ايسنا/رئيس اداره مراقبت مرکز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت، ضمن تشريح اقدامات بهداشتي انجام شده در راهپيمايي اربعين امسال در جهت کنترل بروز بيماريها با توجه به حجم بسيار بالاي زائران، تاکيد کرد که بيماري همهگيري در اين مدت بروز نکرده است.
حسين عرفاني با تاکيد بر بهرهگيري از تجربيات ساليان گذشته، گفت: براي اربعين سال جاري در کميته بهداشت و درمان اربعين که در وزارت بهداشت مستقر بود تصميم گرفتيم تا از تجربيات ساليان گذشته براي ارتقاء خدمات و پوشش نقاط ضعفمان استفاده کنيم. بنابراين در سه فاز پيشگيري از بيماريهاي واگير، تشخيص به موقع بيماري و کنترل و درمان بيماري برنامهريزي کنيم.
وي با اشاره به تفاهمنامه منعقد شده ميان وزارت بهداشت ايران و عراق، گفت: براي کنترل بيماريهاي واگير ۴۴ پزشک و کارشناس به خاک عراق اعزام کرديم تا در مراکز درماني شهرهاي زيارتي مستقر شوند تا بتوانند مراقبت سندروميک بيماريها را انجام دهند.
عرفاني در ادامه در خصوص تمهيدات صورت گرفته در مرزهاي ورودي و خروجي کشور، گفت: در مرز دوغارون در استان خراسان رضوي براي زائرين افغان، مرز ميرجاوه در سيستانوبلوچستان براي زائران پاکستاني، مرز بازرگان براي زائرين ترک و مرزهاي خروجي شامل مرز شلمچه در حوزه دانشگاه علوم پزشکي آبادان، مرز چذابه در حوزه دانشگاه علومپزشکي اهواز، مرز مهران در حوزه دانشگاه علومپزشکي ايلام و مرز خسروي در حوزه دانشگاه علوم پزشکي کرمانشاه اقدامات مقتضي صورت گرفت و در پايگاههاي مراقبت مرزي اين مبادي اقدام به تقويت و استقرار تيمهاي کارشناسي مديريت بيماريها، آموزش و اطلاع رساني در جهت پيشگيري، شناسايي و کنترل بيماري انجام ميشوند.
وي درخصوص اقدامات صورت گرفته از سوي اين کارشناسان در مرزها گفت: هنگام رفتن زائران به کشور عراق اين کارشناسان اقدام به آموزشهاي لازم در جهت کنترل و شناسايي بيماريها به وسيله ابزار کمک آموزشي ميکردند. همچنين در مبادي بازگشت مراقبتهاي سندروميک را انجام ميدادند.
عرفاني، توجه به مجموعه علايم و نشانههاي بيماري و تطبيق آن با تعاريف استاندارد ۱۵ سندرم يا نشانگان مشخص در مورد بيماريهاي واگير، قبل از تشخيص علت بيماريها را تحت عنوان مراقبت سندرميک معرفي و اظهار کرد: هنگامي که با فردي با علائم و نشانههاي بيماري مواجه ميشويم نياز به زمان داريم تا به سرعت اقدامات مراقبت و کنترلي لازم جهت پيشگيري از اشاعه و همهگيري بيماريها، قبل از تشخيص قطعي و آزمايشگاهي انجام شود. اين زمان در بحث مديريت بيماري واگير بسيار حائز اهميت است و چه بسا در مدت زمان کوتاه بيماري بتواند انتشار پيدا کند. همين امر سبب ميشود پيش از تشخيص قطعي، به پيشگيري و مراقبت بر پايه علائم اوليه مشاهده شده در بيمار اقدام کنيم.
رئيس اداره مراقبت مرکز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت، ادامه داد: سندرومهايي که در راهپيمايي اربعين امسال برايمان حائر اهميت بود، سندروم هايي بود که به بيماريهاي منتقله از آب و غذا اختصاص دارند مانند سندرم اسهال حاد آبکي جهت تشخيص بيماري هاي مهمي مانند وبا، اسهال خوني، تب و زردي و ... همچنين در طبقهبندي سندرومهاي منتقله از هوا نيز سندرومهاي «ILI» يا ناخوشي شديد آنفلوانزا با علامت تب و سرفه حاد در اين دسته و سندروم «SARI» که حالت شديد «ILI» است که نياز به بستري در بيمارستان پيدا ميکند و منجر به سرماخوردگيهاي خفيف و شديد ميشوند.
وي با اشاره به استفاده از سامانه ثبت و گزارشدهي جهت تحليل و بررسي روزانه سير بيماريها در اين مراسم گفت: با ثبت موارد، جمع آوري و تحليل روزانه بر روي اطلاعات ثبت شده، گزارشات هر روز توسط مسئولين وزارت بهداشت بررسي و تصميمات لازم اتخاذ ميشد. بر اساس اين آمار اعلام ميکنم که تا کنون موردي از همهگيري بيماريهاي واگير رخ نداده، البته موارد تکگير يا طغيانهاي کوچک به وجود آمد که با تشخيص به موقع تحت کنترل قرار گرفت.
وي ضمن بيان آنکه تا کنون کنترل و مديريت بيماريها به خوبي صورت گرفته است، افزود: با در نظر گرفتن مدت زمان دوره نهفته بيماري، از آخرين مواجهه احتمالي بايد موارد مراقبتي را ادامه دهيم و اين زمان ممکن است دو يا سه هفته به طول انجامد. همچنين بايد اصول و اقدامات مراقبت بيماريها ادامه داشته باشد؛ لذا برنامه کاري در اين مورد تا پايان ماه صفر ادامه خواهد داشت.
عرفاني با بيان اينکه البته با توجه به تغيير فصل و آغاز فصل سرد سال بروز مواردي از آنفلوانزا دور از انتظار نيست، افزود: خوشبختانه همه چيز تحت کنترل بوده است و تنها موارد اندک و تکگيري از بروز آنفلوانزا اتفاق افتاده است که آن هم به دليل همکاري خوب زائرين و اقدامات موثر کارشناسانمان صورت گرفت. البته همچنان از مردم ميخواهيم در صورت بروز بيماري سرماخوردگي نکات بهداشت فردي همچون استفاده از ماسک، خودداري از روبوسي و دست دادن با سايرين و... را رعايت کنند.
وي افزود: تاکنون از مجموع زائرين خروجي و ورودي چهار ميليون و ۳۰۰ هزار نفر، بالغ بر ۸ هزار و ۸۰۰ مورد سندروم بيماريزا کشف و شناسايي شده است و از اين ميان حدود ۴هزار نمونه آزمايشگاهي به عمل آمده و در مورد بيماريهاي مهم نيز مواردي از وبا گزارش نشده است؛ اين اتفاق ميسر نبود مگر با پيشبينيهاي صورت گرفته و همکاري تمام دست اندرکاران در حوزه سلامت و مشارکت خود مردم.
رئيس اداره مراقبت مرکز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت درخصوص تمهيدات انديشيده شده براي جلوگيري از طغيان موارد آنفلوانزا در کشور، گفت: تاکنون طغيان خاصي از بيماري آنفلوانزا اتفاق نيفتاده است. امسال به منظور پيشگيري از بروز همهگيري آنفلوانزا در فصول سرد پاييز و زمستان انتظار داريم که علاوه بر تمهيدات و آمادگيهاي به عمل آمده توسط وزارت بهداشت و ساير دستگاههاي مسئول، مردم با رعايت اصول ساده بهداشتي در اين امر به مسئولين کمک کنند؛ از جمله اين اصول ميتوان رعايت اصول بهداشت فردي، حفظ فاصله و استراحت در منزل، خودداري از دست دادن و روبوسي با ديگران و مراجعه به موقع به مراکز بهداشتي درماني توسط افراد مبتلا به سرماخوردگي و رعايت اصول پيشگيري و بهداشت عمومي توسط همه افراد نام برد.
بازار