ايرنا/ سرپرست هيات باستان شناسي پروژه تعيين عرصه و پيشنهاد حريم «موشهلان» در استان البرز گفت: علاوه بر لايههاي باستاني، دادههاي سفالي و استخواني متعلق به هزاره پنجم از ميلاد، ۶ ظرف کامل سفالي که احتمالا متعلق به يک تدفين هزاره پنجمي است، در اين محوطه کشف شد.
سياوش سراقي سرپرست هيات باستان شناسي پروژه تعيين عرصه و پيشنهاد حريم «موشهلان» در استان البرز با اعلام اين خبر گفت: موشه لان تپه (اسماعيل آباد) يکي از محوطه هاي شاخص هزاره پنجمي حوزه فلات مرکزي است که در استان البرز، شهرستان ساوجبلاغ، دهستان سعيدآباد، ۳ کيلومتري غرب روستاي اسماعيل آباد و در شمال شرق روستاي احمدآباد واقع شده است.
اين باستان شناس با بيان اينکه موشه لان تپه براي نخستين بار در سال ۳۷-۱۳۳۶هجري شمسي و سپس در سال ۱۳۵۶ توسط معصومه نوايي مورد کاوش قرار گرفت.
سراقي تصريح کرد: با توجه به مطالعات صورت گرفته در اين محوطه ۱۰ طبقه معماري، گورها و داده هاي سفالي متعلق به هزاره پنجم و چهارم قبل از ميلاد شناسايي شده و به طور کلي مي توان گفت ضخامت آثار باستاني موشه لان تپه حدود ۶.۷۰ متر است.
او اظهار داشت: اين محوطه باستاني در تاريخ ۱۳۵۶/۱۰/۵ به شماره ۱۵۴۴، توسط يزدان کوشافر در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيد و در سال۱۳۸۷ با پلاک ثبتي ۸۲ اصلي به تملک سازمان ميراث فرهنگي درآمده و در سال ۱۳۸۱ توسط ابوالقاسم حاتمي سرپرست هيات بررسي و شناسايي شهرستان ساوجبلاغ مورد بررسي قرار گرفت.
سراقي موقعيت جغرافيايي (واقع شدن در مسير کريدور طبيعي دشت تهران – قزوين)، وسعت استقرار و ضخامت قابل توجه نهشته ها باستاني و وجود آثار فرهنگي از هزاره پنجم و چهارم پيش از ميلاد را سبب اهميت اسماعيل آباد در مطالعات باستان شناختي کشور به ويژه حوزه فلات مرکزي دانست.
وي گفت: در حال حاضر با گسترش و توسعه روزافزون بافت روستايي، عبور جاده آسفالته، لوله هاي گاز، تيرهاي انتقال برق در روي عرصه در ضلع شمالي و غربي و ساخت و سازهاي غير مجاز (پروژه ويلا سازي) اهالي منطقه به خصوص در ضلع شرقي و جنوبي، تپه در شرايط حفاظتي نامناسبي قرار گرفته است.
سرپرست هيات باستان شناسي تصريح کرد: از اين رو جهت مشخص کردن وضعيت عرصه و حريم موشه لان تپه و ارايه ضوابط حفاظتي مناسب براي آن، هياتي با مجوز پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري عمليات گمانه زني به منظور تعيين عرصه و پيشنهاد حريم محوطه تاريخي موشه لان تپه را آغاز کرد.
سراقي گفت: هيات باستان شناسي عمليات تعيين عرصه را با ايجاد ۲۶ گمانه پيرامون محوطه در اضلاع مختلف انجام داد که خوشبختانه در نتيجه اين گمانه زني علاوه بر لايه هاي باستاني، داده هاي سفالي و استخواني متعلق به هزاره پنجم پيش از ميلاد، ۶ ظرف کامل سفالي احتمالا متعلق به يک تدفين هزاره پنجمي شامل ظروف پايه دار، خمره هاي سفالي و ظروفي با آبريز ناوداني شکل قرمز با نقوش هندسي و حيواني (نقش بز) دوره چشمه علي که در نوع خود منحصر بفرد بوده به دست آمد.
اين باستان شناس در پايان خاطرنشان کرد: پژوهش حاضر نشان داد که بر خلاف توپوگرافي محوطه و اظهار نظرهاي گذشته ابعاد محوطه بيش از آن چيزي است که قبلا ارائه شده و محوطه موشه لان تپه در جهت شرقي–غربي کشيده شده و متاسفانه بخش عمده اي از آن در ضلع غربي به طور کلي تسطيح شده و توسط اهالي منطقه به باغات و پروژه ويلا سازي اختصاص يافته است.
بازار