باشگاه خبرنگاران/با گذشت يک روز از وقوع زلزله ۵.۹ ريشتري در آذربايجان شرقي، خبرها از اسکان همه زلزلهزدگان و تداوم امدادرساني به اهالي منطقه حکايت دارد و دستگاههاي خدمات رسان فعال هستند هرچند که تاکنون۱۵۳ پس لرزه در منطقه گزارش شده است.
بر اساس آخرين آمار، ۶ شهر و ۱۴۵ روستا تحت تاثير اين زمين لرزه بودند و سبب مصدوميت ۵۲۹ نفر شد که از اين تعداد پنج نفر فوت کردند.
در نخستين روز وقوع اين زلزله مجموع اخبار را در قالب خبري با عنوان «موج سرما به مناطق زلزله زده وارد ميشود» تجميع و به مخاطبان عرضه کرد و امروز نيز براي سهولت در دسترسي، در گزارش حاضر آخرين اخبار و رويدادها را ارايه ميکند:
آمادگي کامل وزارت کار براي ارائه خدمات به مناطق زلزلهزده
ميرهادي قره سيد رومياني معاون پارلماني و نماينده ويژه وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي در امور زلزلهزدگان آذربايجانشرقي از آمادگي کامل تمامي دستگاهها و سازمانهاي تابعه اين وزارتخانه براي ارائه خدمات به زلزلهزدگان خبر داد.
او در حاشيه جلسه اضطراري شوراي هماهنگي ادارات و سازمانهاي تابعه وزارت کار در آذربايجان شرقي به خبرنگار ايرنا گفت: در اين نشست مقرر شد تا تمامي خدماتي که توسط دستگاههاي تابعه وزارت کار در مناطق زلزله زده آذربايجان شرقي ارائه خواهد شد، جمع بندي و نحوه توزيع بسيار سريع و مناسب اين خدمات نيز مشخص شود.
قره سيد روميان تاکيد کرد: تمامي مراکز درماني تامين اجتماعي آذربايجان شرقي از آمادگي کامل براي پذيرش مصدومان زلزله برخوردار هستند و خدمات بيمهاي ويژه براي کارفرمايان و کارگراني که فعاليت کارگاه آنها براساس زلزله دچار مشکل شده اند، ارائه و بيمه بيکاري نيز براي آنها برقرار ميشود.
نماينده ويژه وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي گفت: تمام امکانات موجود در شرکتهاي تابعه وزارت کار در استان آذربايجان شرقي آماده ارايه خدمات به مناطق زلزله زده است و استانهاي اردبيل و آذربايجان غربي به عنوان استانهاي معين براي ارائه خدمات به مناطق زلزله زده آذربايجان شرقي انتخاب شده اند.
قره سيد رومياني گفت: با همت مديرعامل شستا و مديرعامل رايتل، مکالمه رايگان بين دستگاهي نيز از امروز در مناطق زلزله زده برقرار شده است.
او اظهار داشت: تا اين لحظه حدود ۲ ميليارد ريال کمک غير نقدي از سوي بانک توسعه تعاون و يک ميليارد ريال تسهيلات قرض الحسنه جزيي از خدماتي است که توانسته ايم تقديم مردم زلزله زده منطقه کنيم.
تلاش دامپزشکي براي مديريت لاشه احشام تلف شده در مناطق زلزلهزده
مديرکل دامپزشکي آذربايجانشرقي با اشاره به حضور به موقع کارشناسان اين نهاد در شهرستانهاي ميانه و سراب جهت جلوگيري از شيوع بيماريهاي عفوني، گفت: عمليات دفن بهداشتي لاشه احشام تلف شده و سمپاشي جايگاههاي دامي در مناطق زلزلهزده آغاز شده است.
امير حسين بهداد روز شنبه در گفتگو با خبرنگاران از آغاز سريع و به موقع اقدامات دامپزشکي از همان ساعات اوليه حادثه خبر داد و افزود: بر اثر وقوع زلزله در شهرستانهاي ميانه و سراب، تعداد زيادي از احشام مردم اين منطقه تلف شدند به طوري که طبق آمار جهاد کشاورزي آذربايجان شرقي در مجموع دو شهرستان، ۱۱۵۰ راس دام سبک و سنگين تلف شده و به بيش از ۲۷۰ جايگاه دامي خسارت وارد شده است.
او گفت: همکاران ما در ادارات دامپزشکي شهرستانهاي ميانه و سراب به ارزيابي تلفات دامي و خسارتهاي وارد شده به جايگاههاي نگهداري دام پرداختند و جهت جلوگيري از شيوع بيماريهاي عفوني در منطقه از سوي اداره کل دامپزشکي استان موظف به جمع آوري سريع و دفن بهداشتي اين لاشهها شدند.
بهداد ادامه داد: اکيپهاي واکنش سريع و فعال دامپزشکي آذربايجان شرقي نيز به کمک نيروهاي دامپزشکي شهرستانها رفته و با حضور به موقع در شهرستانهاي زلزله زده جمع آوري لاشهها را آغاز کرده اند که پس از دفن بهداشتي آنها اقدام به سمپاشي کامل ميکنند، اما جهت جلوگيري از شيوع هر گونه بيماري عفوني در مناطق زلزله زده، خود اهالي نيز بايد با اکيپهاي دامپزشکي همکاري نمايند تا هر چه سريعتر عمليات دفن بهداشتي لاشههاي احشام تلف شده و سمپاشي جايگاههاي نگهداري دام به اتمام برسد.
او با اشاره به اينکه دامهاي آسيب ديده در اين زلزله نيز توسط دامپزشکي مورد مداوا قرار خواهند گرفت، از مردم مناطق زلزله زده خواست هرگونه تلفات و بيماريهاي دامي را در سريعترين زمان ممکن به اطلاع اداره کل دامپزشکي استان و شهرستانها برسانند تا اقدامات لازم در اسرع وقت صورت گيرد.
ارتش تا آخرين لحظه مديريت زمينلرزه در کنار مردم است
فرمانده قرارگاه تاکتيکي لشکر ۲۱ حمزه ارتش در آذربايجان، گفت: ارتش تا آخرين لحظه مديريت حادثه در کنار مردم زلزلهزده است و تا زماني که زلزلهزدگان آرامش خود را به دست آوردند، در مناطق زلزله زده حضور خواهيم داشت.
امير سرتيپ دوم عيسي ميرزايي در حاشيه بازديد از روستاي زلزلهزده ورنکش، در گفتگو با خبرنگاران افزود: از لحظه وقوع زلزله، تيپ ۳۶ ميانه، تيپ ۴۰ سراب، تيپ ۳۲۱ مراغه و ديگر يگانهاي مستقر در مراغه و تبريز در حالت آماده باش قرار دارند.
او با تاکيد بر اينکه بيمارستانهاي ارتش در تبريز و مراغه بعد از وقوع حادثه، به سرعت آماده ارائه خدمات به مصدومان زمين لرزه شدند، گفت: تيمهاي يگان بليات تيپ ۳۶ ميانه و تيپ ۴۰ سراب نيز سريعا به منطقه اعزام شده و در منطقه حضور داريم.
او يادآوري کرد: تيمهاي پزشکي شامل جراحان متخصص و روانپزشکان ارتش نيز از لحظه وقوع حادثه سريعا به منطقه اعزام شده و ارائه خدمت کردند.
امير ميرزايي با تاکيد بر اينکه هر آنچه از دستمان بربيايد در خدمت مردم زلزله زده خواهيم بود، اضافه کرد: بيمارستانهاي صحرايي ارتش هم آماده استقرار در صورت لزوم هستند.
مدارس آذربايجان شرقي، در زلزله بامداد جمعه آسيبي نديدند
در پي وقوع زلزله بامداد جمعه در آذربايجان شرقي، معاونين فني و نظارت و توسعه مديريت، پشتيباني و مشارکتهاي مردمي سازمان صبح جمعه به منظور بازديد از فضاهاي آموزشي مناطق زلزله زده به آذربايجان شرقي سفر کردند. در اين بازديد که تيمهاي فني استانهاي آذربايجان شرقي و زنجان نيز همراه بودند، فضاهاي آموزشي در شهرستان ميانه و روستاي ورنکش و ترکمنچاي که کانون زلزله بودند، مورد بازديد و بررسي قرار گرفت.
همانطوري که انتظار ميرفت ساختمانهاي فضاهاي آموزشي در اين حادثه دچار آسيب نشدند. بر اساس تجارب بدست آمده از زلزله کرمانشاه و تحليل نقاط آسيب ديده و نوع آسيب ها، نقشههاي مدارس مورد بازنگري قرار گرفته و بر اساس آخرين ويرايشهاي ضوابط و آيين نامههاي اجرايي کشور، باز طراحي انجام شده و با ارائه نقشههاي جديد، جزئيات اجرايي مناسب تهيه و در مدارس اجرا شد.
در ارزيابي تيمهاي فني و مهندسي مشخص شد که ساختمانهاي مدارس دچار آسيب نشدند و تنها ديوار محوطه ۳ مدرسه قديمي در روستاهاي ورنکش و ترکمنچاي دچار آسيب جزئي شدني که ترميم و بهسازي آنها در دستور کار فوري اداره کل نوسازي مدارس آذربايجان شرقي قرار گرفته و از صبح امروز شنبه عمليات اجرائي ترميم و اصلاح آنها انجام ميشود.
همچنين مدارس براي برقراري کلاسهاي درس هيچ مشکلي ندارند و با صلاحديد اداره کل آموزش و پرورش استان دانش آموزان ميتوانند در مدارس حضور يافته و امر تعليم و تربيت ادامه يابد.
در همين خصوص وزير آموزش و پرورش اعلام کرد: از همکارانم خواستم مثل گذشته مدارس به عنوان پايگاههاي امداد و نجات براي خدمت رساني به مردم در اختيار دستگاههاي ذي ربط قرار گيرد. برگزاري کلاسهاي درس براي دانش آموزان مناطق زلزله زده در محلهاي اسکان موقت مورد نظر است.
با توجه به پايايي و اطمينان از استحکام ساختمانهاي فضاهاي آموزشي، در اين زلزله نيز مدارس به عنوان پايگاههاي امداد و نجات و مرکز مديريت بحران مورد استفاده قرار گرفته است.
سپاه به کمک زلزلهزدگان آذربايجانشرقي ميآيد
سخنگو و مسئول روابط عمومي کل سپاه از دستور ويژه سردار سرلشکر پاسدار حسين سلامي، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، به فرماندهان نيروي زميني و قرارگاه سازندگي خاتم الانبياء (ص) و معاون آماد و پشتيباني سپاه براي کمک به مردم آذربايجانشرقي در مناطق زلزلهزده خبر داد.
سردار سرتيپ دوم پاسدار رمضان شريف گفت: با تشکيل قرارگاه شهيد باکري در منطقه زلزله زده آذربايجان شرقي براي مديريت، ساماندهي و سرعت بخشي به عمليات امداد و خدمت رساني سپاه به زلزلهزدگان، فرمانده کل سپاه طي ابلاغي به فرماندهان نيروي زميني سپاه، فرمانده قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا (ص) و معاون آماد و پشتيباني سپاه به آنان دستور داد با نقشآفريني فعال در قرارگاه مذکور، به گسيل امکانات لازم براي سرعت بخشيدن به عمليات امدادي و خدماتي و رسيدگي به خسارات و وضعيت مصدومان و رفع نيازهاي فوري و ضروري زلزلهزدگان عزيز از جمله اسکان موقت، تغذيه و خدمات بهداشتي و درماني اقدام نمايند.
سردار شريف افزود: قرارگاه شهيد باکري و ساير يگانها و ظرفيتهاي سپاه و بسيج تا پايان عمليات امدادي و خدماتي و عادي شدن وضعيت و زندگي جاري مردم عزيز، در کنار آنان بوده و همراه با ساير دستگاهها و سازمانها در مناطق زلزلهزده فعال و به تامين امکانات و نيازمنديها خواهند پرداخت.
در پي وقوع زلزله در شهرستان ميانه، قرارگاه شهيد باکري براي مديريت و ساماندهي خدمات امدادي سپاه در آنجا تشکيل شد.
استاندار آذربايجانشرقي: بازسازي مناطق زلزلهزده نيازمند منابع مالي کافي است
محمدرضا پورمحمدي استاندار آذربايجانشرقي با بيان اينکه منابع مالي کافي براي بازسازي واحدهاي مسکوني آسيبديده در زلزله نياز داريم، گفت: هر چند برخي دستگاهها براي کمک اعلام آمادگي کردهاند، اما منابع هرچه بيشتر باشد، بازسازي نيز با سرعت بيشتري انجام ميشود.
او اظهار داشت: اين حادثه شش شهر و ۱۴۰ روستا در استان ما را تحت تاثير قرار داد و علاوه بر پنج فوتي بيش از ۵۰۰ نفر نيز مصدوم بر جاي گذاشت که اين تعداد بيشتر در شرايط اضطرار و اضطراب، دچار صدمه شده بودند و اکنون نيز حدود ۱۰ الي ۱۵ نفر در مراکز درماني بستري هستند.
او افزود: اين زمينلرزه جزو معدود زلزلههايي بود که در دو ساعت اول بيش از ۴۰ پس لرزه خيلي شديد داشت و عصر جمعه هم که زلزلهاي به قدرت ۴.۸ ريشتر روي داد که قدري نگراني در مناطق ايجاد کرد البته جاي نگراني نيست و تخليه شدن انرژي زمين ما را از زلزلههاي بعدي مصون نگه ميدارد.
پورمحمدي افزود: تعدادي از خانوادهها که امکاناتي داشتند و خانههايشان را بازسازي کردند، آسيب جدي نديدند، اما اغلب خانههاي تخريب شده کاهگلي و ساکنان آن افراد کم بضاعت هستند.
او در ادامه با مقايسه تعداد تلفات زمين لرزه ميانه با ديگر زمين لرزههاي رخ داده در کشور، گفت: بزرگ بودن وسعت ميانه، کم بودن جمعيت روستايي و پراکنده بودن روستاهاي اين شهرستان از عمده علل کم بودن تلفاتي زمين لرزه در اين منطقه است.
استاندار آذربايجان شرقي اظهار کرد: طبق آخرين آمار ۱۵۰۰ واحد مسکوني و برخي واحدهاي عمومي در اين زمين لرزه تخريب و تعداد زيادي از احشام نيز تلف شدند که پس از ارزيابيها شروع به بازسازي واحدهاي آسيب ديده ميشود.
او با اشاره به برطرف شدن مشکلات در حوزه زيرساختي و برقرار بودن ارتباط در مناطق زلزله زده گفت: مشکلات موجود در زيرساختهايي مانند آب، برق و گاز و مشکلات در محورهاي مواصلاتي برطرف شده و اکنون ارتباط برقرار است.
بازار