلوچستان بسيار ناچيز بوده بطوريکه در مرداد در برخي شهرهاي اين استان بيش از ۱۸ روز پديده خاکدار گزارش شده که شعاع ديد افقي را به ۵ هزار متر و کمتر از آن کاهش داده است.
حيدري تصريح کرد: در اين ماه در کانون وزش بادهاي ۱۲۰ روزه يعني زابل ۲۸ روز پديده باد و گردوخاک يا توفان گردوخاک گزارش شده که در برخي روزها ميزان غلظت ذرات معلق در هواي اين شهر را به بيش از سه هزار و ۸۰۰ ميکروگرم بر متر مکعب يعني ۲۵ برابر حد مجاز، رسانده است.
وي افزود:البته پديدههاي خاکدار امسال در زابل نسبت به سال گذشته از شدت کمتري برخوردار بوده است.
تأثير آبگيري تالاب هامون در کاهش ريزگردها
حيدري ادمه داد: به نظر ميرسد آبگيري بخشهايي از تالاب بين المللي هامون سهم زيادي در کاهش شدت پديدههاي خاکدار شمال استان داشته اما با توجه به خشک ماندن ساير بخش هاي تالاب، اين مناطق کانونهاي اصلي خيزش گردوغبار منطقه محسوب ميشوند.
وي گفت: هم اينک پديدههاي خاکدار نظير باد و گردوخاک و توفان گردوخاک پرتکرارترين پديدههاي مخاطرهآميز جوي سيستان و بلوچستان هستند که استان را در نيمي از سال تحت تأثير قرار ميدهند.
عضو ستاد مديريت بحران سيستان و بلوچستان به وضعيت بادهاي ۱۲۰ روزه در روزهاي پيش رو اشاره کرد و افزود: بر اساس خروجي نقشههاي پيشيابي و مدلهاي جوي انتظار ميرود همچنان تا آخر هفته وزش اين بادها در شمال استان ادامه داشته باشد.
وي تصريح کرد: وزش بادهاي ۱۲۰ روزه به طور معمول از ارديبهشت هر سال آغاز ميشود و تا مهر ادامه دارد البته در برخي سالها هم اين بادها در شهريور تضعيف شده است.
امروز سرعت باد در زابل به ۱۰۱ کيلومتر بر ساعت رسيد
رئيس شبکه پايش هواشناسي سيستان و بلوچستانگفت: بيشينه سرعت وزش باد در شبانه روز گذشته در زابل به ۲۸ متر بر ثانيه معادل ۱۰۱ کيلومتر بر ساعت رسيد.
محمود ديانتي افزود: گردوغبار ناشي از اين باد شديد ديد افقي در محدوده فرودگاه زابل را به ۴ هزار متر کاهش داد و شرايط کيفي هوا را ناسالم کرد.
وي ادامه داد: وزش اين باد شديد در زهک نيز موجب افزايش غلظت ذرات معلق در هواي اين شهر شد به طوريکه شعاع ديد افقي در محدوده ايستگاه هواشناسي اين شهر به ۲ هزار متر کاهش يافت.
بازار