نماد آخرین خبر

جای خالی روغن خوراکی در سبد خانوار گیلانی؛ احتیاط شرط عقل است، تدبیر کجاست؟

منبع
فارس
بروزرسانی
جای خالی روغن خوراکی در سبد خانوار گیلانی؛ احتیاط شرط عقل است، تدبیر کجاست؟

فارس/ در پي قطع واردات مواد اوليه توليد روغن در کشور، ميزان توليد و توزيع روغن در کشور و به‌نوبه آن در گيلان کاهش محسوسي يافته که انتظار مي‌رود دولت با تدبير فعالانه در جهت ذخيره احتياطي اين کالاي ضروري اقدامات عاجلي اتخاذ کند.

روغن خوراکي يکي از کالاهاي اساسي در سبد خانوار ايراني به شمار مي‌رود و بسياري از پخت‌وپز و طبخ غذا بدون اين کالاي اساسي و ضروري مي‌توان گفت غيرممکن است.
کمبود روغن خوراکي در بازار گيلان طي هفته‌هاي اخير به اوج خود رسيده به‌گونه‌اي که حتي در فروشگاه‌هاي کوچک و بزرگ يک عدد روغن خوراکي در حجم‌هاي مختلف نيز ديده نمي‌شود.
فروشگاه‌هاي بزرگ نيز همچون فروشگاه‌هاي کوچک گرچه در گذشته در تأمين و توزيع اغلب کالاهاي اساس پيشگام بودند ولي متأسفانه امروزه در مقابل تقاضاي مردمي مبني بر اينکه "آيا روغن‌داريد؟! تنها ابرو بالا مي‌برند" و جوابشان منفي است.
آن‌طور که خبرنگاران فارس از شرق تا غرب و از شمال تا جنوب استان گزارش داده‌اند کمبود و بهتر بتوان گفت فقدان روغن خوراکي در تمامي سطح استان ديده مي‌شود و تاکنون هيچ اقدامي در جهت تأمين و توزيع اين کالاي ضروري مردم ديده نشده است.
در پي کاهش عرضه روغن خوراکي و هجوم مسبوق به سابقه مردم به فروشگاه‌هاي کوچک و بزرگ و خريد بيش از نياز به مصرف اين محصول، تلاش ستاد تنظيم بازار گيلان که معمولاً در اين مواقع خودي از خود نشان مي‌داد نيز بي‌نتيجه مانده است.
اگر در معدود فروشگاه‌هايي که روغن خوراکي در پستوها و مکان‌هاي مخفي وجود داشته باشد نيز باقيمت چند برابري درج‌شده روي محصول، اين کالا عرضه مي‌شود؛ اين مسئله علاوه بر اذعان خبرنگاران فارس در گفت‌وگوهاي مردمي با تحريريه اين خبرگزاري نيز شنيده مي‌شود.
اما همچنان سؤال باقي مي ماند که وضعيت روغن خوراکي در گيلان چگونه است؟ آيا اين کالا اساسي از سفره مردم به صورت کامل برچيده شده؟ کمبود روغن در گيلان تا کي ادامه پيدا مي‌کند؟ آيا ممکن است روغن موجود در بازار توسط سوءاستفاده کنندگان احتکار شده باشد؟ راهکار اساسي در مواجهه با احتکار خانگي روغن خوراکي چيست؟نقش ستاد تنظيم بازار و نظارت بر توزيع اين کالاي ضروري چگونه تعريف‌شده است؟
مهدي نقدي، معاون نظارت، بازرسي و حمايت از حقوق مصرف‌کنندگان سازمان صنعت، معدن و تجارت گيلان امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در رشت با بيان اينکه کمبود روغن يک چالش کشوري است، اظهار کرد: مشکلات پيش آمده در گمرک کشور موجب شد تا مواد اوليه وارداتي توليد روغن پشت مرز معطل بماند.
وي با اشاره به دليل اصلي کمبود روغن خوراکي در استان، افزود: خلأ ايجادشده در تحويل مواد اوليه توليد روغن موجب بي‌نظمي در توزيع اين کالاي اساسي در کشور ازجمله در استان گيلان شده است.
معاون نظارت، بازرسي و حمايت از حقوق مصرف‌کنندگان سازمان صنعت، معدن و تجارت گيلان با اشاره به دليل ديگر کمبود روغن خوراکي در استان، گفت: يک کارخانه در گيلان ۷۲۵ تن از سهميه توليد روغن براي ماه‌هاي رمضان و محرم گيلان و همچنين کارخانه ديگري در مازندران ۲۲۳ تن از روغن سهميه‌اي را در ماه‌هاي مذکور به گيلان تحويل نداده‌اند و روغن توليد شده را در اختيار ساير استان‌ها قرار داده‌اند.
نقدي با بيان اينکه روغن سهمه اي در گيلان در صورت توزيع به‌موقع مي‌تواند بازار را از وجود اين کالاي اساسي اشباع کند، خاطرنشان کرد: اگر تنها ۷۲۵ تن روغن توليد شده در گيلان که سهميه استان بوده و توزيع نشده در چرخه عرضه قرار بگيرد، حداقل حدود ۸۹۵ هزار عدد بطري ۸۱۰ گرمي روغن در صنوف عرضه خواهد شد.
وي با بيان اينکه توزيع روغن در گيلان کاهش‌يافته اما قطع نشده، تصريح کرد: تنها يکي از فروشگاه‌هاي زنجيره‌اي در گيلان روزانه ۱۰ تا ۱۴ تن روغن در سطح استان توزيع مي‌کند و درعين‌حال ساير فروشگاه‌هاي زنجيره‌اي نيز در حال توزيع روغن هستند.
معاون نظارت، بازرسي و حمايت از حقوق مصرف‌کنندگان صمت گيلان با اذعان به اينکه روغن تدريجاً در حال توزيع در گيلان است، گفت: طي سه روز اخير حدود ۳۰۰ تن روغن وارد بازار و تمام‌شده است چون مردم تصور مي‌کنند که روغن در حال تمام شدن است و بيش از نيازشان روغن در خانه‌ها انباشت مي‌کنند.
نقدي با اشاره به وضعيت موجود روغن خوراکي در بازار استان نيز بيان کرد: در حال حاضر در گيلان همچون سراسر کشور توزيع روغن انجام مي‌شود اما ميزان عرضه کم و تقاضا براي روغن بسيار زياد است.
وي با بيان اينکه ميزان عرضه روغن تخصيص‌يافته به گيلان در حال حاضر کفاف نياز مصرف‌کنندگان را نمي‌دهد، گفت: سازمان حمايت قول داده تا وضعيت توزيع روغن در استان‌ها در شرايط کنوني که مشکلات گمرک کشور حل‌شده به روال عادي برگردد.
اکنون مدتي از کمبود روغن در کشور و به‌تبع آن در استان مي‌گذرد اما سؤال اصلي اين است که چرا ستاد تنظيم بازار تمهيد مقدماتي براي تأمين اين کالاي ضروري در مواقع بحراني نينديشيده است.
سؤالي مهم‌تر اينکه اگر کشور در شرايطي قرار بگيرد که وضعيت سياسي و امنيتي شديدتري بر آن وضع شود، دولت و ستاد تنظيم بازار کشور چگونه نياز مردم به کالاهاي اساسي را  تأمين مي‌کنند؟
مردم به سيستم دولتي به جهت سياست‌گذاري و تأمين اقلام و کالاهاي ضروري اعتماد کرده و سرنوشت خود را مرهون تصميم سازي ها و تصميم‌گيري‌هاي مسئولان مي‌دادند، آيا در چنين شرايطي و يا بدتر از آن بايد در آتش بي‌تدبيري بسوزند و در خواب زمستاني که مدت‌ها بر چشمشان نيامده بايد چشم فروببرند؟
البته نمي‌توان نقش مردم را در تأمين کالاهاي اساسي ازجمله روغن خوراکي ناديده گرفت؛ به‌دفعات مشاهده‌شده که بسياري از مردم هنگامي‌که عرضه محصول و يا کالايي در جامعه کاهش پيدا مي‌کند رغبت و تقاضاي کاذب براي احتکار ناآگاهانه آن در اکثريت آن‌ها افزايش پيدا مي‌کند و اين موضوع مسئله‌اي است که بايد توسط شوراي سياست‌گذاري فرهنگ عمومي ازجمله با ابزار رسانه و هنر اصلاح و ترميم شود.
ذخيره احتياطي کالاهاي اساسي در اغلب کشورها ازجمله کشورهايي که در محاصره اقتصادي و جنگ ارزي قرار دارند يک رفتار و تصميم معقولانه هست و دولتي که خود را مدعي تدبير و تصميمات معقولانه مي‌پنداشت اکنون بايد جواب قانع‌کننده‌اي به مردم داشته باشد.
علي‌اي‌حال انتظار مي‌رود دولت مستقر در جهت تأمين کالاهاي اساسي و ضروري مردم به‌ويژه روغن خوراکي اگرچه هميشه پيشگام بوده، من‌بعد نيز با درايت و تدبيري با اميد متکي به عقل و واقعيت در تأمين کالاهاي اساسي و ضروري مردم فعالانه‌تر عمل کند و بيش‌ازپيش مردم را در تنگنا و قعر اقتصادي توأمان با تشديد تحريم‌ها و سو مديريت‌ها فرونبرد.

آخرين خبر گيلان در اينستاگرام :
https://instagram.com/gilan_today