نماد آخرین خبر

۱۲ میلیارد ریال یارانه برای پر کردن استخر خانه‌ها

منبع
اعتماد
بروزرسانی
۱۲ میلیارد ریال یارانه برای  پر کردن استخر خانه‌ها

اعتماد/ دولت به خانه‌هاي لاکچري روزانه ۱.۲ ميليارد تومان براي پر کردن استخر يارانه مي‌دهد.

در شرايطي که ۴۷ درصد از مصرف آب شرب پايتخت متعلق به مناطق ۱ تا ۳ است، روزانه ۱ ميليارد و ۲۲۵ ميليون تومان از منابع بيت‌المال صرف يارانه بخش آب مشترکين پر مصرف مي‌شود.
احتمالا گذر هر شهروند تهراني، حداقل يک‌بار به مناطق شمالي ۱ تا ۳ خورده و چشمشان به جمال پر زرق برق واحدهاي مسکوني ويلايي آن مناطق افتاده است. خانه‌هاي پر دار و درختي که استخر، سونا و جکوزي تنها بخش کوچکي از امکانات آن به حساب مي‌آيد. قصد پرداختن به چگونگي شکل‌گيري اين مناطق لاکچري را نداريم. اما مسئله اصلي مورد بحث، موضوع ميزان مصرف آب روزانه در خانه‌هايي است که اندازه يک تفرجگاه عمومي سطح شهر درخت دارند و بعضا بيش از يک استخر نيز در آن‌ها مشاهده مي‌شود.
به منظور پاسخ به پرسش ميزان مصرف آب واحدهاي مسکوني لاکچري تهران به سراغ محمدرضا بختياري، مدير عامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران رفتيم. بختياري ابتدا به خاطره‌اي اشاره کرده و عنوان کرد: «چند وقت پيش در حال عبور از همين مناطق بودم که متوجه شستشوي فضاي سبز و حياط توسط صاحب يکي از اين منازل شدم. پس از اينکه نسبت به حرکت اين شهروند اعتراض کردم، پاسخ داد به شما مربوط نيست و پولش را مي‌دهم.»

۴۷ درصد آب شرب تهران در مناطق ۱ تا ۳ مصرف مي‌شود

مدير عامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران، پس از نقل خاطره، در بيان آمار مصرف آب مشترکين پايتخت، عنوان کرد: « ۲۰ درصد مشترکين شهر تهران به صورت متوسط و کمي بيشتر از متوسط مصرف مي‌کنند، ۱۵ درصد پرمصرف هستند و ۵ درصد که شامل مناطق ۱، ۲ و ۳ شهر تهران مي‌شود، بسيار پرمصرف هستند. ۶۰ درصد مردم نيز کم‌مصرف هستند.»
بختياري با اشاره به اين نکته که متاسفانه برخي از شهروندان از مشقت تامين آب اطلاعاتي ندارند و بي‌رويه مصرف مي‌کنند، گفت:« راه حل اين مشکل، فرهنگ‌سازي و واقعي کردن بهاي هر متر مکعب آب است زيرا در حال حاضر مردم تنها ۲۵ درصد بهاي تمام شده آب را مي‌پردازند.»

پر شدن استخر و آبياري فضاي سبز واحدهاي لاکچري تهران با استفاده از منابع بيت‌المال

توجه به اظهارات مديرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران، مويد مصرف بي‌رويه آب در مناطق ۱ تا ۳ تهران است اما به راستي ساکنين اين مناطق مرفه نشين تا چه ميزان از بودجه دولتي را به واسطه مصرف آب از آن خود مي‌کنند. به استناد جزئيات مطرح شده در آمار، ميزان مصرف روزانه استان تهران معادل ۱.۳ برابر درياچه چيتگر است. به عنوان مثال در تاريخ ۲۵ شهريور و ظرف تنها ۱ روز معادل ۳ ميليون و ۴۳۱ هزار متر مکعب آب در تران مصرف شده است. با توجه به اينکه ۳۸ درصد از ميزان مصرف آب در استان تهران به بخش خانگي و شرب تعلق دارد، ساکنين پايتخت در مدت يک روز ۱ ميليون و۳۰۴ هزار متر مکعب آب مصرف کرده‌اند.
به منظور محاسبه ميزان مصرف آب مشترکين پر مصرف ابتدا بايد ميزان مصرف اين خانوارها مشخص شود. به استناد آمار، ۴۷ درصد از ميزان مصرف آب بخش خانگي مرتبط با استفاده پر مصرفين است که در مناطق ۱ تا ۳ شهر تهران ساکن هستند. يک حساب سر انگشتي مشخص مي‌کند، پر مصرف‌هاي لاکچري نشين در يک روز ۶۱۲ هزار ۷۷۶ متر مکعب آب مصرف مي‌کنند.
جالب است بدانيد، هزينه تامين و انتقال هر متر مکعب آب در پايتخت معادل ۲ هزار و ۷۰۰ تومان برآورد مي‌شود. اين در حالي‌ست که به صورت ميانگين، آب با قيمت ۷۰۰ تومان براي هر متر مکعب فروخته مي‌شود. در حقيقت هر دولت براي فروش هر متر مکعب آب نزديک به ۲ هزار تومان يارانه مي‌پردازد.
ضرب ميزان يارانه دولتي در تامين هر متر مکعب آب در ميزان مصرف مناطق ۱ تا ۳ تهران، اين نکته را روشن مي‌سازد که در هر روز ۱ ميليارد و ۲۲۵ ميليون تومان از بيت المال صرف پر کردن آب استخرهاي مناطق مرفه نشين تهران و آبياري فضاي سبز اين واحدهاي مسکوني مي‌شود.
توجه به آمار و محاسبات مطرح شده مشخص کننده اين امر است که بخش عمده از يارانه‌هاي دولتي به جيب اقشار پردرآمد رفته و صرف موارد غيرضروري مي‌شود. در حقيقت، ساکنين مناطق ۱ تا ۳ تهران در حالي سرانه مصرف ۴۳۰ ليتر آب به ازاي هر نفر را دارند که در برخي از مناطق جنوب شرقي اين کشور سرانه مصرف آب تنها ۱۵ ليتر به ازاي هر نفر است.

پرمصرف‌هاي بهاي واقعي آب را بپردازند

بر اساس گفته بسياري از کارشناسان، نحوه قيمت‌گذاري آب يکي از دلايل اصلي نبود عدالت در بخش تقسيم يارانه‌هاي دولتي است.
در همين راستا، سيما غفاري، کارشناس حوزه انرژي، ضمن انتقاد از شيوه قيمت گذاري صنعت آب گفت:« متاسفانه اين شيوه قيمت گذاري منجر به آن شده که مردم به پر مصرفي تشويق شوند. در حقيقت هرچه بيشتر مصرف کنيد دولت يارانه بيشتري به شما مي‌پردازد.»
اين کارشناس حوزه انرژي، با اشاره به راهکار توزيع عادلانه منابع دولتي در اين حوزه، تصريح کرد:« ادبيات تعيين بها با استفاده از پلکان مصرفي در دنيا مرسوم است و وزارت نيرو براي باز توزيع عادلانه منابع دولتي بايد با توجه به پلکان مصرفي متفاوت قيمت آب را افزايش دهد. بدين ترتيب بسياري از مشکلات فعلي صنعت آب در خصوص قيمت گذاري حل خواهد شد.»
به عبارت دقيق‌تر همان طور که دولت مي‌تواند برق کم‌مصرف‌ها را رايگان کند، در طرف مقابل مي‌تواند آب و برق ثروتمندان پرمصرف‌ را با بهاي واقعي به آنها بفروشد. به اين ترتيب يک الگوي منطقي براي قيمت‌گذاري آب و برق فراهم مي‌شود.
استناد به جزئيات مطرح شده از سوي کارشناسان اين نکته را مشخص مي‌کند که پر مصرف‌هاي حوزه آب بايد بهاي مصرف زياد خود را بپردازند تا علاوه بر رعايت عدالت توزيع منابع دولتي در بين مردم، از مصرف بي رويه اين اقشار خاص جلوگيري شود.

همراهان عزيز ، آخرين اخبار استان تهران را به صورت لحظه اي و فراجناحي در بسترهاي زير دنبال کنيد :
آخرين خبر تهران در تلگرام :
https://t.me/joinchat/AAAAAEL87VCgty_dN5BJCQ
آخرين خبر تهران در اينستاگرام :
https://instagram.com/online.tehran