۴۳۰ روستای سیستانوبلوچستان از تنش آبی خارج شدند

تسنيم/ مديرعامل شرکت آب و فاضلاب سيستان و بلوچستان گفت: سال ۹۹ حدود ۳۳۳ روستاي فاقد شبکه آب از اين نعمت برخوردار و ۴۳۰ روستا از تنش آبي خارج شدند.
عليرضا قاسمي، مديرعامل شرکت آب و فاضلاب سيستان و بلوچستان اظهار کرد: تأمين آب پايدار در شرايط خشکسالي، افزايش هزينه خدمات به دليل وسعت سيستان و بلوچستان و عدم تخصيص بودجه متناسب با گستردگي استان از جمله چالشهايي است که خدمترساني مطلوب به مردم اين خطه را تحت تاثير قرار داده است.
وي تصريح کرد: سيستان و بلوچستان با در بر گرفتن 11.4 درصد وسعت کشور، پهناورترين و در عين حال کمتراکمترين استان کشور است، به طوري که 3.5 درصد جمعيت ايران در اين پهنه گسترده به طور پراکنده زندگي ميکنند. جمعيت کل استان حدود سه ميليون نفر است که از اين تعداد 1.6 ميليون نفر در شهرها و حدود 1.4 ميليون نفر در روستاها در قالب 51 شهر و پنج هزار و 594 روستاي کددار زندگي ميکنند.
قاسمي با بيان اينکه سيستان و بلوچستان از حيث منابع آبي فقير است، ابراز کرد: آب مورد نياز 38 درصد جمعيت استان از آبهاي سطحي، 48 درصد از منابع زيرزميني و 14 درصد از طريق آبشيرينکنها از منابع سطحي دريا و زيرزميني تامين ميشود.
مديرعامل شرکت آب و فاضلاب سيستان و بلوچستان ادامه داد: شمال استان برآمده از آبرفتهاي رودخانه هيرمند و دشت سيستان که در گروه اقليم بياباني ميانه قرار دارد، بارشي کمتر از 65 ميليمتر را در سال دريافت ميکند. بخش اعظم تأمين آب مرکز استان نيز وابسته به آورد رودخانه هيرمند و قسمتي ديگر وابسته به آبهاي زيرزميني هست.
وي اضافه کرد: در مجموع آب مورد نياز تا جنوب سيستان و بلوچستان از منابع زيرزميني برداشت و در نوار ساحلي با شيرين سازي دريا به وسيله آبشيرين کنهايي که در منطقه احداث شده تأمين ميشود.
مديرعامل شرکت آب و فاضلاب سيستان و بلوچستان بيان کرد: چالشهاي بسياري براي تأمين آب در استان وجود دارد، از جمله وابستگي استان به آبهاي مرزي، کاهش نزولات جوي و خشکساليهاي طولاني مدتي که علاوه بر اينکه افت شديد منابع آب زيرزميني را رقم زده، منجر به کاهش کمي و کيفي منابع آب شده است.
قاسمي گفت: افزايش روزافزون درخواستها براي آبرساني سيار به دليل خشک شدن منابع آب روستايي بر اثر خشکساليهاي متمادي، هزينههاي سرسامآور آبرساني سيار که امسال نسبت به سال قبل 300 درصد افزايش قيمت داشته، فرسودگي منابع توليد، توزيع و افزايش روز افزون تقاضا براي آب در کنار ثابت ماندن منابع آبي از ديگر چالشهاي پيش رو است.
وي با اشاره به پهنه گسترده سيستان و بلوچستان، از عدم تخصيص مناسب اعتبار به نسبت نياز اين استان خبر داد و گفت: هرچند اعتباراتي که براي استان مصوب ميشود، در کل کشور ويژه بوده و گاهي در رديف اول يا دوم قرار دارد، اما با توجه به شرايط خاص اين خطه، متأسفانه بسياري از طرحها را نتوانستيم به دليل کمبود اعتبارات تکميل کنيم و در مجموع طي سالهاي اخير به خصوص در بخش روستايي تا قبل از سال 94 اقدام خاصي صورت گرفته است.
مديرعامل شرکت آب و فاضلاب سيستان و بلوچستان ادامه داد: از سال 94 با عنايت ويژه و دستور مقام معظم رهبري برداشت از صندوق توسعه ملي براي آبرساني به روستاها در دستور کار قرار گرفت و در حال حاضر آبرساني به روستاها با شتاب بيشتري در حال انجام است. در همين راستا دو هزار و 194 روستا با جمعيت 753 هزار نفر در قالب 18 مجتمع روستايي و 14 مجتمع تک روستايي در طرح ملي آبرساني قرار گرفت و رشد خوبي را در اين حوزه شاهد هستيم.
وي با اشاره به يکپارچهسازي شرکتهاي آب و فاضلاب شهري و روستايي در سال 99، اظهار کرد: طي سالهاي گذشته خدمات آب و فاضلاب در استان به تفکيک حوزه شهري و روستايي ارائه ميشد، اما بنا به تصميماتي که اتخاذ شد در سال 99 يکپارچه سازي شرکتهاي آب و فاضلاب شهري و روستايي در کل کشور اتفاق افتاد و علاوه بر 51 شهري که تحت پوشش شرکت آبفا قرار داشت، پنج هزار 594 روستاي استان نيز زيرمجموعه شرکت آب و فاضلاب استان قرار گرفت.
قاسمي از جهش بيسابقه شاخص بهرهمندي آب روستايي طي سال 99 خبر داد و گفت: طي يک سال شاخص بهرهمندي روستاها از آب پايدار، چهار درصد ارتقا يافت اين در حالي است که در مجموع چهار سال اخير اين شاخص چهار درصد افزايش يافته بود.
وي اضافه کرد: سال 99، 333 روستاي فاقد شبکه آب از اين نعمت برخوردار و 430 روستا از تنش آبي خارج شدند، همچنين با استفاده از ظرفيت خيران آبرساني به 350 روستا در قالب تفاهمنامه يا قرارداد همکاري در دستور کار قرار گرفت و تا پايان سال آبرساني به اين تعداد روستا پايان مييابد.
مديرعامل شرکت آب و فاضلاب استان سيستان و بلوچستان بيان کرد: اميد است اقداماتي که توسط اين شرکت صورت ميگيرد، بتواند خدمت ناچيزي در برابر عظمت مردم استان و سربلندي نظام جمهوري اسلامي در شرايط سخت جنگ اقتصادي کشور باشد.