حسابرسی از خود؛ نسخه شب قدر برای روح خفته آدمیان

ايسنا/ معاون فرهنگي دفتر نمايندگي ولي فقيه در امور اهل سنت خراسانجنوبي گفت: حسابرسي از خود، مهمترين امري است که به واسطه شبهاي قدر در روح خفته انسان و دنياي ماشيني امروز بيدار ميشود.
حجتالاسلام سيدرضا هاشمي، معاون فرهنگي دفتر نمايندگي ولي فقيه در امور اهل سنت خراسانجنوبي اظهار کرد: اهميت ماه مبارک رمضان و به خصوص شبهاي قدر به نزول قرآن در اين شبها است.
وي با بيان اينکه اينکه شبها قرآن اين معجزه جاويدان و اين کتاب سعادت نازل شد، افزود: شبهاي قدري که به تعبير قرآن از هزار ماه بالاتر است؛ هزار ماه يعني حدود ۸۰ سال، يعني به اندازه يک عمر نسبت طولاني ميتوان در شبهاي قدر رشد کرد و اوج گرفت.
اين کارشناس مذهبي و استاد حوزه بيان کرد: براي اين شبهاي با فضيلت اعمالي بيان شده است که برخي مشترک در هر سه شب از شبهاي قدر بوده و برخي مخصوص يک شب از شبهاي ۱۹، ۲۱ و ۲۳ yماه مبارک رمضان است.
هاشمي اظهار کرد: مهم ترين عمل مشترک در اين شبها احياء و شب زنده داري است و يک موضوع بسيار مهم در کل زندگي و به خصوص در شبهاي قدر موضوع حسابرسي و محاسبه اعمال است که در اين شبها پررنگ تر ميشود.
وي با بيان اينکه کلمه قدر به معناي تقدير و اندازه گيري و محاسبه کردن است، تصريح کرد: در دعاي جوشن کبير نيز که يکي از اعمال مشترک و مورد سفارش در شبهاي قدر است، ميخوانيم: يا اسرع الحاسبين، يامن في الحساب هيبته، ياحسيب، يا نعم الحسيب؛ اي حساب گر؛ اي بهترين حساب گر، اي کسي که سريع تر از هر حسابگري حساب ميکني.
هاشمي ادامه داد: جالب است در قرآن هم کلمات حساب، حاسبين و حسابنا آمده است و يکي از اسامي قيامت نيز يوم الحساب است؛( روزي که در آن حساب و کتاب مطرح ميشود).
وي افزود: خداوند در قرآن ميفرمايد کساني از روي تمسخر ميگويند: « و قالوا ربنا عجل لنا قطنا قبل يوم الحساب » خدايا نسيب ما را از عذاب قبل از روز حساب زودتر بده! اما روز قيامت و موقع حسابرسي اعمال که ميرسد فرياد ميزنند: « رب ارجعوني لعلي اعمل صالحا» خدايا مرا برگردان به زندگي دنيا تا عمل صالح انجام دهم؛ اما در آن روز جوابي که ميشنود اين است: «کلا» يعني هرگز.
وي بيان کرد: امام علي(ع) که شهيد شبهاي قدر است ميفرمايد: قيامت فقط وقت محاسبه است نه وقت عمل انجام دادن.
وي بيان کرد: شايد سوال شود چه کسي در قيامت حسابرسي خواهد کرد؟؛ خداوند خطاب به پيامبر(ص) ميفرمايد: پيامبر تو وظيفه ابلاغ پيام را داري و حسابرسي با من خدا است و در برخي آيات و روايات نيز آمده است که خود انسان حسابرس اعمالش است.
اين استاد حوزه اظهار کرد: سوال ديگري که ممکن است مطرح شود اين است که از چه چيزي سوال ميشود؟؛ خداوند در قرآن جواب اين سوال را نيز داده است: از همه اعمال سوال ميشود، همه حالات، حتي از اعضاي بدن سوال ميشود.
وي با بيان اينکه حسابرسي خداوند در قيامت ويژگيهايي دارد، افزود: برطبق آيات قرآن اين ويژگيها عبارتند از سريع الحساب، بدون الحساب، حساب آسان و حساب شديد.
هاشمي بيان کرد: شخصي محضر اميرالمومنين(ع) آمد و با تعجب سوال کرد چگونه خداوند اين تعداد انسان را در طول تاريخ ميخواهد حسابرسي کند؟ امام علي(ع) نيز به زيبايي ميفرمايند: همچناني که به همه خلق روزي داده است به همان شکل حسابرسي اعمالشان را هم انجام خواهد داد.
وي يادآور شد: چه خوب است اين حسابرسي از خود را تنها به شبهاي قدر محدود نکنيم؛ بلکه در تمام روزهاي سال با تمام شدن هر روز از خود بپرسيم امروز براي بهتر شدن حال جهان اطرافم چه کردهام؟؛ پاسخ اين سوال به بهتر شدن اوضاع جهان کمک خواهد کرد.