برترينها/ زندهياد سيروس گرجستاني بازيگر تئاتر، سينما و تلويزيون که روز پنج شنبه درگذشت، از بازيگران محبوبي بود که طي سالهاي طولاني فعاليت، کمتر حاشيه داشت. او که بيشتر از هرچيز با سريالهاي طنز تلويزيون براي مخاطبان شناختهشده است، بيشتر از 50 سال کار هنري انجام داد و در شمار زيادي آثار سينمايي و تلويزيوني، بيشتر نقشهاي مکمل و گاه اصلي بازي کرد. در گزارش امروز نگاهي داريم به پنج اثر شاخص و بهيادماندني از اين هنرمند.
زندهياد سيروس گرجستاني بازيگر تئاتر، سينما و تلويزيون که روز پنج شنبه درگذشت، از بازيگران محبوبي بود که طي سالهاي طولاني فعاليت، کمتر حاشيه داشت. او که بيشتر از هرچيز با سريالهاي طنز تلويزيون براي مخاطبان شناختهشده است، بيشتر از 50 سال کار هنري انجام داد و در شمار زيادي آثار سينمايي و تلويزيوني، بيشتر نقشهاي مکمل و گاه اصلي بازي کرد. در گزارش امروز نگاهي داريم به پنج اثر شاخص و بهيادماندني از اين هنرمند.
نگاهي به ماندگارترين نقشهاي «هاشم آقا»
امام علي(ع)، 1375-1370
اين مجموعه ماندگار به کارگرداني داوود ميرباقري، نخستين تجربه سريالسازي ديني در بستر تاريخ صدر اسلام در تلويزيون است که بعدها با «ولايت عشق» و «مختارنامه» ادامه يافت. زندهياد سيروس گرجستاني در اين سريال در نقش فرعي پدر شخصيت «قطام» که به «اباقطام» معروف بود، بازي ميکرد. اين شخصيت در بخشهايي از داستان اين مجموعه، نقش پررنگي داشت. حضور اين شخصيت در درام مجموعه لازم و مهم بود زيرا يکي از نمايندههاي مردم کوفه در سريال محسوب ميشد و انتخابها و سرنوشت او، فهم تحولات کوفه و مردم اين شهر را براي مخاطب ممکن ميکرد. بازي زندهياد گرجستاني در مجموعه «امام علي(ع)» بهيادماندني است.
کيف انگليسي، 1378
مجموعه «کيف انگليسي» به کارگرداني سيدضياءالدين دري يکي از آثار شاخص و ماندگار تلويزيون در دهه 70 است. زندهياد سيروس گرجستاني در اين سريال، در نقش «بهادر خان افراشته» جلوي دوربين رفت که نقش فرعي، ولي مؤثر در درام سريال بود. اين شخصيت که خان شهر محسوب ميشد و در ابتداي سريال، وکيل شهر در مجلس بود، از شخصيتهاي منفي اصلي قصه بود و تقابل وي با «اديبان» شخصيت اصلي داستان، تماشايي از آب درآمده بود. گرجستاني در اين سريال، اين نقش را که قرار بود شخصيتي باابهت، حيلهگر و زورگو باشد، به يک کاراکتر جذاب و ديدني تبديل کرد.
متهم گريخت، 1384
مجموعه طنز «متهم گريخت» به کارگرداني رضا عطاران، يکي از مهم ترين خاطرات مخاطبان تلويزيون در سالهاي اخير از زندهياد سيروس گرجستاني است. او در اين سريال در نقش اصلي بازي ميکرد؛ «هاشم آقا» که به همراه خانوادهاش به تهران مهاجرت ميکند. اين مجموعه يکي از پربينندهترين سريالهاي رمضاني تاريخ تلويزيون محسوب ميشود و هنوز هم وقتي از قاب شبکههايي چون آيفيلم و تماشا روي آنتن ميرود، ديدني است. «هاشم آقا» دومين تجربه شاخص در تيپ مرد خانوادهدوست طبقات پايين است که با مشکلات مالي فراواني دستوپنجه نرم ميکند و همراه با «آقا ماشاءا...» سريال «خانهبهدوش» ماندگار شده است.
شهريار، 1386-1384
مجموعه تلويزيوني «شهريار» يکي از آخرين کارهاي شاخص کمال تبريزي و از مجموعههاي ديدني دهه 80 تلويزيون است. زندهياد سيروس گرجستاني در اين سريال که به زندگي محمدحسين شهريار شاعر نامدار ايراني ميپردازد، در نقش ميان سالي و پيري «شهريار» بازي کرد. گرجستاني با ايفاي نقش اين چهره شاخص زبان و ادب فارسي در اين سريال بهيادماندني، خوش درخشيد و بسيار تحسين شد. خودش درباره ايفاي نقش در اين سريال گفته بود: «من پدرم را در نقش شهريار بازي کردم؛ شهريار شباهت عجيبي به پدرم داشت.» بعد از گذشت بيشتر از يک دهه از اين سريال، هنوز هم بسياري از مخاطبان سيروس گرجستاني را با ايفاي نقش در اين مجموعه با عنوان «شهريار» ميشناسند.
زن بابا، 1389
مجموعه «زن بابا» به کارگرداني سعيد آقاخاني، در مجموع سريال قابل قبولي محسوب ميشود اما در برههاي روي آنتن رفت که سريالهاي طنز شاخصي پخش نميشد و به همين دليل، حسابي ديده شد. زندهياد سيروس گرجستاني در اين سريال در نقش اصلي «عزيز بنيآدم» ،بازي کرد و پدر چندين فرزند بود که همسرش را از دست داده بود. پيرنگ اصلي سريال به نوعي ماجراي ازدواج مجدد او بعد از سالها بود. «زن بابا» که با الهام از آثار رضا عطاران، اين بار طبقه متوسط شهري را به تصوير ميکشيد، مضاميني چون تنهايي سالمندان و... داشت.
بازار