ماجرای کافی شاپ و آتش سوزی نارنجستان قوام شیراز

ايلنا/ درحالي که شامگاه جمعه شاهد وقوع آتشسوزي در مجموعه تاريخي نارنجستان قوام شيراز بوديم، مسئولان ميراث فرهنگي تاکيد دارند، سازهاي که به منظور بهرهبرداري در حوزه گردشگري در اين مجموعه ساخته شده است، مورد تاييد ميراث فرهنگي نيست.
شامگاه جمعه ۱۷ مردادماه بود که خبرها از وقوع آتشسوزي در حياط مجموعه تاريخي نارنجستان قوام شيراز حکايت کردند. آتشسوزي که در کافيشاپ داير شده در حياط اين مجموعه آغاز و دليل آن نيز اتصال سيمهاي برق گزارش شد.
هرچند بر اثر اين آتشسوزي به عمارت تاريخي و موزه آسيب نرسيد اما تعدادي از درختان باغ نارنجستان آسيب ديدند. بناي نارنجستان در سال ۱۳۴۵ خورشيدي به دانشگاه شيراز اهدا شد و بين سالهاي ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۸ خورشيدي مورد استفاده موسسه آسيايي، تحت سرپرستي پروفسور آرتور اپهام پوپ، ايرانشناس معروف بود.
عبدالرضا نصيري، معاون ميراث فرهنگي اداره کل ميراثفرهنگي، گردشگري و صنايعدستي استان فارس در اين خصوص گفت: هرچند قصد ندارم بگويم ايجاد زيرساختهاي گردشگري در بناهاي تاريخي، نامناسب است اما بايد توجه داشت تمام اين امور بايد ضابطهمند انجام شود. معتقد هستيم زيرساختهاي گردشگري يکي از نيازهاي بناهاي تاريخي است اما قطعا نوع انتخاب مکان بخش گردشگري در مجموعه تاريخي بسيار اهميت دارد چراکه اگر زماني اتفاق در اين بخش بيفتد بايد تدابيري انديشيده باشيم که به ميراث فرهنگي و بناي تاريخي آسيب وارد نکند يا اين آسيب حداقل باشد.
او ادامه داد: از همان ابتداي امر با ايجاد فضاي گردشگري در وسط مجموعه باغ نارنجستان قوام موافق نبوديم. هيچگاه مجوز فعاليت اين کافيشاپ را نداديم اما از آنجا که نارنجستان قوام از زيرمجموعههاي دانشگاه شيراز است، از اين رو برخي اوقات شاهد وقوع اتفاقات و تغييراتي در اين مجموعه بوديم و هستيم که مورد قبول و تاييد ميراث فرهنگي نيست و ما باهم اختلاف نظر در اين خصوص داريم و با وجود نامهنگاريهاي متعدد تاکنون به نتيجه مطلوب نرسيدهايم.
نصيري تصريح کرد: در بيشتر مواقع وقوع تناقضات و عدم همکاري متوليان مجموعههاي تاريخي با ميراث فرهنگي قائم به شخص است چنانکه اگر مديريت علاقمند به تعامل و ميراث فرهنگي باشد قطعاً با بروز چنين مشکلاتي روبرو نخواهيم شد. در اين ميان چندين مورد ديگر در نارنجستان مورد تاييد مديران اين مجموعه است که با مخالفت ميراث فرهنگي روبرو شده از آن جمله ميتوان به ساخت ديوار جانپناه به سمت خيابان اشاره کرد که بدون مجوز ساخته شده. هرچند، چند سال است جلوي اين سازه که نيمه کاره رها شده، گرفته شده و مجموعه دانشگاه نيز به دليل هزينهاي که براي ساخت اين جانپناه کرده حاضر به برداشتن آن نيست اما ميراث فرهنگي اصرار به تخريب آن دارد چراکه به اصالت بنا صدمه زده است و بايد به وضعيت گذشته بازگردانده شود.
او با اشاره به آنکه در وسط مجموعه باغ نارنجستان قوام شاهد ساخت دو سازه روبروي يکديگر هستيم که بر اثر آتشسوزي جمعه شب يکي از اين سازهها سوخت، گفت: طي بازديدي که از مجموعه نارنجستان داشتيم، شاهد آن بوديم که همان اتفاقي که براي يکي از اين بخشها افتاد و دچار حريق شد، ميتواند براي سازه ديگر نيز اتفاق بيفتد. قطعاً درخواست خواهيم کرد، هر دو سازه از وسط فضاي سبز مجموعه نارنجستان قوام جمعآوري شوند. هرچند اين آتشسوزي به بناي تاريخي و موزه آسيبي وارد نکرد و فقط تعدادي از درختان آسيب ديدند اما نبايد فراموش کرد که چنين اتفاقاتي ميتواند شرايط، بناي تاريخي را تحتالشعاع قرار دهد. بايد جلوي وقوع چنين حوادثي گرفته شود. اين سازه با يک چادر که جديدا در کنار آن ساخته شده، مجاور است و اگر آتش به آن بخش سرايت ميکرد قطعاً به عمارت اصلي ميرسيد.
معاون ميراث فرهنگي استان فارس همچنين در خصوص مرمتهاي اخير مجموعه ميراث جهاني تخت جمشيد و چالشهايي که در اين خصوص شاهد هستيم، گفت: باتوجه به اينکه اين مجموعه يک پايگاه ميراث جهاني است و مديريت مستقل دارد و بيشتر امور آن در شوراهاي فني و راهبردي در سطح کشور مورد بررسي قرار ميگيرد و معمولاً موضوعات آن در حوزه استاني آن مطرح نميشود از اينرو بهتر است مديريت پايگاه پاسخگوي فعاليتهاي اين مجموعه باشد. ضمن آنکه اگر مسائل مربوط به اين ميراث جهاني در شوراهاي راهبردي و فني مورد بررسي قرار نگرفته باشد تخلف صورت گرفته. با اين وجود، معتقد هستيم مديريت اين مجموعه امور را بر اساس قوانين و اصول پيش ميبرد.