طنین مهاجرت در شرق کشور؛ «بیآبی» ۱۸۰۰ آبادی را خالی از سکنه کرد

فارس/ مديرعامل شرکت آب منطقهاي خراسانجنوبي با بيان اينکه ۴۷ درصد از روستاهاي خراسانجنوبي بهدليل نبود آب خالي از سکنه شدند، گفت: سه هزار و ۷۰۰ روستاي موجود در استان طي ۱۹ سال گذشته به يک هزار و ۷۰۰ روستا کاهش يافته است.
احمد قندهاري، مديرعامل شرکت آب منطقهاي خراسانجنوبي از وجود تعداد سه هزار و ۷۵۵ حلقه چاه، دو هزار و ۸۵۴ چشمه و شش هزار و ۹۴۴ قنات در استان خراسانجنوبي خبر داد.
وي بيان داشت: ميانگين بارندگي در خراسانجنوبي تا ابتداي تيرماه امسال ۱۶۸.۸ ميلي متر بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته که ۱۴۸.۶ ميليمتر بوده به ميزان ۱۴ درصد رشد داشته است.
مديرعامل شرکت آب منطقهاي خراسانجنوبي با بيان اينکه ۳۳ محدوده مطالعاتي در سطح استان وجود دارد که هشت محدوده ممنوعه بحراني، ۱۸ محدوده ممنوعه و ۹محدوده آزاد است، تصريح کرد: در راستاي صيانت از منابع آبي استان از سال ۹۳ تاکنون هشت محدوده مطالعاتي به محدوده هاي ممنوعه استان اضافه شده است.
قندهاري متوسط مصرف آب در هر شبانهروز به ازاي هر فرد، در روستاهاي استان را ۱۵۰ ليتر، در شهرها ۲۰۸ ليتر و در شهرهاي گرمسيري ۲۴۵ ليتر اعلام کرد و گفت: در بخش روستايي، دو برابر متوسط کشور مصرف ميکنيم.
وي با بيان اينکه ۴۷ درصد از روستاهاي خراسانجنوبي بهدليل نبود آب خالي از سکنه شدند يعني از سه هزار و ۷۰۰ روستاي موجود در استان طي ۱۹ سال گذشته به يک هزار و ۷۰۰ روستا کاهش يافته است، گفت: همچنين ۵۰ درصد از قنوات استان طي ۱۰ سال اخير خشک شده است.
مديرعامل شرکت آب منطقهاي خراسانجنوبي با اعلام اينکه ۶۰ درصد جمعيت استان در خشکسالي شديد و تنش آبي شديد قرار دارد، مطرح کرد: نياز آب استان را تا سال ۱۴۲۵ احصا کرديم و در برخي شهرهاي استان پکيج تهيه و براي آبرساني آب شرب چاه زديم و تجهيز کرديم اما مشکل اساسي نبود رديف ملي براي آبرساني در استان است.
قندهاري کسري مخازن آبهاي زيرزميني استان در سال آبي جاري را ۱۱۳ميليون مترمکعب اعلام کرد و افزود: دشتهاي سرايان با کسري ۱۶ ميليون، بشرويه با کسري ۱۰ ميليون و دشتهاي بيرجند، دستگردان و مختاران با کسري شش ميليون مترمکعب داراي بيشترين کسري مخزن هستند.
وي تصريح کرد: متوسط افت استان نيز ۲۱ سانتيمتر است که دشتهاي سده با ۶۵ سانتيمتر، خضري با ۵۸ سانتيمتر و دشتهاي سرايان و بيرجند با ۴۴ سانتيمتر بيشترين افت را دارند.
مديرعامل شرکت آب منطقهاي خراسانجنوبي به طرح انتقال آب از درياي عمان اشاره کرد و گفت: اجراي طرح انتقال آب درياي عمان به استانهاي شرقي کشور شامل سيستانوبلوچستان، خراسانجنوبي و خراسانرضوي امسال آغاز ميشود.
قندهاري با تأکيد بر اينکه طبق برنامهريزيها بايد تا سال ۱۴۰۵ طرح انتقال آب از درياي عمان به خراسانجنوبي اجرا شود که متأسفانه از برنامه عقب هستيم، عنوان کرد: در حال حاضر ۶۳۰ کيلومتر خط انتقال آب از دشت مختاران، درميان، طبس و آهنگران در دست اجرا است.