عدم هارمونی در ساختمانهای بلندمرتبه مشهد

ايسنا/ عضو هيأت علمي گروه توسعه پايدار شهري و منطقهاي جهاد دانشگاهي خراسان رضوي گفت: در مکانهاي مختلف مشهد ساختمانهاي بلند مرتبهاي شکل گرفته که هيچ هارمونياي با يکديگر ندارند. ساختمانهاي بلندمرتبهاي که در بطن محلههاي مسکوني با کاربريهاي مختلف تجاري، اوقات فراغت و.. احداث شدهاند و به علت ترافيکي که ايجاد ميکنند، نظم آن منطقه را از بين ميبرند.
فرزانه رزاقيان، عضو هيأت علمي گروه توسعه پايدار شهري و منطقهاي جهاد دانشگاهي خراسان رضوي درخصوص ساختمانهاي مرتفعي که در مناطق مختلف مشهد به صورت پراکنده وجود دارند، گفت: بلندمرتبهسازي در مشهد از يکسري قوانين پيروي ميکند. اين قوانين مربوط به طرح بلند مرتبهسازي شهر مشهد است و يکسري ضابطههاي خاص دارد. در مکانهاي مختلف مشهد ساختمانهاي بلندمرتبهاي شکل گرفته که هيچ هارمونياي با يکديگر ندارند. دليل آن هم اين است که محدودهاي براي بلندمرتبهسازي در نظر گرفته نشده است. افرادي که طرح تفصيلي شهر مشهد را تصويب کردند، محدوده خاصي را براي آن درنظر نگرفتهاند؛ به طورمثال اگر شهرهاي اروپايي را در نظر بگيريد، به عنوان نمونه در شهر پاريس تراکم ساختمانهاي آن پنج طبقه بالاي پيلوت است. زماني که اين شهر را از ارتفاع يک ساختمان مي نگريم تمام شهر با يک ارتفاع ساخته شده و فقط يک محدوده از شهر محدوده بلندمرتبههاست و تمامي ساختمانهاي مرتفع با يک طرح از پيش تعيينشده و کاملا قابل دسترسي به لحاظ وسايل حمل و نقل عمومي، مترو و... در آن نقطه شکل گرفتهاند.
وي افزود: اصليترين خصلت ساختمان بلند مرتبه موضوع حمل و نقل آن است. اينکه هر ساختماني در هرجايي ساخته شود و کلي اتومبيل را به سمت خود بکشاند و باعث ترافيک شود، عملکرد ناصحيحي است. ساختمانهاي بلندمرتبه باتوجه به کاربريهاي مختلفي که دارند، بيشترين مسافرتهاي درون شهري را به سمت خود ميکشانند و باعث ترافيک در آن محدوده ميشوند و بايستي حتما به حمل و نقل عمومي قوي نيز دسترسي داشته باشند؛به طور مثال در کنار ساختمانهاي بلند مرتبه دسترسي مناسب به مترو، تاکسي، مسيرهاي دوچرخه و... وجود داشته باشد.
اين دکتراي برنامهريزي شهري خاطرنشان کرد: همانطور که ذکر کرديم در پاريس طراحي شهري بسيار هوشمندانه و عالي است. منطقه بلند مرتبهسازي اگرچه بخشي از شهر است اما از مابقي مناطق شهري جدا شده است و باعث برهم زدن نظم نميشود. شرايط دسترسي به اين مکان ابتدا براي عابر پياده و حمل و نقل عمومي است و بعد براي ماشينها است که باعث ترافيک در آن محدوده نشوند.
وي با بيان اينکه ساختمانهاي بلندمرتبهاي که در بطن محلههاي مسکوني با کاربري هاي مختلف تجاري، اوقات فراغت و.. احداث ميشوند، به علت ترافيک که ايجاد ميکنند عملا نظم آن منطقه را از بين ميبرند، گفت: اين موضوع مربوط به ظرفيت و حداقل دخالت در محيط اکولوژيکي است. بايستي محيطي که ساختمانهاي بلندمرتبه در آن ساخته ميشود، ظرفيت پذيرش بنا را با همه ويژگيهاي خود داشته باشد. اينکه اگر در آن محله اين ساختمان ساخته شود ظرفيت تامين آب و برق و همينطور ظرفيت پذيرش ترافيک را دارد يا خير؟
رزاقيان ضمن بيان اينکه تاکنون هيچ ساختمان سبزي در کشور ما ساخته نشده است، گفت: برخي در اين زمينه ادعاهايي ميکنند ولي در حال حاضر هيچ ساختمان سبزي که به بهره برداري رسيده باشد، نداريم. باوجود اينکه بيشترين سرمايهگذاري در بخش ساختمان را داريم و شايد سرمايهگذاران توان مالي براي ايجاد ساختمان سبز را نيز داشته باشند، اما اين اقدام را انجام نميدهند. سوال اينجاست که چرا ساخت ساختمانهاي سبز در اولويت نيست؟ چرا به چگونگي مصرف انرژيها کم توجه ميشود؟ منابع ما عملا در حال انتها است ولي هنوز حساسيتي در اين خصوص ايجاد نشده است.