سفر 5 میلیون ایرانی؛ 2 روزمانده به محدودیت های کرونایی!

اخبار خودرو/ بررسي آمار تفکيکي نشان ميدهد در ۲۹ آبان ماه، حدود يک ميليون و ۷۵۲ هزار نفر از تهران خارج شدهاند که ۳۶درصد از مجموع مسافران خروجي از استانهاي کشور در اين روز را به خود اختصاص ميدهد.
محدوديتهاي کرونايي دو هفتهاي که از روز شنبه، در مجموع در صدها شهر در کشور آغاز شد، پيشاپيش موجب برخي تغييرات در سبک زندگي و البته الگوهاي مرتبط با ترددهاي خودرويي و همچنين فرهنگ ترافيکي نيز شده است. در اين ميان، به لطف استفاده از فناوريهاي نو، همچون رصد موقعيت مکاني افراد در بستر اينترنت، استفاده شهروندان از اپليکيشنهاي مسيرياب، ميتوان الگوي ترافيکي و دادههاي مربوط به رفتوآمد افراد را به صورت «کلان داده» استخراج کرد و مورد استفادههاي مديريتي قرار داد.
در همين ارتباط، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات، روز جمعه در حساب کاربري خود در يکي از شبکههاي اجتماعي، از افزايش تردد شهروندان در برخي شهرهاي کشور، پيشاز آغاز محدوديتهاي کرونايي خبر داد و گفت بسياري از مردم براي سفر و اقامت تفريحي، راهي استان مازندران شدهاند و سفرهاي بيناستاني نيز افزايش ۸درصدي داشته است.
البته وزير ارتباطات در ماههاي آغازين همهگيري کرونا در کشور نيز با تجميع دادهها، سه بستر اصلي انتقال ويروس کرونا (بيمارستانها، سوپرمارکتها و پمپبنزينها) را معرفي کرده بود.
اين در حالي است که بررسي آماري «دنياي خودرو» درباره آمار منتشرشده توسط وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات نشان ميدهد دستکم در پنجشنبه هفته گذشته، حدود ۴ميليون و ۸۸۰ هزار نفر عازم سفر شدهاند.
محمدجواد آذريجهرمي درمورد دادههاي مرتبط با سفر ايرانيها، دو روز مانده به آغاز محدوديتهاي کرونايي در شبکه اجتماعي خود نوشت: «تحليلهاي ما نشان ميدهند در روزهاي پنجشنبه و جمعه، ۸درصد افزايش سفرهاي بيناستاني داشتهايم. بر اين اساس، بيشترين مسافر ورودي را استانهاي البرز، تهران و مازنداران داشتهاند که در اين بين استان مازنــــدران خروجي کمتري دارد. اين نشان ميدهد بسياري براي سفر و اقامت تفريحي به مازندران سفر کردهاند. (۲۹۰ هزار نفر در روز ۲۹ آبان)»
آمار تفکيکي مسافرت هاي پيشا-قرنطينهاي
بر اين اساس، شهروندان تهراني بيشترين ميزان خروج از استان را تا پيش از کليد خوردن محدوديتهاي کرونايي بهنام خود ثبت کردهاند و استان مازندران نيز بيشترين ميزان ورودي مسافر با تجربه کرده است.
بررسي آمار تفکيکي هم نشان ميدهد در ۲۹ آبانماه، حدود يکميليون و ۷۵۲ هزار نفر از تهران خارج شدهاند که ۳۶درصد از مجموع مسافران خروجي از استانهاي کشور در اين روز را به خود اختصاص ميدهد.
استان البرز با حدود ۲۴۵هزار مسافر، دومين استان با بيشترين ميزان سفر خروجي بوده و اصفهان نيز حدود ۱۹۶ هزار مورد سفر خروجي داشته است. استانهاي خوزستان، خراسانرضوي و فارس هم در رتبههاي بعدي قرار ميگيرند که به ترتيب، حدود ۱۹۱هزار مسافر، حدود ۱۷۱هزار مسافر و حدود ۱۶۸هزار مسافر داشتهاند.
به اين ترتيب، تنها در همين ۶استان، حدود ۲ميليون و ۷۲۳ هزار نفر تنها در ۲۹ آبان عازم سفر شدهاند که معادل ۵۵.۸درصد سفرهاي خروجي ثبتشده در اين روز بوده است. بر اين اساس، ميزان کل مسافران خروجي ثبتشده در پنجشنبه هفته گذشته، حدود ۴ميليون و ۸۸۰ هزار نفر بوده است.
اما ازآنسو در همين روز، استان البرز با حدود يکميليون و ۱۴۹ هزار نفر مسافر ورودي(معادل حدود ۲۳.۵درصد از مسافران ورودي به استانهاي کشور) مسافرپذيرترين استان کشور بوده است. استان تهران با حدود ۷۵۱هزار نفر و استان مازندران نيز با حدود ۲۹۴ هزار نفر، در رتبههاي دوم و سوم از اين منظر قرار ميگيرند.
اين هرچه هست اما قرنطينه نيست
در اين ميان، از ساعات ابتدايي روز شنبه، رصد بزرگراهها و شبکه مترو تهران نشان داد محدوديتهاي شديد کرونايي که قرار است دستکم به مدت دو هفته در تهران و بسياري از شهرهاي ديگر کشور رقم بخورند، بسيار کمتر از آنچه تصور ميشد، جدي گرفته شدهاند. البته اين در حالي است که تشتت در تصميمگيريهاي مرتبط با اعلام قرنطينه سراسري، به شدت از ميزان بازدهي آن کاسته است.
بهعنوانمثال، سهشنبه هفته گذشته ناگهان اعلام شد محدوديتهاي تردد بين استان از روز چهارشنبه کليد خواهد خورد، خبري که در ميانه روز چهارشنبه تکذيب شد. ازآنسو، هنوز بهطور دقيق مشخص نيست که جريمه تردد با خودرو در ساعات منع تردد شبانه در شهرها که گفته شده توسط دوربينهاي راهنمايي و رانندگي ثبت ميشوند، با چه سازوکاري از ساير تصويربرداريها تفکيک خواهند شد.