تابناک/ دريانوردان بزرگي داشتيم، در روزگاري که هنوز دريانوردي جسارت بسياري ميخواست.
ايرانيان مسلمان به ويژه از قرن سوم هجري به بعد، با کشتيهاي مدرن خودشان، چهارگوشه دنياي شناخته شده آن روز را به هم متصل کرده بودند؛ شيوه آنها در مسيريابي و استفاده از ستارهها، باعث دقت فوقالعاده دريانوردان کارکشته ايراني در يافتن راههاي جديد دريايي شد و اينگونه بود که بازرگانان سرزمين ما، توانستند کالا و فرهنگ غني خودشان را از سواحل شرقي آفريقا تا جزاير اسرارآميز مالايا در جنوب شرقي آسيا، منتشر کنند؛ اما در بين اين دريانوردان شجاع، تعدادي خطشکن حضور داشتند که سفر را نه فقط از جنبه يافتن مسيرهاي تجاري، بلکه براي ارتباطات فرهنگي و شناخت تمدنهاي دوردست دنبال ميکردند و سليمان سيرافي يکي از آنها بود.
شواهد تاريخي نشان ميدهند که وي اوايل قرن سوم هجري، سفر خود را در کسوت يک بازرگان دريانورد از بندر سيراف(بوشهر فعلي) که زادگاهش نيز بود، آغاز کرد و پس از تحمل مشقت بسيار و عبور از اقيانوس هند، مسيري کوتاهتر و جديد براي ارتباطات دريايي يافت.
او چنان اين مسير را به دقت در کتاب خود، «اخبار الصين و الهند» درج کرد که قرنها بعد، دريانوردان اروپايي با استفاده از همين کتاب، به مسيريابي در اقيانوس هند پرداختند. سليمان سيرافي گزارش مفصلي درباره مشاهدات خود در هند، چين و جزاير مالايا به دست دادهاست که در زمره مهمترين اسناد تاريخ دريانوردي و جهانگردي ايرانيان قرار دارد.
احتمالاً او کتابش را در سال 229 هـ.ش (236 هـ.ق) همزمان با حکومت طاهريان در ايران، به رشته تحرير درآوردهباشد. فيلم «راه آبي ابريشم»، به کارگرداني محمد بزرگنيا، با اقتباس از داستان زندگي سليمان سيرافي در سال 1388 ساخته شد؛ هرچند که روايت اين فيلم، بيشتر مبتني بر خيال فيلمنامهنويس است؛ زيرا درباره زندگي سليمان، اطلاعات زيادي در دست نيست.
بازار