اولین ارقام چای ایرانی به نامهای "کاشف" و "لاهیج" به ثبت رسید

باشگاه خبرنگاران/ رئيس پژوهشکده چاي موسسه تحقيقات علوم باغباني کشور گفت: در جلسه کميته رقم موسسه تحقيقات ثبت و گواهي بذر و نهال سازمان تحقيقات، آموزش و ترويج کشاورزي دو رقم چاي با اسامي "کاشف" و "لاهيج" به ثبت رسيد.
علي سراجي رئيس پژوهشکده چاي موسسه تحقيقات علوم باغباني کشور گفت: چاي در سال ۱۲۷۹ هجري شمسي توسط مرحوم کاشف السلطنه وارد ايران شد و اين محصول با ژنوتيپهاي آميخته بذري با منشا از تيپ چيني چاي در مناطق چايکاري استانهاي گيلان و مازندران توسعه پيدا کرد.
او با اشاره به اينکه پس از گذشت ۱۲۰ سال از عمر محصول چاي در ايران تا کنون ارقام ايراني از چاي در کشور معرفي نشده بود، خاطر نشان کرد: معرفي دو رقم اخير از چاي که به همت پژوهشگران پژوهشکده چاي پس از ۲۰ سال کار مستمر تحقيقاتي به انجام رسيد، به عنوان اولين ارقام معرفي شده چاي داخلي در کشور است که در نوع خود اقدامي بسيار ارزشمند است.
رئيس پژوهشکده چاي موسسه تحقيقات علوم باغباني کشور به تلاش محققان گروههاي پژوهشي آن پژوهشکده طي سالهاي ۷۸ الي ۹۷ اشاره کرد و گفت: محققان گروه ژنتيک و به نژادي به رهبري دکتر مهران غلامي و مهندس کوروش فلک رو(رييس گروه ژنتيک و به نژادي پژوهشکده چاي) به مدت حدود ۲۰ سال فعاليت تحقيقاتي در قالب پروژههاي مختلف در طرح گزينش کلوني انتخاب بوتههاي برتر چاي در تمامي مناطق چايکاري موفق به دست يابي به ۷۵ ژنوتيپ از چاي داخلي شدند.
سراجي افزود: از بين ژنوتيپهاي حاصل شده چندين ژنوتيپ به عنوان کلونهاي اميدبخش در دستور کار پژوهشکده براي معرفي رقم از سال ۱۳۹۷ قرار گرفت که کلونهاي ۱۰۰ و ۴۴۴ دو ژنوتيپ برتر از مجموعه ژنوتيپهاي داخلي در قالب گزارش معرفي رقم در دستور کار پژوهشکده چاي و ستاد موسسه تحقيقات علوم باغباني قرار گرفت.
او با اشاره به ثبت ارقام مذکور پس از بازديدها، تهيه گزارش و انجام داوريها گفت: کلون اميدبخش ۱۰۰ به احترام پدر چاي ايران مرحوم کاشف السلطنه به نام رقم "کاشف" و کلون ۴۴۴ به دليل منشا اوليه ژنوتيپهاي انتخابي از شهر لاهيجان به نام رقم "لاهيج" ثبت و به جامعه چاي کشور معرفي ميشوند.
سراجي کسب اين موفقيت را به تمامي بهره برداران و دست اندرکاران محصول چاي کشور تبريک گفت و ابراز اميدواري کرد که پژوهشکده چاي با همکاري معاونت امور باغباني وزارت جهاد کشاورزي، سازمان چاي کشور، صندوق حمايت از توسعه صنعت چاي کشور و بخش خصوصي مرتبط با تکثير و توليد انبوه محصول در توسعه اين ارقام با عملکرد مطلوب کمي(بين پنج تا هفت تن برداشت برگ سبز کاملا استاندارد - يک غنچه و دو برگ - در هکتار) و کيفي اقدام لازم را به انجام رساند.
لاهيجان در ۴۰ کيلومتري شرق مرکز گيلان قرار دارد؛ پژوهشکده چاي و سازمان چاي کشور هم در اين شهرستان واقع شده اند.