کشف محوطه ذوب آهن چندهزارساله در یک روستای تاریخی یزد

ايسنا/ رئيس اداره ميراثفرهنگي شهرستان خاتم از انجام طرح بررسيهاي باستان شناسي براي اولين بار در بخش مرکزي و بخش چاهک اين شهرستان خبر داد و کشف محوطه ذوب آهن در نقاط مختلف منطقه را از مهمترين دستاورد کنوني اعلام کرد.
عباس قديريان، رئيس اداره ميراثفرهنگي، گردشگري و صنايعدستي شهرستان خاتم اظهار کرد: گروهي متشکل از چهار نفر از افراد باستان شناس ماهر، با مجوز پژوهشگاه ميراث فرهنگي کشور، بررسي و مطالعات ميداني باستانشناسي شهرستان خاتم در دو بخش مرکزي و چاهک را در مدت يک ماه انجام ميدهند.
وي در اين باره افزود: اين گروه با هدف تکميل نقشه باستانشناسي کشور و اولويتهاي پژوهشي پژوهشگاه ميراث فرهنگي، طرح مذکور را به سرپرستي «حسين عزيزي» از اعضاي هيات علمي پژوهشکده باستان شناسيانجام ميدهند.
قديريان با بيان اين که بررسي باستان شناسي اين منطقه از جنوبيترين نقطه شهرستان در بخش چاهک آغاز شده است، گفت: به گفته سرپرست اين طرح، تاکنون تعداد ۶۰ اثر فرهنگي و تاريخي شناسايي شده که عموما شامل بناها و قلعههاي تاريخي، رشته قناتها، آرامگاهها، گورستانها و تپهها و محوطههاي تاريخي هستند.
به گفته رئيس اداره ميراثفرهنگي خاتم قديميترين آثار فرهنگي که تاکنون در اين بررسي شناسايي شده مربوط به اواخر دوران پارينه سنگي مياني(اواخر موستري) چيزي در حدود ۲۵ تا ۳۵ هزار سال پيش است.
وي در اين زمينه خاطرنشان کرد: البته ارائه تاريخ براي دوران پارينه سنگي در اين منطقه ناشناخته بسيار دشوار است ولي تکميل مطالعات و پژوهشهاي آتي منجر به شناسايي توالي فرهنگهاي پارينه سنگي در استان يزد خواهد شد.
اين مسئول با بيان اين که شناسايي محوطه ذوب آهن در نقاط مختلف منطقه بخصوص در منطقه باغ معدن، يکي از يافتههاي بسيار مهم اين بررسي است، گفت: با اين وجود، هنوز دوره تاريخي آن مشخص نيست ولي بنا به گفته و باور مردم محلي، از دوره هخامنشي استحصال سنگ آهن در اين منطقه وجود داشته است.
وي تصريح کرد: هر چند براي ارائه گاهنگاري دقيقتر نياز به مطالعات ميان رشتهاي بر روي نمونههاي اين سربارهاي آهن هستيم.
قديريان در پايان ضمن اميدواري از نتيجه مطلوب اين مطالعات، تصريح کرد: پس از پايان بررسي، مطالعه و اتمام طرح، گزارش نهايي جهت ارائه به مراجع ذيصلاح تدوين خواهد شد.