قهر آسمان و کشاورزی لبتشنه لرستان

ايرنا/ کاهش ۴۰ درصدي بارندگي و بروز خشکسالي، خسارت کم سابقهاي امسال به کشاورزي لرستان وارد کرده و به گفته مسوولان با پيشبيني کاهش ۶۵۰ هزار تني توليدات، تاکنون سه هزار و ۳۰۰ ميليارد تومان خسارت در زيربخشهاي کشاورزي اين ديار قطعي شده است.
همواره در رده استان هاي پربارش کشور قرار داشته است که به دليل بهره مندي از حدود ۲ هزار و ۵۰۰ کيلومتر رودخانه دائمي کشاورزي همچنان يک پاي ثابت اقتصاد استان بوده است و ارزش توليدات اين بخش به هفت هزار ميليارد تومان مي رسد که براي استان محرومي چون لرستان رقم خوب و قابل قبولي است.
حدود سه ميليون تن انواع محصولات کشاورزي از جمله بيش از ٢ ميليون و ٢٠٠ هزار تن محصولات زراعي، ٣٠٠ هزار تن محصولات باغي و بيش از ۴۰۰ هزار تن انواع محصولات دامي سالانه در اين استان توليد مي شود که البته براي اين حجم از توليدات کشاورزي، حدود ۹۳ درصد آبهاي سطحي و زيرزميني نيز براي استفاده حدود ۱۶۰ هزار بهره بردار در اين بخش مصرف مي شود.
۸۰۰ هزار هکتار زمين کشاورزي در لرستان وجود دارد که به دليل بارش هاي مطلوب و وجود رودخانه و چشمه در اغلب مناطق استان، سالهاي قبل استقبال چنداني براي تبديل اراضي ديم به آبي صورت نگرفته و در حاليکه متوسط زمين هاي آبي کشاورزي کشور ۴۵ تا۴۶ درصد عنوان مي شود اما اين رقم در لرستان بين ۲۳ تا۲۵ درصد است.
کشاورزي لرستان هر سال چشم انتظار سخاوت آسمان است اما در سال جاري، آنگونه که بايد از بخشش آسمان بهره مند نشد و بنابر اعلام شرکت شرکت آب منطقهاي استان، اکنون ۵۷ درصد حجم مخزن سدهاي اين استان پر شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۳ درصد کاهش يافته است.
اکنون حجم کل مخزن سدهاي مروک، ايوشان، تنگ هاله، خانآباد، کزنار و حوضيان ۲۰۸.۶۹ ميليون متر مکعب و معادل ۵۷ درصد ظرفيت ذخيره سازي آنها مي باشد و مجموع آب ورودي سدهاي استان ۱.۹۴ متر مکعب در ثانيه و خروجي آنها ۲۷۰ ليتر بر ثانيه گزارش شده و اين يعني حجم آب ورودي سدهاي استان به کمتر از ۲ متر مکعب در ثانيه رسيده است.
متوسط توليد و خروجي آب سطحي ۲ حوضه آبريز کرخه(سيمره، کشکان و مولاب) و کارون بزرگ(سزار و بختياري) براي لرستان در دراز مدت به ترتيب هفت ميليون و ۹۷۴ هزار مترمکعب و ۱۲ ميليون و ۵۰۰ هزار مترمکعب است.
مصارف آب زيرزميني و سطحي لرستان در حوضه آبريز کرخه ۶۰۷.۹ ميليون مترمکعب است که در بخش کشاورزي ۵۱۴.۸ ميليون متر مکعب، صنعت ۱۱.۳ و شرب ۸۱.۸ ميليون مترمکعب مصرف ميشود، مصارف آب زيرزميني و سطحي در حوضه آبريز کارون نيز ۵۸۶.۲ ميليون مترمکعب شامل بخش کشاورزي با ۵۱۵.۱ ميليون متر مکعب، صنعت ۱۶.۹ و شرب ۵۴.۲ ميليون مترمکعب است که بنابر اعلام شرکت آب منطقه اي به دليل بارندگي هاي کم در پاييز و زمستان ۹۹، ميزان آبدهي رودخانههاي استان به دليل کاهش بارندگيها در تير و مردادماه امسال کاهش مييابد.
کاهش بارندگي ها و پايين آمدن سطح آب رودخانه و سدهاي لرستان خبر يک خشکسالي زودهنگام در اين استان است که به گفته کارشناس هواشناسي استان بسيار کم سابقه بوده است وتبعات نه چندان خوشايندي در بخش کشاورزي خواهد داشت.