تبدیل دیمزارهای خراسان شمالی به باغ نگرانکننده است

ايرنا/ يک محقق و عضو هيات علمي مرکز تحقيقات، آموزش و ترويج کشاورزي و منابع طبيعي خراسان شمالي گفت: ايجاد باغهاي آبي و گسترش آن در ديمزارهاي استان، بهويژه در منطقه بدرانلوي بجنورد، به وضعيتي نگرانکننده درآمده است.
علي دادار، عضو هيات علمي مرکز تحقيقات، آموزش و ترويج کشاورزي و منابع طبيعي خراسان شمالي روند تبديل زمين هاي ديمخيز منطقه به باغ هاي آبي را بسيار پرشتاب خواند و اظهار داشت: متاسفانه روند تبديل کشتزارها به باغ، رشدي بي رويه و قارچگونه پيدا کرده است که مي تواند در آينده به چالش و تهديدي براي کشاورزي منطقه تبديل شود.
وي افزود: اين وضعيت در نواحي نزديک به شهرها روندي پرشتاب تر به خود گرفته و متاسفانه در حاشيه شهر بجنورد، مرکز استان خراسان شمالي و به خصوص در منطقه بدرانلو بعضا زمين هاي ديم به باغ تبديل مي شود که بسيار نگران کننده است.
اين محقق حوزه کشاورزي بيان کرد: تبديل اراضي ديم به باغ اگر با استفاده از گونه ها و ارقام مناسب و بومي منطقه باشد، اقدامي مناسب است اما متاسفانه چنين نيست و عمدتا در ايجاد باغ ها، به اقليم منطقه و گونه هاي متناسب با آن توجهي نمي شود.
دادار، اقليم اين منطقه را عمدتا براي کشت گونه هاي انگور، بادام و عناب مناسب دانست و گفت: اما متاسفانه برخي از بهره برداران و افراد در اين زمين ها اقدام به کشت درختان گردو، گيلاس، سيب و ساير ميوه ها مي کنند که با وضعيت آب و هوا و خاک آن همخواني ندارد.
وي گفت: ايجاد باغ در اراضي ديم در ابتداي امر به دليل کوچکي جثه درختان و نياز اندک آنها به آب چندان مشکل ايجاد نمي کند و با يک تانکر نيز ممکن است، اما در سال هاي بعد، به ويژه از سال هاي هفتم و هشتم به بعد آبرساني با تانکر به درختان تنومند باغ جواب نمي دهد و در نهايت منجر به خشکيدن درختان مي شود.
عضو هيات علمي مرکز تحقيقات، آموزش و ترويج کشاورزي و منابع طبيعي خراسان شمالي با اشاره به ممنوعيت تبديل ديمزارها به باغ آبي، افزود: اينکه عده اي از آب رودخانه ها و چاه ها براي آبرساني به اراضي ديم برداشت کنند منع قانوني دارد و منجر به کاهش منابع آبي محدود منطقه براي آبرساني به اراضي آبي خواهد شد.
دادار همچنين با اشاره به ايجاد باغ در اراضي شيبدار استان، گفت: کوهستاني بودن استان موجب شده تا بخشي زيادي از اراضي استان شيبدار باشد که گسترش باغ در اين اراضي نيز بايد با توجه به نوع خاک و ميزان بارندگي و با نظرداشت روش هاي علمي و اصولي صورت گيرد تا موجب فرسايش خاک منطقه نشود.
وي ايجاد باغ در اراضي شيبدار را در صورت رعايت توصيه هاي علمي و کارشناسي، حتي براي حفظ خاک و آب مفيد خواند و افزود: البته انتظار مي رود که بهره برداران در اين اراضي نيز از ارقام مناسب درختي استفاده کرده و به نظرات کارشناسان توجه کنند.