سهم ناچیز استانهای نفتخیز از درآمد نفت

همشهري آنلاين/ ۱۴۵ ميدان هيدروکربوري و ۲۹۷ مخزن نفتي و گازي در ايران کشف شده است که ۱۰۲ ميدان نفتي و ۴۳ ميدان گازي هستند.
اغلب ميدانهاي کشف شده در حوضه زاگرس و خليج فارس(جنوبغربي ايران) مستقر است و بيشتر آنها هم در خوزستان قرار دارد. علاه بر خوزستان، کهگيلويه و بويراحمد، ايلام، کرمانشاه، خراسان رضوي و هرمزگان هم از استانهاي نفتخيز هستند که با وجود ذخاير عظيم نفتي و ثروت زير زمينهايشان، محروميتهاي زيادي دارند.
از ميان همه شايد محروميت خوزستان در تضاد با منابع عظيم نفتي به چشم بيايد، اما بقيه استانها هم وضع بهتري ندارند. در سال 1393 مجلس شوراي اسلامي قانوني را تصويب کرد که به موجب آن، يک درصد درآمد حاصل از فروش نفت به عنوان حق آلايندگي به حساب استانها واريز شود و توزيع آن بر عهده اداره مالياتي باشد.
بزرگترين ميدان نفتي ايران ميدان نفتي اهواز است که با ذخيره درجاي 5/65 ميليارد بشکه و ذخيره قابل برداشت ۳۷ ميليارد بشکه به عنوان سومين ميدان بزرگ نفتي جهان شناخته ميشود. بعد از ميدان نفتي گچساران، سومين ميدان نفتي کشور يعني ميدان نفتي مارون معادل 7/46 ميليارد بشکه نفت خام در خوزستان است. ميدان نفتي آزادگان با ذخيره درجاي ۳۲ ميليارد بشکه، چهارمين ميدان نفتي ايران و بزرگترين ميدان مشترک کشور است که در لايه اصلي خود يعني سروک با ميدان مجنون عراق مشترک است.
ميدان نفتي پازنان با در اختيار داشتن 2/30 ميليارد بشکه نفت خام درجا، پنجمين ميدان نفتي ايران محسوب ميشود. در مجموع از 11 ميدان عظيم نفتي کشور، 7 مورد در خوزستان قرار دارد، اما دعواي حق آلايندگي سالهاست ميان شرکت مناطق نفتخيز جنوب و مسئولان اهوازي وجود دارد. مسئولان اعلام ميکنند اگر واحدهاي صنعتي و توليدي سهم خود را از آلايندگي و مسئوليت اجتماعي پرداخت ميکردند، بسياري از مشکلات شهرهاي خوزستان حل ميشد، اما واحدهايي مثل شرکت مناطق نفتخيز جنوب معتقدند سهم خود را پرداختهاند.
بر اساس اعلام شرکت مناطق نفتخيز جنوب، اين شرکت سهم آلايندگي را از سال 93 و بعد از تصويب قانون به طور کامل و بيش از 200 ميليارد تومان پرداخت کرده است. البته براي خوزستان اتفاق جديدي افتاده است. چند وقت پيش «قاسم سليماني دشتکي» استاندار از موافقت وزير نفت با پرداخت ۲ ميليارد يورو اعتبار براي حل برخي مشکلات استان در مدت ۱۰ سال خبر داده بود. اين اعتبار قرار است از محل مازاد درآمدهاي نفتي در قالب ارائه لايحه در مجلس يا از صندوق توسعه ملي براي حل مشکلات آبرساني و فاضلاب و جمعآوري آبهاي سطحي استان پرداخت و هزينه شود. پيگيريها از وزارت نفت ادامه دارد و مسئولان استان اميدوارند بتوانند تکليف اين اعتبار را در نيمه اول سال مشخص کنند.