آویشن گیاهی مؤثر در درمان سرماخوردگی

جهاد دانشگاهي/ مدير پژوهشي جهاد دانشگاهي واحد استان ايلام گفت: از آويشن زوفايي بيشتر به عنوان دمکرده و در درمان سرماخوردگي استفاده ميشود.
مريم مومني، مدير پژوهشي جهاد دانشگاهي واحد استان ايلام با بيان اينکه گياه آويشن زوفايي با نام محلي «ازبوئه» در استان ايلام متعلق به خانواده Labiateae و از جنس Thymbera با نام علميThymbera spicata ميباشد، اظهار کرد: اين گياه تقريباً در تمامي کشورهاي شرق مديترانه وجود دارد.
مدير پژوهشي جهاد دانشگاهي واحد استان ايلام افزود: آويشن زوفايي گياهي چند ساله است که در خاکهاي آهکي، تپه ماهورها و مناطق آفتابگير و در ارتفاع 420 تا 1160 متر از سطح دريا، در مناطق مديترانهاي و نيمه خشک ميرويد.
وي با اشاره به اينکه دوره رويشي اين گياه از ماههاي ارديبهشت تا خرداد شروع ميشود و زمان گلدهي آن، اوايل خرداد و شروع بذردهي آن تيرماه است، خاطر نشان کرد: در استان ايلام بيشترين ميزان پراکندگي اين گونه مناطق تنگه بينا، چهارمله، شيرپنه، کاوران، زميه ملکشاهي و چمآب است.
مومني تصريح کرد: کاربرد محلي آويشن زوفايي بيشتر بعنوان دمکرده در درمان سرماخوردگي(دمنوشي با طبع گرم) و بعنوان ادويه در بعضي از غذاها استفاده ميشود.
وي ضمن اشاره به پژوهشهاي انجام شده در اين خصوص که اسانس اين گياه به عنوان منبع غني از فلاونوئيدها، ترپنوئيدها و ايزوپرنوئيدها همانند کارواکرول و تيمول است، تشريح کرد: کارواکرول(Carvacrol) به عنوان ترکيب اصلي موجود در اين گياه شناسايي شده که داراي خواص بسيار قوي آنتي بيوتيکي و ضد قارچ ميباشد. همچنين تيمبرا اسپيکاتا به دليل خاصيت ضد قارچي که دارد، ميتواند در صنايع غذايي به عنوان نگهدارنده استفاده شود.
گفتني است اهلي سازي اين گياه در استان ايلام توسط پژوهشگران جهاد دانشگاهي انجام شده است.