گویش سبزواری در فهرست میراث ناملموس ملی ثبت شد

ايرنا/ مديرکل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي خراسان رضوي از ثبت گويش سبزواري در فهرست ميراث ناملموس ملي خبر داد.
ابوالفضل مکرميفر، مديرکل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي خراسان رضوي اظهار کرد: اين اثر به شماره ۲۲۳۳ در فهرست ميراث فرهنگي ناملموس ملي کشور به ثبت رسيده است.
وي گفت: زبان ها، گويش ها و لهجه ها از جمله مهمترين عناصر ميراث فرهنگي ناملموس هر ملت و قومي است که ارزشهاي هويتي فرهنگي بي شماري را در درون خود حفظ و آنها را به نسلهاي آينده منتقل ميکند.
مکرميفر ادامه داد: انديشهها، باورها، پيامها و تجربههاي تاريخي جوامع هويت دار فرهنگي در بستر همين عناصر زباني قرار ميگيرند بنابراين شناسايي، مستندسازي و ثبت گونه هاي مختلف زباني ايران به عنوان بخش مهمي از ميراث ناملموس کشور حائز اهميت است؛ البته معمولا گفتگو با زبان مادري براي هر شخصي خوشايندتر و دلچسب تر است.
مديرکل ميراث فرهنگي خراسان رضوي اظهار کرد: در خراسان رضوي از ديرهنگام زبانها، گويشها و لهجههاي زيادي رواج داشته است که گويشِ سبزواري يکي از گويشهاي قديمي و اصيل منشعب از زبان فارسي است که در غرب استانِ خراسان رضوي و در شهرستانهاي سبزوار، جغتاي، خوشاب، داورزن و ششتمد به عنوان گويش ارتباطي مردم اين مناطق رواج دارد.
وي افزود: اين گويش با گونۀ زباني فارسي رسمي تفاوتهاي آوايي، واژگاني، صرفي و نحوي دارد به شکلي که فهم برخي واژگان آن براي سخنورانِ زبان رسمي تقريبا دشوار است.
مکرميفر ادامه داد: اين گويش همچون اغلب گويشهاي متنوع ديگر، تحت تاثير زبان فارسي معيار به عنوان زبان ملي، در معرض خطر فراموشي و يا فرسايش قرار گرفته است. برنامه مستندسازي و ثبت ملي اين گويشها، تلاشي است که به منظور استمرار رواج آنها به عنوان ارزشهاي هويتي و فرهنگي موثر خواهد بود.
مديرکل ميراث فرهنگي خراسان رضوي اظهار کرد: در بررسي و مستندسازي اين گويش زمينههاي زبانشناختي در سطح آوايي، واژگاني، صرف و نحو و مستندات مردمشناختي و گونههاي ادبيات شفاهي همچون ترانه، لالايي و ضرب المثل مورد توجه قرار گرفته است.