ايرنا- رئيس گروه بهبود تغذيه مرکز بهداشت قم گفت: حدود ۷۰ درصد مردم قم داراي اضافهوزن و چاق هستند، درحاليکه ميانگين کشوري ۵۰ تا ۵۵ درصد است.
علياکبر حقويسي افزود: مردم شهر قم ازنظر وزن در وضعيت خوبي نميباشند و چاقي که ريشهايترين علتهاي بيماريهاي غيرواگير است، در اين شهر فراواني بالايي دارد، بهطوريکه قم از اين نظر جزو پنج استان نخست کشور است.
وي بيان کرد: براي کنترل بسياري از بيماريهايي که به چاقي ارتباط دارد، نيازمند مشارکت مردم هستيم و اگر مردم آموزشها را رعايت نکنند، مبتلا به بسياري از بيمارهاي غيرواگير ازجمله ديابت، پرفشاريخون، اختلالات چربي خون و کبد چرب ميشوند.
وي به شهروندان توصيه کرد: براي کنترل وزن و بهبود وضعيت تغذيه به مراکز جامعه سلامت مراجعه کنند و از خدمات مشاورهاي تغذيهاي رايگان ارائهشده توسط کارشناسان تغذيه اين مراکز استفاده نمايند.
حقويسي تاکيد کرد: يکي از راهکارهاي پيشگيري از اضافهوزن، چاقي و بيماريهاي غيرواگير، فعاليت بدني است و هر فرد بايد بهطور متوسط روزانه ۳۰ دقيقه ورزش نمايد.
وي افزود: برخي مواد غذايي ازجمله روغنها، مواد قندي و تنقلات ازجمله شکر، سوهان، شکلات، بستني، کيک و کلوچه و انواع غذاي فوري باعث اضافهوزن و چاقي ميشود.
وي با تاکيد بر رعايت سبک زندگي اسلامي و ايراني، افزود: ساعت خواب يکي از مهمترين مسائلي است که بايد رعايت شود، زيرا ديرخوابيدن و ديربيدار شدن از عوامل سوقدهنده چاقي است.
رئيس گروه بهبود تغذيه مرکز بهداشت قم بيان کرد: از ديدگاه علمي بين شام خوردن و خوابيدن بايد سه تا پنج ساعت فاصله زماني باشد و از سوي ديگر هرچه غذا بيشتر جويده شود به سلامت بدن کمک مينمايد.
وي گفت: افرادي که قصد دارند وزن خود را کاهش دهند، آب بيشتري مصرف کنند، زيرا آب انرژي ندارد و به کنترل اشتها و وزن کمک ميکند.
وي خاطرنشان کرد: برخي افراد بهويژه خانمها به اندازه کافي آب و مايعات نميخورند و اين مساله باعث پايين آمدن فشار خون و خوردن مواد قندي و شيرني ميشود.
به گفته حقويسي، اگر انرژي دريافتي از مواد غذايي با انرژي مصرفي به دليل فعاليت بدني مساوي باشد، وزن فرد طبيعي است و درصورتيکه انرژي بيشتري دريافت نمايد و کمتر مصرف کند، منجر به چاقي خواهد شد.
وي با اشاره به اينکه چاقي و لاغري افراد با فرمول بي ام آي(توده بدني) سنجيده ميشود، بيان کرد: در اين فرمول وزن بر حسب کيلوگرم تقسيمبر مجذور قد برحسب متر ميشود.
وي ادامه داد: اگر عدد بهدستآمده زير ۱۸.۵ باشد فرد لاغر است، بين ۱۸.۵ تا ۲۴.۹ فرد طبيعي است، بين ۲۵ تا ۲۹.۹ باشد فرد اضافهوزن دارد، اگر ۳۰ به بالا باشد چاق، ۳۰ تا ۳۴.۹ چاقي درجهيک، ۳۵ تا ۳۹.۹ چاقي درجه ۲ و عدد ۴۰ به بالا چاقي درجه سه محسوب ميشود.
حقويسي اضافه کرد: براي پيشگيري از چاقي و کنترل اضافهوزن، افرادي که دچار چاقي درجهيک هستند بايد در کنار برنامه غذايي مناسب، فعاليت بدني متعادلي نيز داشته باشند.
وي افزود: براي چاقي درجه ۲ و سه نيز توصيه ميشود در کنار رژيم غذايي و فعاليت بدني مناسب، به متخصص مربوطه مراجعه و خدمات لازم را دريافت نمايند.
وي با تاکيد بر رژيم غذايي متنوع و متعادل همراه با استفاده از تمام گروههاي غذايي، به شهروندان توصيه کرد: براي داشتن وزن بهتر، برنامه غذايي متناسب و منظم همراه با فعاليت بدني داشته باشند.
رئيس گروه بهبود تغذيه مرکز بهداشت ادامه داد: افرادي که چاق هستند و اضافه وزن دارند، بايد مواد غذايي با سطح کالري پايين از جمله سبزيها، سالادها و ميوهها مصرف نمايند.
بازار