افراد هیجانی در بورس متضرر میشوند

ايرنا/ يک کارشناس بورس در خوزستان گفت: افراد هيجاني به دليل نداشتن تخصص، دو عامل اصلي قيمت و زمان را در بازارها بر هم ميزنند و خودشان متضرر ميشوند.
مهران بيات، يک کارشناس بورس در خوزستان اظهار داشت: مردم در سالهاي گذشته دريافتند که هر چه رو به جلو ميروند متاسفانه نرخ تورم باعث کم ارزشي پول داخلي ميشود و به همين دليل براي حفظ قدرت خريد و نيز ارزش پول خود سعي ميکنند وجوه نقد را به دارايي تبديل کنند تا به همراه تورم، سرمايه آنها افزايش يابد که اين پديده را هات ماني يا پول داغ ميگويند.
اين کارشناس بورس افزود: در هات ماني افراد سعي دارند تا اين گوي داغ(ريال) را به دست ديگري بدهند و در مقابل دارايي قابل افزايش با تورم را دريافت کنند؛ اين چرخه در دهه ٨٠ با مسکن و سرمايه گذاري در بخش مسکن، در ابتداي دهه ٩٠ با دلار و ارز و سپس با سپرده هاي بانکي جبران ميشد و از اواسط سال ٩٧ بازار سرمايه مورد هدف هات ماني قرار گرفت.
بيات ادامه داد: اوج اين سرمايه گذاري به ابتداي سال ٩٨ رسيد که طبيعي بود زيرا بازار سرمايه در حال جبران عقب ماندگي خود است؛ پس رفتار مردم بسيار طبيعي بوده و بر اساس سيگنالهاي دريافتي از اقتصاد کلان جامعه است و صد البته شتاب صورت گرفته به وسيله هدايت دولت روز به روز افزايش مييافت که کاملا حرکت عقلايي بوده و در جاي خود قابل بحث و دفاع است.
اين مدرس بورس در دانشگاه در خصوص آموزش پيش از ورود به بازار سرمايه بيان کرد: ورود به هر بازاري بدون کسب دانش و تجربه کاملا اشتباه است مگر آنکه از دانش افراد مورد اعتماد و با تجربه استفاده گردد؛ طبيعي است که در بازارهايي که افراد هيجاني و بدون بررسي وارد شوند در مقاطعي محاسبات آن بازار را به هم خواهند زد ولي نهايتا افراد حرفهاي بازار باعث در مسير قرار گرفتن سايرين نيز ميشوند که اين امر ممکن است با جراحي(ضرر مالي) افراد هيجاني همراه شود. اين تجربه بارها در بازارها به وجود آمده است.
بيات با بيان اينکه قيمت در زمان، دو فاکتور اصلي هر بازار است، تصريح کرد: اين يعني چه قيمتي در چه زماني، که اين نشان از تعادل دارد. اين مفهوم بسيار تخصصي و داراي تکنيکهاي پيشرفته است؛ به طور مثال در آن زمان دلار به ۲۰ هزار تومان نرسيده بود لذا قيمت از زمان خود جلوتر بود و حباب قيمتي به وجود مي آيد.اما زماني که قيمت و زمان در تعادل باشند به اعتقاد بازار اين قيمت در اين زمان داراي تعادل است. لذا هر چيزي که اين تعادل را به هم بزند حباب منفي يا مثبت را به وجود خواهد آورد که شاخص بورس از اين امر مستثنا نيست.
بيات با بيان اينکه براي بازي بزرگان بايد انديشه و فکر را نيز بزرگ کرد و آموزش ديد، يادآور شد: مبحث تورم و سرمايه گذاري در ايران قطعا رابطه مستقيم دارند، البته نوع سرمايه گذاري در هر مقطعي ممکن است متفاوت باشد مثلا در دهه ٨٠ ملک و ابتداي دهه ٩٠ طلا و ارز و اکنون بازار سرمايه است. پس براي فرار از تورم بهترين حالت سرمايه گذاري است اما سرمايه گذاري هوشمند، بدين معنا که بازارها را انکار نکنيم.
وي افزود: متاسفانه برخي افراد مثلا در بازار ملک فعال هستند و موقع رشد بازار بورس آن را منکر مي شوند يا به عکس؛ سرمايه گذار حرفه اي و هوشمند با استراتژي وارد مي شود و هيچوقت با سرمايه گذاري هاي خود اخوت و برادري نميبندد بلکه از استراتژي خود پيروي ميکند.
بيات ضمن توصيه به ورود به بازار سرمايه يادآور شد: نه تنها در اين شرايط بلکه در همه زمانها با ديد ملي توصيه به سرمايه گذاري در بازار بورس را دارم اما بايد توجه داشت نوسان گيري ممکن است لازم باشد که در مقاطعي به بازارهاي ديگر توجه کنيم. در حال حاضر نيز بورس را در ميان مدت توصيه مي کنم و احتمالا نوساناتي در هنگام انتخابات آمريکا در بازارها مشاهده شود که بسته به استراتژي فردي مي تواند با تغيير همراه باشد و براي کسب اطلاعات بيشتر توصيه مي شود از دورههاي آموزشي در اين زمينه ها استفاده شود.
وي در خصوص نقش دولت در بازار سرمايه اظهار کرد: دولت به طور مستقيم در بورس دستکاري نميکند اما سياستگذاريهاي دولت قطعا در بورس تاثير دارد؛ بالاخره همه دولتها نقش پررنگي در بازار سرمايه خود دارند.
حجم ورود نقدينگي به بورس در سال ۹۸ حدود ۳۰ هزار ميليارد تومان بود، اين در حالي است که در سه ماه ابتدايي سال جاري ميزان ورود پول به ۵۰ هزار ميليارد تومان رسيد.
اقبال سرمايهگذاران به بازار سرمايه و تمايل براي ورود سرمايههاي خود به اين بازار باعث شده تا از ابتداي سال جاري تاکنون يک ميليون و ۲۴۰ هزار کد بورسي صادر شود و جمعيت کل سهامداران ايران به مرز ۱۲ ميليون نفر نزديک شده است.