فتاتو میراث طبیعی میلیون ها ساله گیلان ثبت ملی شد

ايرنا/ معاون ميراث فرهنگي اداره کل ميراث فرهنگي،گردشگري و صنايع دستي گيلان بيان کرد: جنگل فتاتو خمام از آخرين نمونه هاي باقيمانده جنگل هاي هيرکاني در فهرست ملي ميراث طبيعي به ثبت رسيد.
ولي جهاني معاون ميراث فرهنگي اداره کل ميراث فرهنگي،گردشگري و صنايع دستي گيلان اظهار داشت: ثبت جنگل فتاتو، به عنوان اولين گام در راستاي پاسداري و حفاظت از اين اثر ارزشمند طبيعي است که با پشتوانه هاي قانوني و اطلاع رساني عمومي، اقدامات لازم در چهارچوب ارزش هاي اين اثر صورت خواهد پذيرفت.
وي خاطرنشان کرد: پرونده ۱۹ اثر ميراث طبيعي گيلان براي ثبت در فهرست آثار ملي کشور به دبيرخانه شوراي ثبت وزارتخانه ارسال و مقرر شده اين پرونده ها مطرح، و در صورت تاييد نسبت به ثبت آنها اقدام شود.
وي ادامه داد: بيشتر اين آثار طبيعي آبشارهاي واقع در جنگلهاي هيرکاني است که از آن جمله مي توان به آبشارهاي سياهمزگي، دودوزن، زمرد، دريابنناو، ريوو، لوشکي، شيلهوشت و همچنين به باغ گياه شناسي لاهيجان، اولين باغ چاي ايراني و غارهاي ديارجان ۲، بز طلا بويه، رز گردن، گنج خانه، کوه شاه معلم، درخت چنار کهنسال نذره دار ماسوله، درخت کهنسال کوه نمدار روستاي سياهدشت بن، درخت آزاد لگموج و دو رويشگاه گل گاوزبان اشاره کرد.
جهاني تصريح کرد: جنگل فتاتو واقع در شهرستان رشت، بخش خمام، بخشي از آخرين نمونه هاي باقيمانده جنگل هاي هيرکاني از نوع جلگه اي و از توسکاستانهاي قشلاقي حاشيه درياي کاسپين در استان گيلان است که در دفتر ثبت آثار وزارت ميراث فرهنگي، گردشگري صنايع دستي، به عنوان اثر ملي طبيعي به ثبت رسيد.
جنگلهاي هيرکاني که بخش عمدهاي از آن در استان گيلان قرار دارد، تيرماه سال گذشته به ثبت جهاني رسيد؛ اين جنگل ها از بقاياي جنگل هاي دوران سوم زمين شناسي هستند و به لحاظ پايداري و قدمت از اهميت بسزايي برخوردارند؛ حدود دو ميليون هکتار از اين جنگل ها در ايران بويژه شمال کشور قرار دارد و ثبت جهاني اين اثر ارزشمند در فهرست ميراث جهاني اقدامي مناسب براي حفظ زيست بوم و گردشگري طبيعي است.
سه سايت از جنگل هاي هيرکاني شامل ليسار تالش، گشت رودخان فومن و سياه رود رودبار مربوط به استان گيلان است و اين مناطق به عنوان مناطق حفاظتي تلقي و هيچ گونه دخالت انساني در آن انجام نخواهد شد و به عنوان جاذبه هاي طبيعي گيلان محسوب خواهند شد.
جنگل هاي هيرکاني، يکي از آخرين و معدود باقي مانده هاي جنگلهاي باستاني خزان کننده روي کرۀ زمين هستند که از يک مسير تکامل، بقا، تاب آوري و مقاومت تطبيق و گونه زايي منحصر به فرد، براي ۵۲ ميليون سال بي وقفه از دوران سوم زمين شناسي تاکنون به حيات و تکامل خود ادامه داده اند.
اين جنگل ها، به عنوان يکي از نادرترين و ارزشمندترين رويشگاه هاي طبيعي پهن برگ و خزان کننده در جهان معرفي شده و در اصل مي توان برخي از منابع اين رويشگاه ها را فسيل يا موزۀ زنده عنوان کرد.
استان گيلان پس از استان هاي قزوين، کرمانشاه و لرستان با دارا بودن يک هزار و ۱۷۳ اثر ثبتي در فهرست آثار ملي، چهارمين استان در سطح کشور به لحاظ تراکم بالاي آثار تاريخي است.