ايرنا/ جانشين معاونت ميراث فرهنگي اداره کل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي خراسان رضوي از ثبت ملي خوراک محلي فتير مسکه عشاير اين استان خبر داد.
احسان زهرهوندي جانشين معاونت ميراث فرهنگي اداره کل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي خراسان رضوي اظهار داشت: فتير مسکه، خوراکي بهاري و ويژه فصل شيردوشي در ييلاق است که از گذشته تاکنون روستاييان و به ويژه عشاير، جهت پذيرايي از مهمانان خويش در هاوار (همياري گروهي) يا مراسمي مانند شيردوشي، پشمچيني و قوچگذار اين خوراک را تهيه و به همراه دوغ مشک ميل ميکنند.
وي افزود: فتيرمسکه از دو واژه فتير و مسکه تشکيل شده است، فتير يکي از نانهاي مهم اقوام ايراني است که خمير آن بدون مايه زدن تهيه ميشود و بر روي ساج يا در تنور پخته ميشود. مسکه نيز يک واژه کهن ايراني به معني کره است، بنابراين فتيرمسکه خوراکي شامل فتيرهاي آغشته به کره تازه گوسفندي و خاک قند يا شکر است و مواد لازم براي تهيه و استفاده خوراک فتيرمسکه آرد، آب، کره تازه گوسفندي، خاک قند يا شکر و دوغ است.
جانشين معاونت ميراث فرهنگي خراسان رضوي افزود:با توجه به پيشينه چند صد ساله عشاير در شمال خراسان، به طور قطع پيشينه اين خوراک به صدها سال پيش باز ميگردد اما با توجه به نبود منابع مکتوب، با انجام مصاحبههاي فراوان انجام شده از کهنسالان عشاير و روستايي و همچنين مشاهده روش پخت اين خوراک در مناطق مختلف عشاير شمال خراسان، پيشينه اين خوراک را دست کم تا ۲۰۰ سال پيش ميتوان با قطعيت نشان داد.
زهرهوندي اضافه کرد: اين خوراک در استانهاي خراسان رضوي و شمالي، شهرهاي کلات، درگز، چناران، قوچان، فاروج، شيروان، بجنورد، آشخانه، اسفراين، نيشابور، کلات، درگز، سبزوار، روستاها و بنههاي عشايري اطراف اين شهرها پخته ميشود.
بازار