نماد آخرین خبر

دست‌درازی به طبیعت؛ قطع درختان به بهانه سرمایه‌گذاری گردشگری

منبع
فارس
بروزرسانی
دست‌درازی به طبیعت؛ قطع درختان به بهانه سرمایه‌گذاری گردشگری

فارس/ قطع ۴۰۰ تن درخت جنگلي در منطقه باغچه شارک از توابع بخش مرزي باجگيران همراه با نفوذ و اعمال‌ نظر برخي افراد به بهانه سرمايه‌گذاري در حوزه گردشگري با سکوت قابل ‌تأمل متوليان زيست‌محيطي روبرو شده و اين در حالي است که تاکنون هيچ طرح گردشگري نيز ارائه نشده است.

مدتي قبل صحنه‌هايي دل‌خراش در قالب فيلم و تصوير در فضاي مجازي منتشر شد که در آن افرادي در حال قطع درختان کهن‌سال در منطقه باغچه شارک از توابع بخش مرزي باجگيران بودند و دردي در دل بيننده مي‌گذاشت که چگونه مي‌شود اين‌چنين فضاي سبز در بهار طبيعت به يغما برود.
بشر در حفاظت از اکوسيستم نقش عمده‌اي ايفا مي‌کند و قطعاً مداخله بي‌مورد در محيط‌زيست همانند قطع درختان و جنگل‌زدايي به ضرر انسان‌ها تمام مي‌شود.
درختان قطع‌شده در اين منطقه از قوچان شايد عمري بيش از ۳۰ سال داشته باشند و همين امر نيز به دليل عميق بودن ريشه آن‌ها در زمين مي‌تواند از فرسايش خاک جلوگيري کند.
منطقه باغچه شارک از توابع بخش مرزي باجگيران از ديرباز به‌عنوان يکي از نقاط گردشگري در خراسان رضوي به شمار مي‌رود و بسياري از مردم در روزهاي تعطيل يا ديگر ايام سال با انتخاب اين مکان تفريحي علاوه بر بهره‌مندي از سايه درختان سر به فلک کشيده در کنار رودخانه‌اي روان، از تميزي و اکسيژن سازي درختان نيز استفاده مي‌کردند.
طبق شنيده‌ها از مردم محلي گفته مي‌شود فردي که خود را صاحب و مالک اين زمين‌ها مي‌داند به دنبال ايجاد مکاني با کاربري تفريحي و گردشگري در اين منطقه بوده و با همين دليل نيز اقدام به قطع درختان کهن‌سال و از بين بردن فضاي سبز کرده است اما اين سؤال را مطرح مي‌کند که کدام محيط گردشگري قرار است ساخته شود که در آن درختان قطع مي‌شود؟!
مجوزي که سازمان جهاد کشاورزي براي هرس درختان اين منطقه صادر کرده است بر اساس تناژ بوده، يعني فرد مي‌تواند ۴۰۰ تن درخت را، حال به هر تعداد و اصله که مي‌خواهد در نقطه‌اي که به وي اجازه داده شده است هرس نمايد و جداي از اين مسئله که چه ميزان اصله درخت در زمين شخصي يا غيره به بهانه هرس، قطع شده بايد بدانيم که همين تفاوت ميان اصله و تن يک فاجعه زيست محيطي جبران ناپذير را در شارک باجگيران رقم زده است!
مگر نه اين است که پس از ايجاد يک محيط گردشگري با کاربري‌هاي تفريحي و رفاهي در هر منطقه‌اي متوليان به دنبال ايجاد فضاي سبز مي‌روند اما در اين طرح بايد ۴۰۰ تن درخت نابود شود تا اين‌چنين محيط گردشگري ايجاد شود؟!

منطقه باغچه شارک داراي زمين مشاع با آستان قدس رضوي است
دهيار روستاي شارک از توابع بخش مرزي باجگيران با اشاره به قطع درختان منطقه باغچه، گفت: مقداري از درختان منطقه باغچه داراي متولي خصوصي است و شخصي به نام «م.ق»به‌عنوان مالک با جهاد کشاورزي و منابع طبيعي نامه‌نگاري‌هايي را انجام داده و مجوز گرفته است و اين کار تنها هرس محسوب مي‌شود نه قطع!
عباس مرادزاده با يادآوري اينکه اين زمين مدتي بلاصاحب بود چون مالک آن در خارج ايران اقامت داشت، بيان کرد: سال گذشته نيز مقداري از درختان هرس شد که منابع طبيعي جلوگيري کرد اما مالک پس از متقاعد کردن اين سازمان دوباره از جهاد کشاورزي مجوز گرفته است.
وي تصريح کرد: مقداري از اين زمين متعلق به خانواده «ق» و مقداري هم در اختيار آستان قدس رضوي است که مدتي بلا صاحب بوده و مردم خسارت‌هاي زيادي به آن وارد کرده بودند اما الآن صاحبش آمده و مي‌گويد ديگر نمي‌خواهد کسي داخل باغ من شود و آن را تصرف کند.

کسي توانايي مقابله با اين فرد در زمينه نابود کردن درختان را ندارد
البته رئيس شوراي اسلامي روستاي شارک نظري ديگر داشت و با گلايه و ابراز تأسف نسبت به قطع بي‌رويه درختان در منطقه باغچه اين شهرستان، گفت: فردي به نام «م.ق» بدون جوابگويي به کسي و ارگاني اقدام به قطع درختان کرده و حتي به منابع طبيعي نيز گزارش شد و از قطع جلوگيري کردند اما کسي توانايي مقابله با اين فرد را ندارد.
جواد اکبري يادآور شد: متأسفانه با اين اقدام ناجوانمردانه، گردشگري در اين منطقه مختل شده است و حتي مردم که در روزهاي پاياني هفته براي استراحت و تفريح به اين محل مي‌آمدند ديگر نمي‌توانند حتي براي خريد ماهي به روستاي شارک مراجعه کنند و ازاين‌رو اقتصاد مردم نيز دچار مشکل خواهد شد.

قطع ۳۲ اصله درخت در اراضي ملي به بهانه سرمايه‌گذاري!
رئيس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري قوچان با يادآوري اين مطلب که فردي به‌عنوان سرمايه‌گذار بخش خصوصي طي چند مرحله براي کارهاي اداري و اخذ مجوزهاي لازم به اين اداره مراجعه داشته است، گفت: اين فرد خود را سرمايه‌گذار بخش گردشگري در منطقه باغچه معرفي نموده و تنها يکي از وارثان و مالکان محسوب مي‌شود چون اين زمين داراي مالک‌هاي زيادي است.
امير زماني مقدم ادامه داد: اداره منابع طبيعي و آبخيزداري قوچان از اين شخص درخواست کرد تا علاوه بر اخذ وکالت از مابقي وارثان، يک طرح درزمينه سرمايه‌گذاري براي حوزه گردشگري ارائه دهد تا مجوزهاي لازم ارائه شود و حتي اگر با کمبود زمين مواجه بود، منابع طبيعي ورود پيداکرده و زمين در اختيار اين سرمايه‌گذار قرار دهد که اين طرح و اخذ وکالت تاکنون انجام نگرفته است.
وي با اشاره به اينکه قيمت چوب طي ماه‌هاي اخير بالا رفته و قطعاً هرکسي را وسوسه مي‌کند تا با قطع چوب و فروش آن‌ها پول زيادي را نصيب خود نمايد، بيان کرد: تابستان سال گذشته حدود ۳۲ اصله درخت جنگلي در دوراهي روستاي شارک کف بري شد که با اقدام سريع يگان حفاظت منابع طبيعي جلوي قطع گرفته و پرونده تخلف نيز تشکيل شد.
رئيس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري قوچان با تأکيد بر اينکه اين سازمان تنها بر اساس مجوزهاي صادرشده براي قطع درختان، مي‌تواند مجوز حمل چوب را صادر کند، تصريح کرد: در اراضي کشاورزي مجوز قطع درختان در خارج محدوده شهري با مديريت جهاد کشاورزي است که قطع درختان اخير در منطقه شارک و زمين شخصي اين فرد موردنظر، با مجوز جهاد کشاورزي صورت گرفته است.
زماني مقدم يادآور شد: تاکنون براي ۱۱ هزار و ۹۷۸ مترمربع زمين و قطع ۳۲ درخت پرونده قضايي تشکيل‌شده که اين پرونده‌ها از سال ۹۸ در دستگاه قضايي جريان داشته ولي همچنان در مرحله بررسي کارشناسي قرار دارد و متأسفانه به نتيجه‌اي نرسيده است.
وي افزود: در آذرماه سال جاري رأي اوليه تخلف اين فرد مبني بر قطع ۳۲ اصله درخت در اراضي ملي منطقه شارک به نفع منابع طبيعي و خلعيت براي اين فرد صادر شد اما پرونده به دادگاه تجديدنظر استان ارسال‌شده است که بايد در انتظار رأي جديد بود.

مجوز جهاد کشاورزي صرفاً هرس درختان در ملک شخصي بوده نه قطع درختان!
طي تحقيقات انجام‌شده و اطلاعات به‌دست‌آمده مشخص شد که مجوز جهاد کشاورزي صرفاً براي هرس ۴۰۰ تن درخت در ملک شخصي بوده و در متن نامه نيز به‌صراحت متولي اين زمين متعهد شده که از قطع درختان حاشيه رودخانه پرهيز کند.
مجوزي که سازمان جهاد کشاورزي براي هرس درختان اين منطقه صادر کرده است بر اساس تناژ بوده، يعني فرد مي‌تواند ۴۰۰ تن درخت را، حال به هر تعداد و اصله که مي‌خواهد در نقطه‌اي که به وي اجازه داده شده است هرس نمايد و جداي از اين مسئله که چه ميزان اصله درخت در زمين شخصي يا غيره به بهانه هرس، قطع شده بايد بدانيم که همين تفاوت ميان اصله و تن يک فاجعه زيست محيطي جبران ناپذير را در شارک باجگيران رقم زده است!
همچنين مقررشده بود که اگر متقاضي خارج از تعهدات اقدام به هرس درختان حاشيه رودخانه و خارج ازملک شخصي کند مراجع قضايي با وي برخورد قانوني داشته باشند و البته کارشناسان جهاد کشاورزي اذعان کرده‌اند اين هرس‌هاي انجام‌شده خيلي کوتاه و غيرمعمول بوده است.

پيگيري دستگاه قضايي در برخورد با مقصران قطع درختان منطقه باغچه شارک
دادستان عمومي و انقلاب قوچان هم با اشاره به اخذ گزارش‌هاي مردمي در زمينه قطع درختان جنگلي مسير حاشيه رودخانه امامقلي به شارک و حضور ميداني در منطقه، گفت: طي بررسي‌ها مشخص‌شده است که جهاد کشاورزي مجوز براي هرس داده و اکيداً ذکر شده که به حاشيه رودخانه دست ‌زده نشود.
حسين وليدخت بابيان اينکه بحث مالکيت اين زمين نيز در حال بررسي است، تصريح کرد: بستر رودخانه متعلق به امور منابع آب و جزو انفال بوده و بايد کارشناسان آب منطقه‌اي در اين زمينه نظر بدهند که آيا تجاوزي به حريم رودخانه انجام‌شده است يا نه؟
وي تصريح کرد: درزمينه اينکه آيا هرس درخت انجام‌شده يا قطع بوده هم بايد کارشناسان جهاد کشاورزي و منابع طبيعي اظهارنظر کنند که تاکنون گزارشي در اين زمينه ارائه نشده است اما دستگاه قضايي به‌عنوان مدعي‌العموم قطعاً پيگير تخلفات احتمالي خواهد بود و با مقصران برخورد جدي انجام مي‌دهد.
جداي از اين مسئله که بايد کارشناسان درباره فرق ميان هرس و قطع درخت نظر بدهند بايد اين نکته را موردتوجه قرارداد که اگر اين سرمايه‌گذار بخش خصوصي که شنيده مي‌شود سفارش‌ها و لابي‌گري‌هاي زيادي براي کار راه‌اندازي وي انجام‌شده است، آيا طرح اوليه‌اي براي ايجاد محيط گردشگري در اين منطقه دارد يا طرح تنها ذهني و فضايي بوده و در فضاي حقيقي و روي کاغذ نمي‌توان اثري از آن يافت.
براي راه‌اندازي يک فضاي گردشگري در روستاها بايد در ابتداي کار يک طرح اوليه به دهياري يا بخشداري محل موردنظر ارائه و پس از کسب نامه، مجوزهاي موردنياز از سازمان‌هاي متبوع همچون ميراث فرهنگي، منابع طبيعي و محيط‌زيست اخذ کرد که به نظر مي‌رسد در اين مورد همه سازمان‌ها حتي نمايندگان عالي دولت در دهياري و بخشداري نيز از اين طرح بي‌خبر هستند.
آيا جهاد کشاورزي به‌عنوان متولي اصلي ارائه مجوز، نظارتي بر هرس درختان انجام داده است و آيا فاصله ميان رودخانه تا جاده اصلي که درختان آن نيز به نامردي قطع‌شده جزء زمين‌هاي با مالکيت شخصي بوده يا اراضي ملي، که اين‌گونه به تاراج رفته است؟
چرا در بهار طبيعت و فصل رويش درختان اين اتفاق دريکي از مناطق تفريحي و تفرجگاهي قوچان در سايه غفلت و بي‌مسئوليتي برخي افراد رخ‌داده و جداي از شخصي بودن ملک اين فرد که شايد از ديگر وراث نيز اجازه نگرفته است هيچ سازماني جلوي از بين بردن منابع طبيعي و درختان را نگرفت!
انتظار مي‌رود دستگاه‌هاي متولي و حاميان محيط‌زيست ورود جدي در اين زمينه داشته باشند و خبرگزاري فارس هم همچنان پيگير اين مسئله خواهد بود.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar