ورود احشام به قلمرو تاریخ

مهر/ قلعه کنجانچم از آثار تاريخي ملي مهم شهرستان مهران از توابع استان ايلام شناخته مي شود که هر ساله به دليل بي توجهي ها، مورد تخريب قرار مي گيرد.
قلعه کنجانچم يکي از آثار تاريخي مهران به شمار ميرود که در ۱۵ کيلومتري شمال شهر مهران در منطقه اميرآباد در ميان تنگهاي موسوم به کنجانچم و در نزديکي رودخانه کنجانچم ساخته شده است.
اين قلعه در جاده ايلام-مهران در مسير راه کربلا قرار دارد، سابقه قلعه کنجانچم به اواخر دوره قاجار ميرسد و اين قلعه در سال ۱۳۲۶ هجري قمري به دستور غلامرضا خان ابوقداره آخرين والي ايلام ساخته شده است.
قلعه مزبور به قصد سکونت خاندان والي در فصل زمستان ساخته شده که مقر حکومتي خود را در آن قرار داد و براي گرفتن عوارض و ماليات از آن استفاده کرد.
اين اثر تاريخي در ۲۲ تير ماه ۱۳۹۷ با شماره ثبت ۲۷۴۳ بهعنوان يکي از آثار تاريخي ايران ثبت ملي شده ولي هر ساله به دليل بي توجهيها، مورد تخريب قرار ميگيرد.
اين اثر ارزشمند باستاني به دليل عدم توجهي در حفظ و نگهداري آن به محلي براي تجمع دام و زباله تبديل شده که اعتراض بسياري از گردشگران را به دنبال داشته است.
با توجه به اينکه آثار باستاني و ميراث فرهنگي با نشان دادن تاريخچه فرهنگي هر منطقه ميتواند بهعنوان ابزار اصلي شناسنامهاي فرهنگ هر کشور معرفي شود، ازاينرو حفاظت از آن بر همگان الزامي است.
استان ايلام يکي از غنيترين مناطق کشور در زمينه آثار تاريخي فرهنگي باستاني است که هرساله تعداد زيادي گردشگر را به خود جذب ميکند و لازم است براي جذب بيشتر گردشگر از اين مکانهاي تاريخي و باستاني حفاظت و صيانت شود بهطوريکه همه اقشار مردم خود را مسئول حفظ اين آثار ارزشمند بدانند تا ميراثي باشد براي آيندگان.
ترددهاي افراد ناشناس به قلعه
يکي از شهروندان مهراني اظهار کرد: اکثر رانندگاني که روزانه از مسير شهرستان مهران به ايلام تردد ميکنند، متأسفانه هر روز شاهد تخريب هرچه بيشتر قلعه کنجانچم واقع در اين مسير هستند.
محمد رحيمي ادامه داد: با افزايش ترددهاي افراد ناشناس در اين قلعه، تخريب اين مکان تاريخي هر روز بيشتر ميشود.
وي در پايان گفت: از مسئولان مربوط تقاضا داريم نسبتبه مرمت و بازسازي اين مکان تاريخي براي جلوگيري از تخريب اين آثار ارزشمند ملي اقدام کنند.
مرمت کنجانچم در حال اجرايي شدن است
مديرکل ميراث فرهنگي استان ايلام اظهار کرد: همانطور که همگان ميدانند آثار فرهنگي و تاريخي را ميتوان سند هويت و افتخار ملي هر کشور برشمرد.
عبدالماک شنبه زاده در ادامه گفت: تخريب اين آثار گرانبها و ارزشمند موجب تخريب فرهنگ هزارساله منطقه شده و از دسترس آيندگان خارج خواهد شد.
وي با بيان اينکه صيانت و نگهداري از آثار باستاني به عنوان ميراثي گرانبها وظيفه همگان است، گفت: تمام اقشار جامعه بايد در حفظ و نگهداري آثار باستاني کوشيده از تخريب آن جلوگيري کنند.
شنبه زاده در ادامه به قلعه تاريخي کنجان چم اشاره کرد و گفت: اين قلعه در اواخر دوره قاجار توسط غلامرضا خان ابوقداره آخرين والي ايلام ساختهشده و يکي از آثار تاريخي ارزشمند استان ايلام در حوزه شهرستان مهران به شمار ميرود.
وي گفت: اين قلعه باستاني و تاريخي هرساله بهعنوان يکي از مراکز مهم گردشگري داده زيادي از گردشگران را به سوي خود جلب ميکند.
وي در ادامه به تخريب چندباره اين قلعه توسط عدهاي افراد بياطلاع از ارزش آثار تاريخي اشاره کرد و عنوان کرد: متأسفانه طي سالهاي اخير بارها شاهد تخريب اين قلعه بودهايم و بارها مورد بازسازي و مرمت قرار گرفتهاست.
مديرکل ميراث فرهنگي استان ايلام اظهار کرد: در حال حاضر مرمت و بازسازي چندينباره اين قلعه با قرارداد ۲۰۰ ميليونتوماني توسط تيمهاي مرمت در حال انجام است.
برنامه ريزي براي تبديل کنجانچم به يک مکان اقامتي -پذيرايي
شنبه زاده با بيان اينکه قلعه کنجانچم به يک مکان اقامتي و پذيرايي سنتي بينراهي تبديل خواهد شد، گفت: واگذاري اين مکان باستاني به بخش خصوصي از طريق مزايده وزارتخانه و صندوق واگذاري بناها انجامشده و با تعيين برنده مزايده در حال عقد قرارداد هستيم.
وي گفت: پساز پايان مرمت قلعه، اين اثر تاريخي به بخش خصوصي تحويل داده ميشود تا با سرمايه گذاري به يک مکان اقامتي -پذيرايي تبديل شود.
آثار باستاني و ميراث فرهنگي ميتواند بهعنوان ابزار اصلي شناسنامهاي فرهنگي هر کشور معرفي شود چراکه تاريخچه و تمدن هر منطقه را بهخوبي نشان ميدهد.
بر همين اساس حفاظت از آن بر همگان لازم و ضروري بوده تا بتوان اين ميراث ارزشمند را به داشت آيندگان سپرد. مسئولان نيز با استفاده از اختيارات خود و بر حسب وظايفي که دارند بايد براي نگهداري و بازسازي بناهاي تخريب شده اقدامات لازم را به انجام برسانند.