ثبت نان سنتی غینیچه خراسان جنوبی در فهرست میراث معنوی

صدا و سيما/ مهارت پخت نان سنتي غينيچه شهرستان بشرويه خراسان جنوبي در فهرست ميراث معنوي ثبت شد.
سيداحمد برآبادي، مسئول واحد پژوهشي اداره کل ميراث فرهنگي ، گردشگري و صنايع دستي استان غينيچه را نوعي نان خشک محلي و کوچک دانست و گفت: بيش از ۷۰ نوع از انواع فرآوردههاي آردي از جمله نان غينيچه، نان تازه (نان پنجه کش)، پتير ، سيروکي، نان کلوچه، نان شکري (زنجفيلي)، نان گاورسي، کماچ، کماچ پتيري و قليفي سمنو توسط بانوان خلاق و هنرمند بشرويه توليد ميشود.
سيداحمد برآبادي افزود: برخي از اين تعداد انواع نان علاوه بر مصرف تغذيه روزانه خانواده به عنوان نذورات و خيرات نيز در آيينها و باورهاي مردم استفاده ميشود.
وي گفت: يکي از پر مصرفترين نانها دربين مردم بشرويه «نان محلي خشک (غينيچه)» است که به دليل دارا بودن کيفيت غذايي بالا و ماندگاري زياد علاوه بر اين که در تنورهاي سنتي و خانگي تهيه مي شوند در نانواييهاي سنتي شهر و روستاهاي اطراف نيز همواره توليد ميشود.
مسئول واحد پژوهشي اداره کل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان اعلام کرد: قدمت پخت اين نان به بيش از ۱۰۰ تا ۱۵۰ سال ميرسد.
وي افزود: مواد لازم براي تهيه نان خشک(غينيچه) را آب، آرد، نمک، زردچوبه، خمير مايه و کنجد و سبزي خشک براي تزيين و طعم دار کردن و خاصيت بخشي بيشتر به نان است.
برآبادي به ارزشهاي شاخص نان سنتي غينيچه اشاره کرد و گفت: کيفيت و ماندگاري اين نان به مدت طولاني، گذاشتن خمير در دو نوبت براي ترش شدن و خارج شدن هوا از داخل خمير (نوبت اول بعد از چانه کردن خمير و نوبت دوم بعد از پهن کردن و قبل از گذاشتن در تنور) و صحيح پختن و خشک کردن مناسب و بدون سوخته شدن در تنور مورد نظر بوده که به تجربهي بالايي نيازمند است از جمله اين ارزش هاست.