آیینهای محرم در کردستان
فارس/ امسال محرم در کردستان رنگ و بوي خاصي دارد، امسال آيينهاي سنتي محرم در اين استان فرهنگي به گونهاي ديگر برگزار ميشود، به دليل پيشگيري از شيوع ويروس کرونا، بجاي پختن آش نذري، بستههاي معيشتي توزيع ميشود و مردم به نحو ديگري نيازمندان را در عزاي امام حسين شريک ميکنند.
محرم نماد وحدت ميان مسلمانان جهان به شمار مي رود و نمونه آن عزاداري شيعه و سني کنار هم در استانهايي مانند کردستان است.
يکي از بزرگترين نمادهاي دين مبين اسلام، وحدت و برادري ميان مسلمانان اهل تشييع و تسنن است که اين رويه در تمام مناطق مسلماننشين جهان و از جمله استان کردستان به چشم ميخورد.
آيينهاي مذهبي که در استان کردستان و بيشتر شهرها و روستاهاي آن وجود دارد گواه اعتقادات مذهبي مردم اين ديار است که طي هزاران سال مردمان اهل سنت و تشيع در کنار هم و با شور و شکوه خاصي برگزار ميکنند.
يکي از اين آيينهاي مناسبتي که در دهه اول محرم برگزار ميشود آيين طشتگذاري در سريشآباد، تعزيهخواني در روستاهاي قروه، گلگيران در بيجار، نوحهخواني با زبان ترکي آذربايجاني در دلبران و برگزاري سوگواري سرور و سالار شهيدان در تمام مناطق استان با اصالت و فرهنگ اين استان است.
پخت آش نذري، روزهداري در روزهاي تاسوعا و عاشورا، توزيع خرما و شربت در بين دستجات سينهزن و عزادار و شرکت در دستجات عزاداري از جمله مراسمات خاص اهل سنت کردستان در روزهاي تاسوعا و عاشوراي حسيني است.
آيين طشتگذاري در سريشآباد
يکي از مريدان اهل بيت(ع) که ساکن شهر سريش آباد است در مورد آيين طشتگذاري در ايام محرم در اين منطقه ميگويد:از ابتداي دهه محرم مردم اين ديار ۷۲ طشت را در حسينيه و تکايا گرد هم ميآورند و به ياد تشنگان دشت کربلا با کوزههاي گلي بر آن آنها آب ميريزند.
احمد ددهجاني که حالا چندين دهه از عمر خود را در راه اجراي مراسمهاي مذهبي سپري کرده است، اظهار داشت: در آب متبرک طشتها سيبهاي سرخ از قبل شسته شده ريخته ميشود و بعنوان تبرک به عزاداران حسيني داده ميشود چرا که مردم سريشآباد اعتقاد دارند اين آب و سيب به نام امام حسين(ع) متبرک شده است.
اين مريد اهل بيت در مورد برگزاري اين آيين مذهبي تصريح کرد: امسال به دليل شيوع ويروس کرونا مراسم طشتگذاري با رعايت پروتکلهاي بهداشتي اجرا شد.
نذر خون به جاي مراسم بيپايه و اساس
يکي از جوانان شهر سريش آباد که حالا براي چندمين سال است که در نذر خون شرکت ميکند، ميگويد: سالها پيش مردم اين ديار بر اساس باورهاي اشتباه با قمهزني و زخمي کردن خود به عزاداري ايام محرم ميپرداختند.
مصطفي طالبيان در ادامه تصريح کرد: حالا چند سالي است با همت سازمان انتقال خون کردستان نذر خون برگزار ميشود و مردم اين ديار با اداي خون خود به بيماران نيازمند کمک ميکنند و عشق و ارادت خود به سرور و سالار شهيدان امام حسين(ع) را با فرهنگي خاص نشان ميدهند.
مراجعه 468 سريشآبادي براي اهداي خون
مديرکل انتقال خون کردستان گفت: سال گذشته تعداد افراد مراجعهکننده به تيم سيار در شهر سريشآباد در تاسوعا و عاشوراي حسيني را ۴۶۸ نفر اعلام کرد و افزود: آمار مراجعه اهداکنندگان خون در سريشآباد ۱۲ نفر افزايش داشته و از اين تعداد در مجموع ۳۶۸ واحد خون دريافت شده است.
محمدسعيد کريميان افزود: در شهر سريشآباد ۲۶۳ اهداکننده مستمر، ۱۰۵ اهداکننده با سابقه و ۶۲ داوطلب بار اولي اهداي خون در تاسوعا و عاشوراي امسال پذيرش شدند.
وي در خصوص وضعيت اهداي خون در بيجار و سقز عنوان کرد: در دهه اول ماه محرم سال گذشته ۱۶۷ اهداکننده سقزي و ۳۲۶ اهداکننده بيجاري جهت اهداي خون مراجعه کردند که به ترتيب ۱۳۵ و ۲۱۰ واحد خون کامل توسط آنان اهدا شده است.
مديرکل انتقال خون کردستان همچنين اظهار کرد: ۵۴ داوطلب اهداي خون در روزهاي تاسوعا و عاشوراي حسيني به مرکز اهداي خون سنندج مراجعه کردند و در نتيجه حضور آنان ۴۴ واحد خون اهدا و چهار اهداکننده بار اولي نيز به جمع داوطلبان اهداي خون افزوده شد.
نوحهخواني با زبان ترکي در دلبران
روزهاي محرم در شهر دلبران با شور حسيني خاصي برگزار ميشود، يکي از بانيان هيئتهاي مذهبي اين شهر ميگويد: اينجا محرم رنگ و بوي خاصي دارد زنان و مردان بخشي از محصولات باغي و کشاورزي خود را نذر عزاداران حسيني ميکنند و برکت را اين گونه وارد خانه خود ميکنند.
بيبي صغري منتشلو که سالها است آشپز يکي از هيئات عزاداري در شهر دلبران است، تصريح کرد: شيره انگور توليد شده از تاکستانهاي اين منطقه و بلغور گندم مزارع روستاهاي دلبران بعنوان غذاي اصل زائران در پخت حليم نذري مورد استفاده قرار ميگيرد.
اين بانوي دلبراني در ادامه گفت: يکي از ويژگيهاي عزاداري در شهر دلبران، نوحهخواني با زبان ترکي است که سالهاست با شور و شوق حسيني برگزار ميشود و مضمون آن پرداختن به رشادت، مظلوميت، شهادت و از خودگذشتگي ۷۲ شهيد دشت کربلا است.
آيين گلگيران در بيجار
بيجار نيز مانند ساير نقاط کشور در ايام محرم مراسم عزاداري خاصي برگزار ميکند يکي از ساکنان اين شهر مذهبي کردستان ميگويد: مردم اين ديار خاک تميز را با گلاب و آب مخلوط ميکنند و به صورت نمادين آنرا بر سر و صورت خود ميمالند که تداعيکننده عزاداريهاي مردم در دشت کربلا است.
صادق گروسي در ادامه تصريح کرد: تعزيهخواني با گويش خاص منطقه بيجار در بيشتر روستاهاي آن برگزار ميشود و مردم به خصوص قشر جوان با رشادتهاي امام حسين(ع) و يارانش و ستمهاي يزد بن معاويه در قالب تعزيه آشنا ميشوند که يکي از اين آيين ماندگار مذهبي گلگيران است.
نذر همدلي در کردستان
غبارروبي گلزار شهدا، ديدار با خانوادههاي جنگ، کمک به نيازمندان و دهها نمونه ديگر از ديگر آيينهاي مردم کردستان در ايام محرم و سوگواري امام حسين(ع) در تمام مناطق اين استان با اصالت و فرهنگ برگزار ميشود.
امسال محرم در کردستان رنگ و بوي خاصي دارد، امسال آيينهاي سنتي محرم در اين استان فرهنگي به گونهاي ديگر برگزار ميشود، به دليل پيشگيري از شيوع ويروس کرونا، بجاي پختن آش نذري، بستههاي معيشتي توزيع ميشود و مردم به نحو ديگري نيازمندان را در عزاي امام حسين شريک ميکنند.
يک کارشناس مذهبي در اين زمينه ميگويد: معرفي و شناساندن نمادهاي اسلام موجب ريشهدار شدن فرهنگ مسلمانان در تمام جهان ميشود و مراسمهاي دهه محرم نمونهاي از آن است.
سيدصالح ملايي در ادامه افزود: امسال به دليل شيوع ويروس کرونا مراسم عزاداري سرور و سالار شهيدان امام حسين(ع) با سبک خاصي برگزار شد و نمونه آن نذر محصولات بهداشتي و توزيع جيره خشک ميان نيازمندان بود و اين خصلت مردم کردستان نشان داد در هر شرايطي ميتوان مراسم عزاداري ۷۲ شهيد دشت کربلا را برگزار کرد.